Bål og bålforbud påsken 2021

- Vår store skrekk

Bålforbudet trer i kraft 15. april, men brannvesen oppfordrer til forsiktighet ved bål og grilling allerede i påsken: - Topplaget er tørt fra i fjor.

KOS MED BÅL: Slik lager du muffins på tur – bakt i appelsinskall på bålet! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det generelle bålforbudet starter først opp for sesongen 15. april, men det er likevel ikke fritt fram for å fyre opp bål for pølsegrilling hvor som helst.

Nå oppfordrer brannvesen om aktsomhet ved tenning av bål ute i skog og mark.

Det er du som er ansvarlig dersom du tenner bål, uansett når på året, og du plikter å være aktsom i din omgang med ild ute i naturen, slik at ikke brann oppstår.

- Vår store skrekk

Mette J. Kaspersen, avdelingssjef for forebyggende avdeling ved Mosseregionen interkommunale brann og redning (MIB) forteller til Dinside at hun kun for få kvelder siden ble oppringt av to innbyggere, som hadde sett flere bål som fortsatt brant.

- Og det er vår store skrekk; at man går fra bålet uten å ha slukket det tilstrekkelig, sier Kaspersen til Dinside.

Hun oppfordrer til å bruke naturen og kose seg ute – men ber innstendig om at dette må skje med aktsomhet, og at man må forsikre seg om at bålet er tilstrekkelig slukket før man forlater det.

- Vi ønsker at folk skal bruke naturen og at man gjerne må hygge seg på tur med et lite kaffebål nedi strandkanten – men man må ikke forlate bålet uten at man er helt sikker på at det er helt slukket. påpeker avdelingssjefen.

Hun understreker at det er på eget ansvar at man tenner bål – også utenfor bålforbudssesongen. Og at det ikke er slik at det alltid er greit å tenne bål selv om det ikke er bålforbud.

Hva er generelt bålforbud?

Det generelle bålforbudet gjelder fra 15. april til 15. september hvor det er forbudt å tenne opp bål og grill i, eller i nærheten av, skog og annen utmark. Kommunen kan likevel gi tillatelse til å tenne bål, hvis du søker om dette. Sjekk alltid hvilke regler som gjelder for din kommune før du tenner bål.

Stranden vil oftest regnes som utmark og vil da være omfattet av det generelle bålforbudet. Hvis man likevel ønsker å tenne bål eller grille, må man søke om tillatelse fra kommunen.

Selv om det er generelt bålforbud, har du lov til å tenne bål der det er opplagt at det ikke kan starte en brann. Det skal svært mye nedbør til for at det opplagt ikke kan føre til brann.

Ved overtredelse av aktsomhetsplikten eller det generelle bålforbudet kan man straffes med bot eller fengsel. (Kilde: Sikkerhverdag.no)

- Man må huske at bål ikke slukker av seg selv. Har man ikke slukket tilstrekkelig kan det blusse opp igjen, også på andre steder. Dette høres kanskje rart ut, men om man tenner opp en engangsgrill som står på gresset kan varmen gå nedover i bakken under grillen, og varmen kan komme opp til overflaten et helt annet sted, advarer hun.

- Og er det en form for vegetasjon i nærheten der man tenner opp bål, kan det være veldig skummelt.

Dersom du skal tenne bål ute i naturen, oppfordrer Kaspersen til at man finner et sted der det ikke er noen fare for at det kan starte brann i en vegetasjon et annet sted, som i strandkanten.

- Finn et åpent lende med ting under som ikke kan ta fyr, oppfordrer hun, og ønsker god påske.

Vis mer

Skogbrannfare nå

Brannvesen på østlandet har allerede meldt om tilløp til gressbrann flere steder den siste tiden.

Og ifølge skogbrannindeksen til yr.no, er det skogbrannfare flere steder i landet:

Det er skogbrannfare flere steder i Viken, Agder og Trøndelag - og også noen steder i Møre og Romsdal, Vestland og Vestfold og Telemark.

Vestfold Interkommunale brannvesen meldte om en gressbrann i Horten for et par uker siden:

- Ingen spredningsfare, men vi slukker. Vi vet ikke hvordan brannen startet og det er heller ingen grunneier som er til stede. Brannen ble meldt av en forbipasserende. Det er grunn til å merke seg at det er tørt i topplaget med gress fra i fjor, sier brannmester Svein Helge Skjerdal i en Facebook-post.

Mosseregionen interkommunale brann og redning (MIB) gikk før påske ut og minnet om det generelle bålforbudet - og at folk må huske å slokke grillen eller bålet:

Du kan selv sjekke skogbrannfaren der du er, hos yr.no.

- Den som fyrer bålet er ansvarlig

Kristine Palm, avdelingsleder for forebyggende avdeling ved Vestfold Interkommunale Brannvesen IKS, sier til Dinside at man gjerne må tenne bål om det er trygt - men at man må være ansvarlig og aktsom i valg av hvor man tenner opp:

- Nyt påsken og tenn gjerne bål om det er trygt, sier Palm.

Hun minner om reglene for ansvarlig båltenning og at det alltid er den som fyrer opp bålet som er ansvarlig om det skulle ta fyr eller oppstå skogbrann.

Om brannfaren nå, sier Palm at det er store forskjeller i deres distrikt:

- Vårt brannvesen har fire eierkommuner og det er store individuelle forskjeller både internt i eierkommunene og mellom kommunene med tanke på brannfare. Det er derfor viktig for oss å poengtere at det er den som fyrer opp bålet som er ansvarlig om det skulle ta fyr eller oppstå skogbrann og at den som skal tenne bål setter seg inn i de reglene som gjelder lokalt, sier Palm til Dinside.

Du kan sjekke lokale regler og lokale forskrifter på kommunenes nettsider.

Ellers gjelder følgende, minner Palm:

 • Unngå å tenne bål hvis underlaget kan ta fyr
 • Unngå å tenne bål når det er sterk vind
 • Unngå å tenne bål tett inntil busker og trær
 • Unngå bålplass på bart fjell da fjellet kan sprekke
 • Sørg for å ha vann eller andre slukkemidler i nærheten
 • Sørg for at bålet er helt slukket når du forlater det

Tips til trygg bålbrenning

 • Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
 • Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
 • Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
 • Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
 • Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
 • Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
 • Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.
 • Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
 • Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.

(Kilde: Sikkerhverdag.no)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer