Barnemat

- Veldig alvorlig

Mattilsynet har undersøkt merking av barnemat, hvorav over halvparten var merket feil.

FEILMERKET BARNEMAT: 21 av 40 matprodukter for barn under tre år var merket feil, ifølge Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: OMfotovideocontent / Shutterstock / NTB
FEILMERKET BARNEMAT: 21 av 40 matprodukter for barn under tre år var merket feil, ifølge Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: OMfotovideocontent / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år gjennomfører Mattilsynet «merkesjekker» av forskjellige matvaregrupper. Dette gjør de for å se hvordan virksomhetene etterleverer kravene til korrekt og redelig merking av matvarer.

Nå har Mattilsynet sjekket mat i barnemathylla, hvor fokuset har vært på mat til barn under tre år. Matvarer de har sjekket er ferdigpakkede produkter, som blant annet middager, desserter, grøtpulver, mellommåltidsprodukter og snacks.

Undersøkelsen avdekket at 21 av 40 produkter var feilmerket.

- Småbarn er en sårbar gruppe. Riktig merking på barnemat er viktig for at foreldre skal ha mulighet til å ta gode og riktige valg. Foreldre skal kunne stole på merkingen, og få alle opplysningene de trenger, sier Marit Fallebø, seksjonssjef i Mattilsynets seksjon biologisk mattrygghet, i en pressemelding.

- Alvorlig

Produktene som er undersøkt av Mattilsynet selges i de største dagligvare- og helsekostbutikkene, samt noen større nettbutikker. Det er likevel ingen av produktene som var produsert i Norge, men kom fra EU/EØS-land.

- Vi i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) synes det er kjempealvorlig. Det er klart at forbruker har krav på riktig informasjon. Den informasjonen har både helsemessig og medisinsk betydning, og kan være avgjørende for om barnet får i seg feil ingredienser, sier kommunikasjons- og markedssjef Hogne Skogesal i NAAF til DinSide.

- Så lenge man tilbyr det på det norske markedet skal man sørge for at det er riktig merket og at norske forbrukere er trygge når de kjøper produktene, fortsetter han.

Kan få fatale følger

Mattilsynet opplyser at de fleste feilene de avdekket ikke kunne medført helsefare. Unntaket er ikke god nok merking av ingredienser som kan gi allergisk reaksjon.

– Det er svært viktig at foreldrene til barn med allergier og intoleranse raskt får en oversikt over slike ingredienser, sier Fallebø i Mattilsynet.

Ingredienser som kan gi allergisk reaksjon skal være framhevet i ingredienslisten.

Norges astma- og allergiforbund mener feilmerking kan gi alvorlige følger for barnet med matallergi.

- Kan man ikke stole på innholdsfortegnelsen kan det får alvorlige følger. Vi har dessverre også sett at matallergi kan få fatale følger, sier Skogesal.

Han påpeker imidlertid viktigheten av å opplyse forbrukerne om slike forhold.

- Det er godt Mattilsynet gjennomfører slike undersøkelser slik at man blir bevisst på dette, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer