Nedslående rapport:

- Varige mén en høy pris å betale

Hodeskader overrepresentert i ulykker med elektriske sparkesykler, avslører ny rapport. - Flaks at det ikke har gått liv, sier overlege. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Hodeskader overrepresentert i ulykker med elektriske sparkesykler, avslører ny rapport. - Flaks at det ikke har gått liv, sier overlege. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

En fersk rapport fra Sverige avslører at hode og ansikt er den kroppsdelen som oftest blir skadd i en elsparkesykkelulykke.

Det er forsikringsselskapet Folksam som har gjennomgått alle svenske ulykker med elektriske sparkesykler i 2019 og så langt det har vært mulig i 2020.

Blant funnene er at hodeskader er mest vanlige:

44 prosent av de innrapporterte ulykkene var hodeskader - og en stor det av hodeskadene var rene ansiktsskader der 18 prosent skadet tennene sine.

- Kan sammenliknes

Anne Mette Bjerkan ved trafikksikkerhetsavdelingen i Statens vegvesen sier til Dinside at vi ikke har en tilsvarende landsdekkende rapport for elsparkesykkelulykker i Norge.

Elsparkesykler kategoriseres som sykkel og ulykkene telles derfor blant sykkelulykkene.

Statens vegvesen og Helsedirektoratet har imidlertid finansiert en registrering av alle sykkelskader ved Oslo skadelegevakt i 2019 - fram til mars 2020. Dette vil resultere i en større skaderapport som skal komme i høst.

Bjerkan sier til Dinside at datagrunnlaget i den svenske undersøkelsen er noe annerledes enn i registreringen i Oslo - fordi det i den svenske brukes rapporter eller registreringer i offisiell ulykkesstatistikk - samt ulykker som rapporteres til Folksam.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer