Kaffe

Verst for menn

Måten kaffen brygges på har noe å si for kolesterolet. Det har også noe å si hvilket kjønn du har, ifølge en ny undersøkelse fra Universitetet i Tromsø.

HØYERE: Espressokaffe fører til høyere kolesterol, og da spesielt hos menn. Foto: Berit Roald/NTB
HØYERE: Espressokaffe fører til høyere kolesterol, og da spesielt hos menn. Foto: Berit Roald/NTB Vis mer
Publisert

Espressokaffe, som brukes i både cappuccino, kaffe latte og i kaffekapsler, fører til høyere kolesterol, og da spesielt hos menn som drikker mye espresso, skriver universitetet i en pressemelding.

Øker kolesterolet

Naturlige kjemikalier i kaffe øker nivået av kolesterol i blodet. Derfor er det nyttig å vite hvilke typer kaffe som påvirker kolesterolet mest. Tidligere forskning har vist at hvordan du brygger kaffen din har noe å si for hvor mye det påvirkes. Blant annet er kokekaffe kjent for å forhøye kolesterolet ganske mye.

RENS: Om du ønsker optimal smak på kaffen bør du rense kaffetrakteren jevnlig. I videoen viser vi deg hvordan det gjøres. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Forskere ved Universitetet i Tromsø (UiT) har sammenlignet effekten av å drikke espresso, med andre typer kaffedrikker, blant voksne i alderen 40 år og eldre. Over 20.000 personer er med i studien.

Menn

Resultatene viser at det har noe å si om du er mann eller kvinne.

– Vi fant ut at å drikke tre til fem kopper espresso daglig førte til økt kolesterol, spesielt blant menn, sier Maja-Lisa Løchen, professor i forebyggende medisin ved UiT.

– Det er foreløpig ingen åpenbare forklaringer på kjønnsforskjellen i kolesterolrespons på kaffedrikking, legger hun til.

Forskningen er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Open Heart.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer