Tips

Velg riktige solbriller

Northug, Versace eller Tom Ford? Solbriller er ikke bare merkenavn. Pass på de viktige forskjellene når brillene skal på.

HVILKE SOLBRILLER ER BEST FOR BYBRUK? Nå kan du velge mer med tanke på mote og design, sammenliknet med hva du må tenke på om du skal være ute på fjellet. Men det er fremdeles endel du bør sjekke, som CE-merking. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
HVILKE SOLBRILLER ER BEST FOR BYBRUK? Nå kan du velge mer med tanke på mote og design, sammenliknet med hva du må tenke på om du skal være ute på fjellet. Men det er fremdeles endel du bør sjekke, som CE-merking. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er rare tider. Store deler av Norge er stengt. Du er kanskje mer innendørs enn vanligvis - selv om mange også er mer utendørs. Og for de aller fleste av oss betyr dagens restriksjoner i forbindelse med corona-situasjonen at hyttepåsken i fjellet er avlyst. Kanskje er også påsken ved sjøen avlyst.

Da er det (nesten) bare én ting å gjøre: Finne frem cafébrillene, sette seg i solveggen og spise appelsin.

Det er ikke sikkert du kommer ut av påsken med samme grad av solbrilleskille som om du hadde vært en uke på fjellet, men oppsiden kan være at solbrilleskillet kanskje blir litt annerledes i år:

Du kan nemlig bytte ut «fjell-brillene» med bybriller.

- Påske i byen betyr at en kan velge briller mer ut i fra utseende, og tenke litt mindre på brillens egenskaper. Når en ikke er på plasser med høy strålingsfaktor, er det mindre risiko i å sette på seg en brille som ikke dekker like godt, som ikke har ekstra skjerming på sidene og som har høy mørkhetsgrad. Lysmengden i byen kontra på en solreflekterende isbre er stor, og valget av briller påvirkes også av dette, sier Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund til Dinside.

- Påske i byen gir muligheten til å vekte mote og design høyere, og rene funksjonelle faktorer lavere – men samtidig huske at alle solbriller skal ha en viss basisfunksjon i det å beskytte øynene mot skadelig lys, fortsetter han.

- Velg brille etter bruk

Selv om du kan legge mer vekt på mote og design når du skal velge bybriller sammenliknet med briller for mer ekstreme forhold, er det fremdeles viktig å huske på at solbriller er øynenes «solkrem»:

- For mye UV-stråler på øynene kan føre til skader både på hornhinnen og øyelinsen. Solbriller er også viktig for å beskytte den tynne huden rundt øynene, forteller generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, til Dinside.

Også Ida Malmblad, optiker hos Synsam, poengterer at det er viktig å forstå at solbrillene har en viktig funksjon, i tillegg til at man ønsker at de skal være fine.

- Flere studier har vist at mellom fem og ti prosent av hudkrefttilfellene har opphav i den tynne huden rundt øynene, hevder Malmblad.

- Derfor et er par kurvede solbriller med litt større brilleglass et godt valg. De slipper ikke inn sollys på sidene eller ovenfra og er altså litt tryggere, sier hun videre.

Haugo sier til Dinside at ettersom det er mindre direkte sollys og refleksjon fra snø, når en er i byen, trenger ikke glassene å være like mørke som på påskefjellet.

Og han advarer mot at de mørke brebrillene fra påskefjellet også kan lede deg ut i farlige situasjoner i byen:

- På fjellet setter en funksjon foran utseendet, i byen vil det ofte være motsatt. Drar du på bytur med brebriller, vil du sannsynlig ha problemer med å se i mange situasjoner, rett og slett fordi brillen krever mye lys for at du skal se. Så for mørke briller i byen kan få deg opp i farlige situasjoner – i trafikken, i trapper, fortauskanter og annet, forklarer Haugo, og legger til:

- Velg en brille som egner seg til det den skal brukes til.

Slik er solbrillemoten nå

Solbrillemoten endrer seg i likhet med all annen mote. Ifølge Synsam skal brillene nå reflektere dagens sporty livsstil:

- En riktig stor trend akkurat nå er «athleisure». Det har vært en trend lenge innenfor klesmote, men den slår nå kraftig gjennom innenfor solbriller. Det handler om sporty, atletiske solbriller som passer inn i dagens livsstil, både på jobben, på fest eller hjemme. Sport møter fritid, helt enkelt, sier Wai Chan i Synsam til Dinside.

Hun forteller videre at det også stilles høyere krav til komfort: Brillene skal være behagelige på og sitte godt. Og bærekraft er også noe som kundene etterspør.

- Det er gøy at kundene etterspør bærekraft. Vi ser også flere solbriller i høykvalitetsmaterialer som karbon og titan. Nå vil vi ha noe vi kan bruke lenge og derfor kommer mange klassiske former tilbake i 2020, forteller Chan videre.

Ifølge optiker Arvid Krogh hos Krogh Optikk begynner det også å bli flytende skiller mellom dame- og herrebriller.

- Skillet mellom dame- og herrekolleksjoner er mange steder i ferd med å viskes ut noe. Jenter kan stort sett også bruke solbriller beregnet for menn, det kan gi et kult «oversized» uttrykk, sier Krogh.

Ellers peker han på mer bruk av metall og hele metallinnfatninger, at fasongen gjerne er firkantet og i gullfarge. Han forteller også at «limited editions» er noe mange av motehusene nå satser på.

Sjekk CE-merkingen

Dersom du skal kjøpe nye bybriller, er det spesielt noen ting du bør sjekke, blant annet at de sitter godt - og at de har korrekt merking.

- En skal velge en solbrille som sitter godt på, dekker godt, ikke gnager eller lager ubehag på nese og bak ørene, ikke sitter for tett slik at øyevipper og kinn kommer borte i glassene. Og en skal like å se gjennom glassene, sier Haugo og bemerker at det finnes ulike typer kvalitet på glassene og at noen brillebrukere er mer følsomme på optisk kvalitet enn andre.

Brillebutikker og corona-situasjonen

Som ellers i varehandelen er det mange brillebutikker som har midlertidig stengt pga. covid-19. Eksempelvis har Specsavers midlertidig stengt alle butikker, Synsam har stengt, mens Brilleland og Krogh Optikk har flere åpne butikker. Sjekk åpningstider hos din lokale optiker/brillebutikk.

For øvrig kan du selvsagt bestille solbriller på nett eller du kan kjøpe i andre forretninger som selger solbriller.

- Alle brilleglass med farge i endrer fargeoppfattelsen vår av verden rundt oss. Velg farger du er komfortabel med! oppfordrer han.

Alle solbriller som selges i Norge skal ha CE-merking. CE-merking betyr at solbrillen oppfyller minimumskrav for beskyttelse mot skadelig UV stråler.

- Sjekk at solbrillene har et CE-merke. Har de det, skal glasset i billige briller stoppe UV-strålene akkurat like bra som i dyre briller. Du bør passe på at brillene ikke slipper inn mye lys fra sidene. Velger du mørke brilleglass fremfor lyse, så stopper du også mer av det synlige lyset, ikke bare UV-strålene, sier Ross i Kreftforeningen.

Men se opp for falske CE-merker: Ifølge eksperter selges det også solbriller med falske CE-merker.

Er billig like bra?

Som Ross poengterte ovenfor: Har brillene CE-merke skal glasset i billige briller stoppe UV-strålene akkurat like bra som i dyre briller.

Men selv om CE-merket forteller deg at glassene oppfyller produksjonsstandardene, sier det ingenting om produktets kvalitet.

- I forhold til beskyttelse er det ikke noen forskjell på rimelige og dyre produkter rent teknisk sett når en for eksempel måler beskyttelsesgrad i selve glasset, sier Haugo, og poengtrerer at passformen og hvordan brillen dekker har stor betydning for beskyttelsen av øynene.

- Det er mange ting som skiller billige solbriller fra dyre produkter: fargegjengivelse, optisk kvalitet, uøyaktigheter i glasset som gir ubehagelige forvrengninger, opplevd kvalitet på selve brillefatningen, mulighet for å kunne reparere og annet. Ofte er billige solbriller mørke i glassene, og dette kan skape problemer i byen. Noen billige solbriller har en mørkhetsgrad som gjør dem uegnet til bilkjøring, sier Haugo videre.

Malmblad understreker at det finnes ulike kategorier innenfor CE-merkingen.

- Man bør ikke velge en kategori lavere enn to eller tre, disse fungerer bra til hverdags. Ved skiaktiviteter anbefales kategori tre eller høyere, hevder hun, og legger til at det også finnes noe som heter UV 400-filter, som tar bort all skadelig UV-stråling.

Haugo poengterer at man bør tenke mer som på fjellet, når det kommer til brillevalg ved sjøen.

Hvilke glass er best?

Du får brilleglass i mange ulike farger og valører; gule, rosa, brune, grønne. Men hva er egentlig forskjellen, og hvilke glass bør du velge? Og hva er egentlig forskjellen mellom polariserte glass og de som ikke er det?

- Skal du mest gå på byen passer et par grå- eller bruntonede glass bra. Skal du ut på sykkeltur i blandet terreng anbefales glass som øker kontrasten, som en rød eller brun tone. og for bilkjøring fremfor alt de bruntonede glassene, sier Malmblad.

Optiker Arne Aasrud i SpecSavers uttaler at det kan være smart med polariserte glass.

- Hovedfordelen med polariserte solbriller er at de reduserer refleksjon fra blanke overflater, slik at man ikke blendes. Eksempelvis så vil polariserte glass gjøre at du ser veldig mye bedre på blinkende sjø, snødekte fjell og vidder, samt våt veibane i motlys. Sistnevnte kanskje noe av det viktigste, da det er uhyre viktig å se godt når du sitter bak rattet. Specsavers anbefaler sine DriveWear-glass, et fargeskiftende og polarisert glass i ett som egner seg svært godt til bilkjøring, sier Aasrud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer