Klimaendringer:

Varsler boble-krise

Det kan bli både knapt - og dyrt - med prosecco, varsler italienske forskere.

SKÅL! Det kan bli færre lystige lag fremover der det skåles i prosecco, frykter italienske forskere. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
SKÅL! Det kan bli færre lystige lag fremover der det skåles i prosecco, frykter italienske forskere. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hetebølger, tørke, vannmangel - og påfølgende styrtregn og flom. Klimaendringene truer matfatet vårt, og vi rapporterer jevnlig om hvordan dårlige avlinger gir mangel på ulike råvarer og økte priser.

En italiensk studie publisert i iScience har sett på hvordan klima- og sosioøkonomiske forhold påvirker vindyrking, og konklusjonen er ikke spesielt oppløftende. Klimaendringene skaper store vansker for vinbøndene.

Dette gjelder særlig for «heroisk vindyrking» - vindruer som dyrkes i skråninger med mellom 40 og 60 graders helling.

Det kan bli en stor utfordring for flere vintyper, blant annet prosecco, melder den britiske nettavisen Independent.

Prosecco er en italiensk musserende vin som produseres i Veneto-området i Italia, hovedsakelig av druen glera.

VIKTIG INGREDIENS: Prosecco er en nøkkelingrediens i kjente cocktailer som bellini, apérol spritz og ikke minst negroni sbagliato. Foto: Shutterstock / NTB
VIKTIG INGREDIENS: Prosecco er en nøkkelingrediens i kjente cocktailer som bellini, apérol spritz og ikke minst negroni sbagliato. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

- Global oppvarming vil gradvis endre verdens vinproduksjon. En studie av klimaendringer i vinverdenen anslår at opp mot 85 prosent av dagens vinområder kan være uegnet for druedyrking i 2050 dersom produksjonsmetodene forblir uendret og utslippene høye. Europa er spesielt utsatt, sier Kristine Sanne, senior kommunikasjonsrådgiver i Vinmonopolet, til DinSide.

Rapporten er utarbeidet av PwC på oppdrag fra Vinmonopolet i mars i fjor.

- Det er utfordrende for vinprodusenter å imøtekomme klimaendringene når de innebærer ekstremvær der type og intensitet kan variere fra sesong til sesong og fra år til år.

I Italia var tørke var et stort problem i 2022, mens i år har man kunnet krysse av de aller fleste alternativene i værkalenderen, fra flom, unormalt kaldt vær tidlig i vekstsesongen, etterfulgt av regn, hetebølge og skogbranner.

Søtere og fyldigere

Klimaendringene vil ikke bare påvirke mengden prosecco som produseres, men også smaken, ifølge Sanne.

- Prosecco har en lett og frisk stil og dette er en vinstil som kan endre seg ettersom de økte temperaturene kan gi lavere syrenivåer og høyere modning på frukten.

Typiske proseccosmaker er pære, eple, melon eller sitrus og til tider et snev av gjærpreg, ifølge Dagbladets tidligere vinanmelder Robert Lie. Smågodt, duftlys og sjampo er andre smaker og dufter som assosieres med prosecco.

Vinene er ment for umiddelbart konsum.

Populær

Den italienske musserende vinen prosecco har hatt en eventyrlig vekst i Norge på 2000-tallet. Der vi før kalte all vin som sprudlet for champagne, etterfulgt av cava på 90-tallet, har vi det siste tiåret bedt om prosecco når vi har hatt lyst på et glass musserende vin.

- Da prosecco tok av for 10-12 år siden, var ikke nordmenn så vant med å drikke musserende vin. Med prosecco fikk man en frisk og lettdrikkelig vin til en relativt rimelig pris, sier Sanne.

Er toppen nådd?

Denne trenden kan være i ferd med å snu. Kanskje heldigvis, om de dystre proseccospådommene slår inn.

- Stadig flere valgte bobler, ikke bare til en spesiell anledning – men mer som en «hverdagsvin». Dette åpnet nordmenns øyne for musserende vin, mange har avansert smaken sin og nå ønsker man i økende grad å prøve andre typer musserende.

Prisen på prosecco har økt i takt med den økte etterspørselen. I dag er det ikke lenger så stor prisforskjell mellom cremant og prosecco, noe som har gitt utslag på salget.

Prosecco er likevel en av de mest populære variantene av musserende vin i Norge, og hele tre av de fem mest solgte musserende vinene på polet er av typen prosecco.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer