Velg riktig fjellstøvel

Dette må du vite før du handler fjellsko for feriepengene.

EN VELYKKET FJELLTUR: Kan alene stå på at du har gode fjellsko med riktig passform. Foto: Colourbox
EN VELYKKET FJELLTUR: Kan alene stå på at du har gode fjellsko med riktig passform. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Prøve, prøve, prøve, sier butikksjef Martin Wåge i villmarksbutikken Magasinet, på DinSides spørsmål om hva som er viktig å tenke på før man bruker flere tusenlapper på noen sko som du skal leve med årevis.

Han understreker at passform er det viktigste, og det finner du bare ut av hvis du prøver den i butikk. Å handle fjellsko på nett, er en risikosport som kan ende i gnagsår, smerter og vonde minner.

Les: Sokken som hindrer gnagsår

Ikke så viktig å gå de inn

– Aller helst burde man gått seg en fjelltur med skoene man skal kjøpe, men det viktigste er at skoene passer deg og ditt bruk.

Wåge, som selv bruker allround-skoen Alfa Bever Grip, sier at på grunn av den høye kvaliteten på dagens fjellsko, er det ikke lenger så viktig å gå inn skoene.

Tips: Dette må du pakke til fjellturen

Et viktig begrep

IKKE SIKKERT DU FÅR GNAGSÅR: Sandra Lappegard sier at noen sko tilpasser seg føttene raskere enn andre. Foto: Utemagasinet.no
IKKE SIKKERT DU FÅR GNAGSÅR: Sandra Lappegard sier at noen sko tilpasser seg føttene raskere enn andre. Foto: Utemagasinet.no Vis mer


– Tenk over i hvilket terreng du kommer til å bruke fjellstøvelen mest. Er det mye ur, klyving og topper, er det smart med en sko som er litt høyere og stivere, og som kan gi deg god støtte rundt ankelleddet. Skal du hovedsaklig gå i slakere terreng, trenger du ikke fullt så mye støtte, og du kan klare deg med en lavere sko – som ofte er lettere og rimeligere enn de litt stivere variantene, forteller Sandra Lappegard, redaktør i friluftsmagasinet Ute.

Tungt å gå

Et viktig begrep du bør huske, er vridningsstiv. Myke og lette fjellsko beregnet for lettere skogsturer kan bøyes i større grad enn tyngre fjellstøvler beregnet for røffere terreng. Det vil du oppdage hvis prøver å bøye dem i butikken. Men jo tyngre skoen er, jo tyngre blir det å gå. Men det er prisen du må betale hvis du skal langt opp i fjellet.

VRIDNINGSSTIVE: Jo mer utfordrende terreng, jo stivere bør skoen være. Foto: Colourbox
VRIDNINGSSTIVE: Jo mer utfordrende terreng, jo stivere bør skoen være. Foto: Colourbox Vis mer


En kilo på beina er fem på ryggen

– Det heter vel at en kilo på beina er som fem på ryggen, så jo tyngre sko jo tyngre er det å gå. Lettere sko vil samtidig ofte være mindre slitesterke og dyrere, så her blir det en avveining om hva som er viktig, forteller Lappegard, som bruker La Sportiva Trango S Evo når hun er på mer krevende turer og Hagløfs Vertigo på lettere turer.

Hvor skal du dra? Her er de ti beste fjellturene i Norge

Gamle støvler gir mindre støtte

– De fleste får nok støtte i fjellstøvler av lett type fra ca. 1,2 kg per par, men til krevende forhold vil støvler fra 1,4 kg opp til 1,8 være bedre. Det er lurt å tenke på at inngåtte og gjennomvåte støvler gir mindre støtte enn nye støver og at slitne føtter på slutten av en lengre dag krever mer støtte, sier utstyrsekspert Nils Bloch-Hoell hos Den Norske Turistforening, som forteller at han og hans familie bruker fjellsko fra Scarpa, Alfa, Asolo og La Sportiva.

Les også: Fjellturer for sprekinger

Blod, svette og tårer

STØTTE: DNTs Bloch-Hoell sier at de aller fleste har såpass svake ankler at de bør unngå lave sko uten ankelstøtte i fjellterreng. Foto: Den Norske Turistforening
STØTTE: DNTs Bloch-Hoell sier at de aller fleste har såpass svake ankler at de bør unngå lave sko uten ankelstøtte i fjellterreng. Foto: Den Norske Turistforening Vis mer


Mange av dagens fjellstøvler kommer med Goretex-membran, som er fint fordi det holder deg tørr på beina. Men glemmer du å behandle disse skoene kan det ende i blod, svette og tårer. Skoene må impregneres, ellers kan skinnet på skoene tørke inn og sprekke og dermed gnage på membranen på innsiden av skoen. Dermed er ikke skoene så tørre lenger, og du må kjøpe nye.

Pris?

Pris er en helt underordnet funksjon, understreker Bloch-Hoell, som også advarer mot å kjøpe på nett.

– En god fjellstøvel koster normalt 2-3.000 kr. Gode tilbudstøveler kan man finne ned til ca. 1.500 kr. og unntaksvis helt ned i 1.000 kr, men ikke velg noen som ikke passer føttene bra. En ødelagt fjelltur koster mye mer enn selv de dyreste støvlene.

Huskeliste før kjøp av fjellstøvler:

 • Tenk over hvilket terreng du skal gå i
 • Myke, lette sko for lett terreng
 • Tyngre, mer vridningsstive sko for utfordrende terreng
 • Jo høyere opp i landskapet, jo tyngre og stivere bør skoene være
 • Tung tursekk = tyngre og stivere sko
 • Men: Jo tyngre sko, jo tyngre å gå
 • Nye sko gir bedre støtte enn gamle sko
 • Pris er underordnet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer