- Velg tur etter evne

Fjellferie? Redningsetatene råder folk til å velge tur etter evne.

ADVARER: - Velg tur etter evne, oppfordrer redningsetatene, som også ber folk sjekke værmeldinga og friske opp førstehjelpkunnskapene. Rekordmange sier de har tenkt seg til Besseggen i sommer. Foto: Olga Danylenko / Shutterstock / NTB scanpix
ADVARER: - Velg tur etter evne, oppfordrer redningsetatene, som også ber folk sjekke værmeldinga og friske opp førstehjelpkunnskapene. Rekordmange sier de har tenkt seg til Besseggen i sommer. Foto: Olga Danylenko / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Selv om det rapporteres om stor etterspørsel etter Syden-reiser og at mange nordmenn planlegger for Sverige-sommer på tross av myndighetenes reiseråd, planlegger de aller fleste for norgesferie, ifølge spørreundersøkelser.

Og mange nordmenn planlegger å feriere i fjellheimen i sommer.

I Åndalsnes har fjellturistene allerede begynt å boltre seg i romsdalsfjellene.

Daglig leder ved Norsk Tindesenter, Ivar Brennhovd, sier til NRK at de har vært veldig spent på hvordan sesongen vil bli på grunn av koronakrisen.

– Men nå har vi allerede 200 prosent økning i forhåndsbestillingene på aktivitetene våre sammenlignet med i fjor. Jeg må klype meg i armen, sier han til NRK.

- Lei med deg guide

Brennhovd sier de derfor forbereder seg på at det kan bli en del redningsoppdrag i sommer.

– Vi ser dessverre allerede at det har vært mange redningsaksjoner i år. Mitt råd er at folk må koste på seg guide i alle fall på første turen. Da blir de lært opp, har en trygg, fin tur med folk som er lokalkjente, sier han.

Dan Halvorsen er redningsteknisk rådgiver i Luftambulansetjenesten HF. Han råder også folk til å gå tur etter evne, sjekke værmelding og skaffe seg kunnskap om førstehjelp.

– Kanskje dette er sommeren der du både skal oppleve noe og lære deg noe. Skal du på sjø eller elv, ta gjerne et kajakk-kurs, skal du til høyfjellet, lei gjerne en kvalifisert guide og ta et bre- eller klatrekurs, sier han.

- Handler om vondt i viljen

Dinside har tidligere skrevet om at det er mange som tenker seg til Besseggen i sommer: 170.000 nordmenn, mot 50.000 på et «normalår».

Reisebransjen i området tviler imidlertid på at det er så mange som faktisk vil dukke opp for å gå den populære fjelturen - men sier uansett at det er plass til alle og at det bare er å komme.

På Besseggen har man de siste årene hatt en egen patrulje, Besseggenpatrulja, som går jevnlige patruljer for å avlaste redningstjenesten samt for å plukke søppel og ellers holde stiene i området i orden.

På patruljene kan de fange opp og avverge unødvendige, kapasitetskrevende og kostbare redningsaksjoner.

- Vi går cirka 50 patruljer i løpet av en sesong, og på denne måten hjelper vi politi og AMK, slik at det de er oppe på nå, er reelle ting som hjerteproblemer og hodeskader. Vi kan avverge unødvendige redningsaksjoner som oftest handler om vondt i viljen og at turen blir for strabasiøs, forteller Ørjan Venås, daglig leder i Gjendeguiden, som er de som er ansvarlige for Besseggenpatrulja.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer