Verdens mest ekstreme maraton

Fjell, is, ørken og villdyr. Dette er maratonene som er like mye opplevelse som konkurranse.

TUNGT, TUNGT, TUNGT: Har du lyst til å løpe en maraton som går opp i 2000 meters høyde i et sveitsisk fjellpass, er Jungfrau Marathon for deg. Foto: Aller Forlag
TUNGT, TUNGT, TUNGT: Har du lyst til å løpe en maraton som går opp i 2000 meters høyde i et sveitsisk fjellpass, er Jungfrau Marathon for deg. Foto: Aller Forlag Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste forbinder et klassisk maraton på 42.195 kilometer med asfalt, en internasjonal storby og titusener av pesende deltagere.

Så har du maratonene som bokstavelig talt går utenfor allfarvei og isteden satser på å gi løperen et minne for livet.

Koseløp

Greit, de fleste av oss kommer aldri til å løpe en maraton, men vit at mange av disse løpene byr på halvmaraton, 10 og 5 kilometers løyper, samt såkalte koseløp av ulik lengde.

Dermed kan man gjøre dette til en eksotisk ferie uten å måtte være topptrent.

1. AUSTRALIAN OUTBACK MARATON

Ikke av verdens mest krevende maraton, men vil du oppleve Australias berømte «outback» er dette løpet for deg. Du kan velge mellom maraton og halvmaraton, samt 11 og 6 km, og den store attraksjonen er at du får oppleve Ayer's Rock på nært hold.

Finner sted lørdag i juli, altså midt om vinteren i Australia, og gjennomsnittstemperaturen er 21 grader. Her kan du melde deg på.

SPARSOMT MED FOLK: Maratonet foregår på privat grunn langt ute i ødemarken, så det er ikke mange tilskuere. Foto: Aller Forlag
SPARSOMT MED FOLK: Maratonet foregår på privat grunn langt ute i ødemarken, så det er ikke mange tilskuere. Foto: Aller Forlag Vis mer


2. THE GREAT WALL MARATHON

Slå to fluer i en smekk, og få sett den kinesiske mur på kortest mulig tid. Velg mellom «fun run», halvmaraton og maraton, og begi deg ut på 5164 høyst ujevne trinn på det noen anser som et av verdens hardeste løp. Hoveddelen av maratonen foregår IKKE på muren, men rundt om i lokale landsbyer med grus og asfalt som underlag.

Neste maraton er lørdag 17. mai, og frist for å melde seg på er 20. mars.

BEINHARDT: Utsikten er fantastisk, sies det, men det spørs om ikke du mest av alt må konsentrere deg om å ikke snuble i ett av de 5164 trinnene. Foto: Aller Forlag
BEINHARDT: Utsikten er fantastisk, sies det, men det spørs om ikke du mest av alt må konsentrere deg om å ikke snuble i ett av de 5164 trinnene. Foto: Aller Forlag Vis mer


3. KILIMANJARO MARATHON

2. mars avholdes et av verdens mest krevende maraton med Afrikas høyeste fjell i bakgrunnen. Mange motbakker krever god fysikk, men det er også mulig å velge halvmaraton eller fun run-løpet på 5 km.

Livlige tilskuere og afrikanske landsbyer preger omgivelsene. Du kan melde deg på her.

EKSOTISK: Du skal ikke opp på fjellet, men må likevel belage deg på mange og lange motbakker.  Foto: Aller Forlag
EKSOTISK: Du skal ikke opp på fjellet, men må likevel belage deg på mange og lange motbakker. Foto: Aller Forlag Vis mer


4. SAFARICOM MARATHON

Vil du løpe med afrikanske villdyr, er denne maratonen i den kenyanske safariparken Lewa Wildlife Conservancy midt i blinken. Og blir du skremt av tanken på å løpe fra dem, kan du trøste deg med at væpnede parkvakter ikke skal være langt unna. Forhåpentligvis. En ekstrem maraton som krever mye av løperne.

Noen løpsdato for 2014 er ennå ikke lagt ut, men det antas å bli lørdag 28. juni.

IKKE FOR ALLE: Maratonet foregår 1700 meter over havet og temperaturen ligger på rundt 30 grader. Foto: Aller Forlag
IKKE FOR ALLE: Maratonet foregår 1700 meter over havet og temperaturen ligger på rundt 30 grader. Foto: Aller Forlag Vis mer


5. MIDNIGHT SUN MARATON

Det virker kanskje ikke så eksotisk for oss nordmenn, men å løpe en maraton som starter halv ni om kvelden uten at sola går ned, fører til at rundt 1000 løpere fra hele verden tar turen til Tromsø i juni. Maraton, halvmaraton, 10 km, minimaraton og barneløp.

21. juni feirer løpet 25-årsjubileum, og du kan melde deg på her.

FEST: Det er god stemning i Tromsø før, under og ikke minst etter løpet. Foto: Aller Forlag
FEST: Det er god stemning i Tromsø før, under og ikke minst etter løpet. Foto: Aller Forlag Vis mer


6. JUNGFRAU MARATHON

Et løp vi blir svimmel av bare å lese om. Jungfrau er et motbakkeløp i et sveitsisk fjellpass og er like mye fjellklatring som løping. Og det mest grusomme: Det er først etter 25 kilometer maratonen virkelig blir krevende: Da må du gjennom 26 bratte bakker før du når 30 kilometer. Så skal du komme deg gjennom de siste stigningene før du ender opp i rundt 2000 meters høyde.

Belønningen er til gjengjeld en fenomenal utsikt. Neste maraton er 13. september og påmelding starter 14. februar.

EKSTREM: Jungfrau er en blanding av fjellklatring og maraton. Foto: Jungfrau-marathon.ch
EKSTREM: Jungfrau er en blanding av fjellklatring og maraton. Foto: Jungfrau-marathon.ch Vis mer


7. SAHARA MARATHON

En ekstrem maraton hvor du bor i og løper mellom saharawi-folkets flyktningleirer i Algerie, og hele ideen bak løpet er å skaffe oppmerksomhet rundt disse nomadene.

Maraton, halvmaraton, 10 og 5 kilometer. Løpet arrangeres 14. februar og regnes som et av verdens mest krevende.

KREVENDE: Lokalbefolkningen merker løypa med varder så løperne med skal finne frem. Foto: Aller Forlag
KREVENDE: Lokalbefolkningen merker løypa med varder så løperne med skal finne frem. Foto: Aller Forlag Vis mer


8. RUN BARBADOS MARATHON

Nei, det heter ikke Rum Barbados Marathon, selv om vi er i landet som tradisjonelt er ansett for å være rommens fødested. Denne kultmaratonen har ikke mer enn rundt 100 løpere, som alle må starte halv fem om morgenen for å ikke bli kvelt av heten og den høye luftfuktigheten som kommer etter at sola har stått opp. Fristende, ikke sant?

Løpet byr også på halvmaraton, 10, 5 og 3 kilometer, samt «Fun Mile Run». Litt kaotisk og uorganisert, men det er jo sjarmen med de karibiske øyene. Vil du delta må du kjappe deg: Løpet foregår helgen 6-8. desember.

LITE FOLK: Denne maratonen starter halv fem om morgenen og det er kun rundt 100 mennesker som deltar. Foto: Sportingbarbados.com
LITE FOLK: Denne maratonen starter halv fem om morgenen og det er kun rundt 100 mennesker som deltar. Foto: Sportingbarbados.com Vis mer


9. ANTARCTIC ICE MARATHON

Skal du bare løpe en maraton på Sydpolfastlandet, vel, så har du bare ett valg. Og det koster. Rundt 87.000 kroner må hver av de maks 40 deltagerne ut med for å løpe en maraton i dette ugjestmilde strøket hvor underlaget gir deg følelsen av å løpe på sand.

En av verdens mest ekstreme maraton som også gir en naturopplevelse av de sjeldne.

Neste års maraton skal etter planen foregå mellom 19. og 23. november.

EN OPPLEVELSE: Omgivelsene er fantastiske, men underlaget er svært krevende å løpe på. Foto: Icemarathon.com
EN OPPLEVELSE: Omgivelsene er fantastiske, men underlaget er svært krevende å løpe på. Foto: Icemarathon.com Vis mer


10. NORTH POLE MARATHON

Er du i ekstremt god form og har 100.000 kroner til overs? Da kan det som muligens er verdens mest ekstreme maraton, være noe for deg. Så det er sagt: De 100.000 dekker ikke flyet til Svalbard, hvor et russisk Antonov-fly vil fly deg til Nordpolen.

30 kalde og et underlag bestående av svært krevende vinderoderte snøflater, kalt sastrugi på russisk.

Løpet foregår første uke i april og krever MYE planlegging.

RUNDER: Av sikkerhetsgrunner går maratonen over flere runder på rundt 5 kilometer. Foto: Aller Forlag
RUNDER: Av sikkerhetsgrunner går maratonen over flere runder på rundt 5 kilometer. Foto: Aller Forlag Vis mer


Flere maraton

Vil du vite mer om disse maratonene og 40 andre løp verden over, finner du det i «Verdens maratoner».

Verdens mest ekstreme maraton


Alt om løping, maraton og trening i DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer