Når får jeg svar på coronatest?

- Utfordringer med coronaprøver

Flere tester seg, samtidig som Ahus sliter med leveranser av analyseutstyr. Dette kan gi ekstra ventetid på prøvesvarene.

Oslo 20201028. 
Ny teststasjon har åpnet på St Hanshaugen, i Armauer Hansens gate i Oslo. Sykepleier Kjellaug Marie Grine illustrerer hvordan man tar en Covid-19 test. (Koronatest, korona test, prøve, Corona, korona, koronasmitte.)
Foto: Jil Yngland / NTB
Oslo 20201028. Ny teststasjon har åpnet på St Hanshaugen, i Armauer Hansens gate i Oslo. Sykepleier Kjellaug Marie Grine illustrerer hvordan man tar en Covid-19 test. (Koronatest, korona test, prøve, Corona, korona, koronasmitte.) Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enkelte østlandskommuner melder nå om lang ventetid på prøvesvar på coronatester.

Eidsvoll kommune, som har hatt en smitteoppblomstring den siste tiden, skriver på sine nettsider at svar tidligere har vært klart etter ett til tre døgn, men nå kan ta inntil sju døgn.

Også Kongsvinger kommune skriver at det kan ta mer enn tre døgn før man får svar.

Årsaken er ifølge kommunene stor pågang på laboratoriene på sykehusene.

Stor økning i antall prøver

Janne Pedersen, direktør for Divisjon for diagnostikk og teknologi ved Akershus universitetssykehus (Ahus), sier til Dinside at laboratoriet ved Ahus de siste ukene har hatt stor økning i antall koronaprøver.

- Samtidig har vi hatt utfordringer knyttet til forsyning av reagenser og engangsutstyr til instrumenter, forklarer hun.

De prioriterer prøver knyttet til utbrudd og andre prøver som vurderes å haste, med svar innen 24 timer.

- Ikke prioriterte prøver analyseres så raskt som mulig. Svartiden for disse er for tiden opp til 3 dager. Målet er under to døgn også for prøver som ikke er knyttet til smitteutbrudd, forteller hun videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer