Å forevige ferieminnene med fotoapparatet eller mobilkameraet er noe de aller fleste gjør, og for de fleste er det fine minner å ha.
Mange liker også å dele bilder fra turene man er på, men her skal man passe på.
Spør
- Det er så utrolig lett å trå feil når du koser deg på ferie. Ved bassenget, i baren, på stranden, restauranten eller hjemme i finværet. To sekunder etter du tok det fine bildet med gode venner er det ute og du kan ha brutt loven, sier Tina Jerstad i Tenerity, i en pressemelding.
Hun legger til at det samtidig er veldig lett å holde seg innafor.
- Bruk ett sekund og si for eksempel: «Det ble fint, kan jeg dele det på snap?». Da er du i mål. Husk å gjøre det når barn hører på også, så de lærer av deg, sier Jerstad.
Leder for informasjonssikkerhet i Frende Forsikring, Tron Ingebrigtsen påpeker at det ikke spiller noen rolle om du legger det ut på en åpen konto eller lukket gruppe.
- Det virker kanskje helt uskyldig, men det er ikke lov å dele eller legge det ut, hvis den du tok bilde av ikke har sagt at det er greit. Selv om du mener det godt, sier Ingebrigtsen.
Han understreker at det at du synes bildet er «fint» ikke er et argument for å legge det ut, og ber deg droppe å legge det ut om du ikke får godkjenning.
Det presiseres at dette gjelder dem som er motivet i bildet. Har du tatt en selfie med en kompis på konsert, trenger man ikke å spørre alle i bakgrunnen.

Sofie (14) finnes ikke
Må ha samtykke
Også Datatilsynet er klar på dette.
- Bilder som viser en eller flere bestemte personer, altså bilder der de enkelte personene er hovedmotivet kalles også portrettbilder. Dersom du skal publisere slike bilder på nett eller dele dem med andre (selv om det er i lukkede grupper), må du ha samtykke fra den eller de som er avbildet før bildet publiseres. Dette gjelder i den avbildedes levetid og 15 år etter utløpet av personens dødsår, skriver de på sine nettsider.