- Vask den

- Jeg ville helst sett at disse kjemikaliene ikke ble brukt, sier ekspert.

Hvis du tar på deg nyinnkjøpte truser eller andre tettsittende plagg uten å ha vasket dem først, bør du tenke deg om en ekstra gang. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du kjøper nye klær, kjøper du ikke bare tekstilet. Du kjøper også en rekke tilleggsstoffer disse plaggene tar med seg fra sin reise til norske butikker.

Støv fra fabrikker, fargestoffer og mugghemmere er bare å nevne noen få.

Ingen tvil

Det er ingen tvil om at det lønner seg å ta klærne en runde i maskinen før bruk. Det bekrefter ekspert fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Lisbeth Løvbak Berg.

- Dette er spesielt å anbefale for alle klær som ikke er merket med miljømerkene Oeko-tex, GOTS eller Svanemerket, som har regler for kjemikalieinnhold i de ferdige produktene, sier Løvbak Berg til DinSide

Klærne kan inneholde alt fra rester av fargestoffer, stivelse, eller annen etterbehandling til rester av kjemikalier fra fiberproduksjonen. Dette gjelder spesielt syntetiske tekstiler som polyester, nylon og akryl. Klærne kan også inneholde tilsetninger som skal gjøre at de holder seg bedre i transport, for eksempel fukt- og mugghemmende midler.

- Noen klær inneholder stivelse, som i seg selv ikke er så farlig, men det er likevel verdt å vaske dem før bruk for å få bort andre stoffer som kan være i plagget. Etter hver vask vil klærne se og føles annerledes ut ettersom de ikke lenger inneholder stivelse, men det er det verdt, sier Berg til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.