Det blir stadig mer populært å løpe i terrenget.
- Vi ser at det er en trend å bruke de elementene du har rundt deg, som for eksempel løping ute i terrenget, sier idrettsutøver Anders Aukland til DinSide.
Og fordi mange ønsker å løpe i terrenget og trenger sko tilpasset underlaget, øker også tilfanget av produkter.
- Vi ser at det nå kommer produkter til løping fra flere produsenter, fra de som vanligvis lager fjellutstyr. Det er kjempebra at vi får flere produkter å velge mellom, sier Aukland.
Les: Gratis utendørs egenvekttrening
Hvor skal du løpe?
Når det kommer til terrengsko, kan du velge mellom sko med Gore-Tex eller annen type texmembran, eller du kan velge sko uten denne vannavstøtende egenskapen. Du bør imidlertid ha klart for deg fordelene og ulempene med sko med og uten texmembran, før du går hen og handler.

Når det kommer til skoenes egenskaper utover fuktighetsspørsmålet, er det også viktig å være klar over at det er forskjell på terreng og terreng. Før du går i butikken og handler, bør du altså ha klart for deg hva slags terreng det er du skal løpe i. En terrengsko som er perfekt til løping på skogsstier, kan nemlig fort bli for hard dersom du egentlig kommer til å løpe mye på grus.
Valg av sko

- Når man skal løpe i terrenget, betyr demping ingenting - da er det grep og det å ikke bli våt som er viktig, sier Aukland.
Men hva skal du egentlig se på, når du skal velge løpesko?
DinSide har testet sportsbutikkenes løpestegsanalyser. Hva er best? Her kan du se hvordan det gikk!
- Jeg har tre-fire forskjellige behov når det kommer til sko. For løping i skogen, har jeg en terrengløpesko. Da løper jeg med en sko som har mye mindre demping, mye mer grep, bedre stabilitet, og den er dessuten lavere, sier Aukland til DinSide.
Grep versus demping
Nå er det kanskje de færreste av oss som har et såpass variert og omfattende behov for sko som det idrettsutøveren Aukland har. Likevel kan mange ha behov for i alle fall to par joggesko: Ett par for løping på asfalt, og et par for løping i terreng.
- Det som er viktig, er å ha en terrengsko og en asfaltsko. To forskjellige sko er veldig viktig å ha, ikke bruk én type til begge deler, sier Aukland.
En terrengsko kan nemlig bli for hard til løping på asfalt, ettersom den har mindre demping enn asfaltskoen. Terrenget er demping i seg selv, så her er det grep som teller mest.
En for asfalt, en for terreng - og en for grusvei
Aukland sier til DinSide at det først er når du løper mye på grusvei at du skal være forsiktig med å velge en typisk terrengsko, da kan den bli for hard.

- Men det beste er jo å ha to typer joggesko, og har du tre typer sko er du veldig godt dekket. Dessuten hjelper det mot skader å bruke flere typer joggesko. Så kan du velge litt ut fra hvor du vil løpe den dagen, sier han
Flere år gamle sko
Aukland forteller til DinSide at han har sko som er flere år gamle som han bruker ennå fordi han liker dem så godt. Men hvordan kan vi vite når skoene er modne for utskifting?
- Jeg har mange gamle sko som jeg liker. Men du merker at de bør byttes ved at de blir litt lefsete øverst, eller du ser at de er slitt under. Terrengsko er det som blir fortest slitt, du merker det når skoen begynner å slippe taket i overgangen mellom sålen og overdelen. Asfaltsko blir jo ikke så fort slitt. Du ser det på skoen når den begynner å bli sliten, da tror jeg det er lurt å bytte den ut, sier Aukland til DinSide.