Verdens første svanemerkede glider

Svanemerket og garantert fluorfri skivoks lanseres i Norge.

FLUORFRITT: Den norske importøren Sportspro tilbyr som den første i Norge svanemerket skivoks, melder organisasjonen Svanemerket. Glideren inneholder ingen fluorstoffer, siloksaner, nanomaterialer eller andre stoffer som truer miljø- og helse. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
FLUORFRITT: Den norske importøren Sportspro tilbyr som den første i Norge svanemerket skivoks, melder organisasjonen Svanemerket. Glideren inneholder ingen fluorstoffer, siloksaner, nanomaterialer eller andre stoffer som truer miljø- og helse. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det har vært mye bråk rundt bruk av fluor i skisporet den siste tiden, etter Dagblades avsløringer om helsefarene ved produksjon og bruk av smøreproduktene.

Nå melder Svanemerket i en pressemelding at verdens første svanemerkede skivoks er på plass:

VERDENS FØRSTE: Denne glideren fra Holmenkol er verdens første med Svanemerket, som betyr at den er fluorfri og miljøvennlig. Foto: Svanemerket
VERDENS FØRSTE: Denne glideren fra Holmenkol er verdens første med Svanemerket, som betyr at den er fluorfri og miljøvennlig. Foto: Svanemerket Vis mer

- Produsenten Holmenkol kan nå, som den første i verden, tilby svanemerket glider. Den er et godt valg for alle som vil unngå fluorstoffer og en rekke andre problematiske stoffer i skivoks, melder Svanemerket en pressemelding.

Garantert fluorfritt

De skriver videre at det er den norske importøren Sportspro som er den første i Norge som selger svanemerket skivoks. Denne inneholder ingen fluorstoffer, siloksaner, nanomaterialer eller andre stoffer som truer miljø- og helse.

Med Svanemerket vet du at produktet er garantert fluorfritt: Svanemerket forbyr nemlig alle organiske fluorstoffer (som PFAS, PFOA) på grunn av hensyn til både helse og miljø.

Dette er Svanemerket:

Svanemerket er en ikke-kommersiell merkeordning. For å få merket, må en produsent først dokumentere at produktet tilfredsstiller alle kravene som er stilt, og deretter betale en avgift.

Merket garanterer at produktet er blant de minst miljøbelastende innenfor den aktuelle produktgruppen. Svanemerket setter krav til hele livssyklusen til produktet, fra råvarer og produksjon til brukstrygghet og gjenvinnbarhet.

Det er Stiftelsen Miljømerking som forvalter Svanemerket i Norge.

Det forbyr også alle andre stoffer som står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer eller som er klassifiserte som kreftframkallende, reproduksjonsskadelige eller mutagene.

Heller ikke andre miljø- og helsefarlige stoffer som siloksaner og nano-materialer kan benyttes i svanemerket skivoks.

- En milepæl

- Lisensen til Holmenkol er en viktig milepæl. Fluorfri skivoks er bra, samtidig er det viktig at ikke et giftig stoff bare byttes ut med et annet. Våre kjemikaliekrav sikrer at det ikke skjer, sier markedsrådgiver i Svanemerket, Tormod Lien, i pressemeldingen.

RIKTIG TEKNIKK: Slik går du diagonalgang på langrennski. Vis mer

- Er dette det eneste produktet innen skismurning og skivedlikehold som er Svanemerket – eller finnes det flere?

- Dette er den første og eneste så langt. Vi regner med at det vil komme flere, sier Lien til Dinside.

Svanemerket er en ordning som produsent eller importør selv må søke om å få - og også betale en avgift for å kunne bruke. Har man ikke søkt og ikke betaler for merket, kan man heller ikke bruke det, og for andre produkter uten merket betyr det ikke automatisk at de er noe dårligere eller at de ikke oppfyller kravene, noe Lien bekrefter overfor Dinside:

- Produsenten må aktivt søke. Så det kan finnes produkter som oppfyller kravene, som ikke har søkt, sier Lien til Dinside.

Andre internasjonale merker som betyr det samme som det norske Svanemerket er EU Ecolabel, Blå Engel og flere.

- Ingen andre ordninger har utviklet miljømerkingskrav til skivoks, påpeker Lien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer