Vekker oppsikt

Framtidas matforsyning?

3D-SKREVET: Et israelsk og et singaporsk selskap har utviklet 3D-skrevet fisk. Foto: Reuters/Amir Cohen/NTB
3D-SKREVET: Et israelsk og et singaporsk selskap har utviklet 3D-skrevet fisk. Foto: Reuters/Amir Cohen/NTB Vis mer
Publisert

Forskere er godt i gang med å utvikle framtidas mat, og vi har nylig omtalt at forskere har lykkes med å 3D-skrive en ostekake.

Før du går løs på desserten, er det viktig å få i seg middagen. Steakholder Foods, et israelsk selskap som jobber med matteknologi, har i samarbeid med Umami Meats fra Singapore, viser denne uka fram en 3D-skrevet fiskefilet.

Umami Meats henter ut celler fra havabbor og dyrker dette til fett og muskler. Deretter kommer Steakholder Foods inn og legger fettet og kjøttet til «biologisk blekk» som fungerer med 3D-skrivere.

Resultatet er en fiskefilet som kan minne om en ekte fisk fra havet.

Dyrkingen av cellene er foreløpig dyrt, noe forskerne foreløpig løser ved å inkludere plantebaserte ingredienser i det biologiske blekket. Arik Kaufman, toppsjef i Steakholder Foods, ser likevel for seg at teknologien blir rimeligere i framtida.

- Framover vil nivået til disse produktene bli høyere og prisene ved å produsere dem vil bli lavere, sier han i en uttalelse til Reuters.

Du trenger heller ikke lenge med å teste den spesielle fiskefileten, for selskapene planlegger å gjøre 3D-fisken tilgjengelig allerede neste år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer