Forskere er godt i gang med å utvikle framtidas mat, og vi har nylig omtalt at forskere har lykkes med å 3D-skrive en ostekake.
Før du går løs på desserten, er det viktig å få i seg middagen. Steakholder Foods, et israelsk selskap som jobber med matteknologi, har i samarbeid med Umami Meats fra Singapore, viser denne uka fram en 3D-skrevet fiskefilet.
Umami Meats henter ut celler fra havabbor og dyrker dette til fett og muskler. Deretter kommer Steakholder Foods inn og legger fettet og kjøttet til «biologisk blekk» som fungerer med 3D-skrivere.
Resultatet er en fiskefilet som kan minne om en ekte fisk fra havet.
Dyrkingen av cellene er foreløpig dyrt, noe forskerne foreløpig løser ved å inkludere plantebaserte ingredienser i det biologiske blekket. Arik Kaufman, toppsjef i Steakholder Foods, ser likevel for seg at teknologien blir rimeligere i framtida.
- Framover vil nivået til disse produktene bli høyere og prisene ved å produsere dem vil bli lavere, sier han i en uttalelse til Reuters.
Du trenger heller ikke lenge med å teste den spesielle fiskefileten, for selskapene planlegger å gjøre 3D-fisken tilgjengelig allerede neste år.
Dog er du nødt til å reise for å teste den. I første omgang blir den 3D-skrevne fiskefileten tilgjengelig i Singapore, men selskapene har også søkt om godkjenning i land som Japan og USA.