- Velg hjelm med grønn spenne

Svenskene går massivt ut og anbefaler sykkelhjelmer med grønn spenne til mindre barn.

NASJONAL ANBEFALING: I Norge anbefaler man at barn tar av seg hjelmen under lek, mens svenskene går ut med en nasjonal anbefaling om bruk av hjelm med grønn spenne. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
NASJONAL ANBEFALING: I Norge anbefaler man at barn tar av seg hjelmen under lek, mens svenskene går ut med en nasjonal anbefaling om bruk av hjelm med grønn spenne. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Fra tester av sykkelhjelmer vet vi at hjelmer med rotasjonsbeskyttelse, eksempelvis «MIPS», beskytter best. Disse hjelmene er konstruert for å beskytte også mot skrå slag mot hodet, noe hjelmene uten denne typen konstruksjon ikke er.

Tidligere i sommer kunne vi avsløre hvilke sykkelhjelmer til barn og voksne som er best i test. Til sammen 19 hjelmer er testet og evaluert.

Testen er gjort av forsikringsselskapet Folksam, og ifølge den svenske forskeren som presenterte resultatene, har spesielt barnehjelmene blitt mye bedre - og hun påpekte også spesifikt at de beste barnehjelmene også har grønn spenne.

Men en undersøkelse i Sverige tidligere i vår, viser at det er veldig mange som ikke kjenner til begrepet «grønn spenne». Fire av ti svenske barn bruker ikke hjelm med grønn spenne, mens én av fire foreldre kjenner ikke til hva den grønne spenna gjør.

Derfor har svenskene gått ut med en nasjonal anbefaling om at alle barn opptil sju år bør bruke sykkelhjelm med grønn spenne.

Hva er «grønn spenne»?

GRØNN SPENNE: Sikkerhetsspennen er lett å kjenne igjen, da den er grønn. Foto: Stiga
GRØNN SPENNE: Sikkerhetsspennen er lett å kjenne igjen, da den er grønn. Foto: Stiga Vis mer

«Grønn spenne» er en spesiell spenne som kan sitte på sykkelhjelmer til barn, som er konstruert slik at spenna automatisk løses ut ved belastning.

Dersom barn glemmer å ta av seg sykkelhjelmen ved lek, og hjelmen setter seg fast i eksempelvis trær eller lekestativ, vil spenna automatisk løse ut og slippe barnet fri.

Spenna ble utviklet for 25 år siden etter flere alvorlige ulykker der barn omkom på grunn av at de satt fast med hjelmen under lek.

- Da spenna kom, ble trenden med dødsulykker brutt. Den grønne spenna kan redde liv, uttaler Jonas Eriksson, utreder ved svenske Konsumentverket.

Folksam, Konsumentverket, Trafikverket, Transportstyrelsen, Akademiska sjukhuset, sykkelbransjen og flere hjelmprodusenter står bak den nasjonale anbefalingen.

- Kan tyde på dårlig kunnskap i Norge

I Norge har vi ikke en slik anbefaling, selv om Trygg Trafikk opplyser om at dette er noe som finnes, i sin informasjon på internett om sykkelhjelmer for barn. Det er heller ikke så lett å finne barnehjelmer med grønn spenne, i i norske butikker. Men de finnes: Du kan google «sykkelhjelm grønn spenne» og få noen treff til norske forhandlere.

Trygg Trafikk sier til Dinside at kunnskapen i Norge nok kan være begrenset:

- Det er lite fokus på sykkelhjelmer med grønn spenne for barn i Norge. Det er heller ikke så vanlig å finne dette i butikkene som selger hjelmer, noe som kan tyde på at det ikke er nok kunnskap om hjelm med grønn spenne, sier Ann-Helen Hansen I Trygg Trafikk til Dinside.

Ifølge Hansen har det også i Norge skjedd kvelningsulykker med sykkelhjelm, men dette skal være lenge siden.

- Vi har hatt mye fokus på hjelmbruk og det å ta av hjelm ved lek, i dialog med barnehager for eksempel, sier Hansen.

- Anbefaler at barn tar av seg hjelmen

- Hva tenker dere om den svenske anbefalingen om grønn spenne til alle barn opptil sju år?

- Bruk av hjelm under lek medfører en kvelningsrisiko, derfor er det forståelig at svenskene anbefaler bruk at hjelm med grønn spenne. I Norge er ikke grønn spenne like utbredt og vi anbefaler derfor at barn tar av seg hjelmen under lek. Hjelmen skal kun brukes når barn sykler eller er passasjer på sykkel. Dersom det er snakk om bruk av sykkel på et lukket område som for eksempel uteområdet til en barnehage, bør risikoen for høy fart og hodeskader veies opp mot risikoen for kvelningsulykker, uttaler Hansen.

Slik lapper du sykkelslangen! Se hvordan du tar av hjulet og får løs slangen her: https://www.dinside.no/video/IRmvK33AZ74 Video: Per Ervland og Kristin Sørdal Vis mer

- Vil dere anbefale hjelm med grønn spenne for barn?

- Vi anbefaler å velge en hjelm med MIPS-teknologi. Tester viser at MIPS-hjelmer beskytter hodet best. Det fins hjelmer med grønn spenne som i tillegg har MIPS, det kan være et godt alternativ for barn under 7 år. Hjelmer med grønn spenne er ikke godkjent etter samme regelverk som vanlige sykkelhjelmer, men skal være merket med EB 1080, som er den europeiske standarden for barnehjelmer, sier Hansen.

Dette bør du tenke på når du kjøper hjelm til barn:

Trygg Trafikks råd ved kjøp av sykkelhjelm til barn:

  • Hjelmen må sitte godt på hodet og kunne tilpasses barnet med regulerbare reimer og strammehjul.
  • Hjelmen må dekke panne, tinninger, isse og bakhode.
  • Det er en fordel at barnet har lyst til å bruke hjelmen, det kan være en god ide å la barnet å velge sykkelhjelm selv.
  • Pass på at hjelmen er godkjent og merket etter følgende regelverk EN 1078 eller EN 1080 og har MIPS.

Hjelmen varer ikke evig

Husk også at hjelmer svekkes over tid, selv ved vanlig bruk. Og vær spesielt oppmerksom dersom hjelmen har vært utsatt for slag og støt - som barnehjelmer ofte kan ha vært, dersom barna slipper dem fra seg på bakken. Du bør derfor jevnlig inspisere hjelmene, både barnas og egen, og set etter sprekker og andre skader. En hjelm som har vært utsatt for støt og fått skader, gir ikke lenger den beskyttelsen den skal, og bør byttes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer