Høstferie

Velg riktig telt, sovepose og liggeunderlag

Slik gjør du høstens telttur ekstra komfortabel.

TRIPPELTEST: Vi gir deg råd til valg av telt, sovepose og liggeunderlag til høstens villmarkseventyr. Foto: Eilin Lindvoll
TRIPPELTEST: Vi gir deg råd til valg av telt, sovepose og liggeunderlag til høstens villmarkseventyr. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor testet undertegnede Dinside-journalist både telt, soveposer og liggeunderlag (testene krever abonnement).

Med høstferien like om hjørnet, samler vi derfor opp noen gode råd ut fra erfaringene vi gjorde oss under testene - slik at du får en ekstra komfortabel telttur.

Kuppel- eller tunneltelt?

Det finnes hovedsakelig to typer telt, de er enten tunnelformet eller kuppelformet.

Foruten formen på teltet, er det slik at et tunneltelt slås opp med ytterteltet før innerteltet, mens med kuppeltelt er det motsatt.

TO TELT: Tunnelteltet til venstre egner seg bedre for noen typer telttur enn kuppelteltet til høyre. Foto: Eilin Lindvoll
TO TELT: Tunnelteltet til venstre egner seg bedre for noen typer telttur enn kuppelteltet til høyre. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer

Fordelen med tunneltelt er at dersom været er dårlig når du slår leir, holdes det innerste teltet du skal sove i tørt, siden det først slås opp etter den ytterstre teltduken som skjermer for vær og vind.

Kuppelteltene på sin side, byr gjerne på ekstra takhøyde for de som liker det.

Tunneltelt gjør seg ofte bedre for teltturer i skog, mark og fjell, mens kuppeltelt gjør deg til «kongen eller dronninga av campingplassen».

NOE MUFFINS? Slik lager du muffins på bål. Video: Dinside Vis mer

Og, uansett om du går for tunnel- eller kuppeltelt: Slå det opp i hagen før du drar på tur! Da blir du kjent med hvordan dette gjøres og du sparer tid når det virkelig gjelder, og du avdekker også om det mangler deler, plugger, stenger eller annet.

Fiber- eller dunsovepose?

Å holde seg varm gjennom hele natta er alfa og omega for å ha en god telttur-opplevelse. Da spiller valg av sovepose inn.

SOVE: Dunposen ser du til venstre, fiberposen til høyre. Foto: Eilin Lindvoll
SOVE: Dunposen ser du til venstre, fiberposen til høyre. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer

Det finnes soveposer med fiberfyll og dunfyll. Førstnevnte er gjerne billigere, men veier mer enn en dunpose og tar mer plass i sekken.

Etter å ha testet både fiber- og dunsovepose er Dinsides klokkeklare anbefaling å gå for en dunpose. Den koster gjerne mer, men holder deg mye varmere enn en fiberpose, og du sparer vekt og plass.

En sovepose kan du ofte ha i årevis, hvis du passer godt på den, og det rettferdiggjør jo også å bruke litt ekstra kroner på en skikkelig vare.

HELAN OG HALVAN: Her ser du hvor mye mindre plass dunposen tar enn en sovepose med fiberfyll. Det er også betydelig vektforskjell. Foto: Eilin Lindvoll
HELAN OG HALVAN: Her ser du hvor mye mindre plass dunposen tar enn en sovepose med fiberfyll. Det er også betydelig vektforskjell. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer

I denne guiden kan du lese om hvordan du tolker temperaturskalaen på soveposen, samt hva som er riktig vedlikehold for å ha soveposen i år etter år:

Gå for det tykkeste liggeunderlaget

Selv om du ser for deg å telte på ei frodig gresslette, er «naturens madrass» ikke like myk som den du har i senga hjemme. Derfor har du alt å vinne på å velge det tykkeste liggeunderlaget som også isolerer best.

Dette med isolasjon mellom mark, teltgulv og sovepose er et viktig punkt for en komfortabel telttur, for det kan bli ganske så «gulvkaldt» i løpet av høstnatta.

UTEMADRASS: Liggeunderlag er viktig på telttur. Foto: Eilin Lindvoll
UTEMADRASS: Liggeunderlag er viktig på telttur. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer

Du kan også med fordel ha et ekstra fleece- eller ullpledd med i sekken til å bre utover teltgulvet, så får du ekstra varme underfra.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer