Barnemat

- Veldig alvorlig

Mattilsynet har undersøkt merking av barnemat, hvorav over halvparten var merket feil.

FEILMERKET BARNEMAT: 21 av 40 matprodukter for barn under tre år var merket feil, ifølge Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: OMfotovideocontent / Shutterstock / NTB
FEILMERKET BARNEMAT: 21 av 40 matprodukter for barn under tre år var merket feil, ifølge Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: OMfotovideocontent / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år gjennomfører Mattilsynet «merkesjekker» av forskjellige matvaregrupper. Dette gjør de for å se hvordan virksomhetene etterleverer kravene til korrekt og redelig merking av matvarer.

Nå har Mattilsynet sjekket mat i barnemathylla, hvor fokuset har vært på mat til barn under tre år. Matvarer de har sjekket er ferdigpakkede produkter, som blant annet middager, desserter, grøtpulver, mellommåltidsprodukter og snacks.

Undersøkelsen avdekket at 21 av 40 produkter var feilmerket.

- Småbarn er en sårbar gruppe. Riktig merking på barnemat er viktig for at foreldre skal ha mulighet til å ta gode og riktige valg. Foreldre skal kunne stole på merkingen, og få alle opplysningene de trenger, sier Marit Fallebø, seksjonssjef i Mattilsynets seksjon biologisk mattrygghet, i en pressemelding.

- Alvorlig

Produktene som er undersøkt av Mattilsynet selges i de største dagligvare- og helsekostbutikkene, samt noen større nettbutikker. Det er likevel ingen av produktene som var produsert i Norge, men kom fra EU/EØS-land.

- Vi i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) synes det er kjempealvorlig. Det er klart at forbruker har krav på riktig informasjon. Den informasjonen har både helsemessig og medisinsk betydning, og kan være avgjørende for om barnet får i seg feil ingredienser, sier kommunikasjons- og markedssjef Hogne Skogesal i NAAF til DinSide.- Så lenge man tilbyr det på det norske markedet skal man sørge for at det er riktig merket og at norske forbrukere er trygge når de kjøper produktene, fortsetter han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.