Vær obs på dette

Dersom du leier ut bunaden din til 17. mai, bør du vite dette.

OPPSVING: Stadig flere leier ut bunaden sin på bruktmarkeder. Foto: Shutterstock / NTB
OPPSVING: Stadig flere leier ut bunaden sin på bruktmarkeder. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På denne tiden av året pakker gjerne flere av oss fram noe av de dyreste plaggene man eier, nemlig bunad.

- Til tross for at bunaden kanskje er det dyreste plagget vi eier, er det bare et fåtall som faktisk har forsikret den, sier kommunikasjonssjef Anette Grønby Rein i Fremtind forsikring.

I 2022 utbetalte de over 360 000 kroner i erstatninger etter bunadsskader- og uhell eller tap.

Man bør ikke ta for gitt at bunaden erstattes gjennom innboforsikringen. Verdien på bunaden vil være avgjørende, samt dekningsgrad på forsikringen. Noen skaffer seg derfor en egen verdisaksforsikring eller «bunadsforsikring».

Noen velger også å leie dem ut på 17. mai dersom de selv ikke ønsker å bruke den eller passer den lenger.

Dekkes ikke

Har du tenkt til å leie ut bunaden din i år, bør du være klar over dette.

- Vi har unntak for utleie på bunadsforsikringen. Det betyr at hvis du leier ut bunaden din mot betaling, og den uheldigvis blir skadet mens den er utleid, får du ikke dekket skaden med denne forsikringen, forteller Rein til DinSide.

Forsikringsselskapene If, Storebrand og Codan opplyser på sine hjemmesider at de heller ikke dekker skade ved utleie.

Rein forteller videre at det ikke er noe utbredt problem som de kan se i deres tall.

STRYKE BUNADSKJORTA: I denne videoen viser Vilde Kristine Bråthen Oma, bunadstilvirkar ved Heimen Husfliden hvordan man bør stryke skjorta før bruk. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Men det er jo uansett viktig at folk er klar over dette, så de ikke får seg en kjedelig overraskelse hvis uhellet er ute, sier hun videre.

Rein påpeker at bunadsforsikringen gjelder hvis du låner bort bunaden til en venn, familie eller liknende, så det er når du tar betalt for utleie at unntaket slår inn.

Ser en oppsving

Både på Finn, Tise og Hygglo er det hundrevis av bunader som ligger klare til utleie om dagen. Leieprisen varierer, men de fleste skal ha rundt tusenlappen og oppover. I tillegg til dette kommer gjerne et depositum som skal dekke eventuelle skader, flekker og mangler.

- Det ligger bunader til leie på Finn året rundt, men vi ser en oppsving i interessen for bunad før 17. mai. Det ligger akkurat nå rundt 370 bunader til leie og 340 av disse er damebunader, resten er til herre og barn, sier kommunikasjonsrådgiver Linda Glomlien i Finn.

Hun forklarer videre at Finn er en markedsplass som tilrettelegger for kjøp, salg og leie mellom privatpersoner. De blir enige om leieforholdet dem imellom og Finn har ikke noen egen løsning for dette.

- De fleste som leier ut bunaden tar et depositum som sikkerhet, men det kan likevel være en god idé å skrive en kontrakt mellom partene som du kan finne gratis hos Forbrukerrådet, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer