Kaffe

Verst for menn

Måten kaffen brygges på har noe å si for kolesterolet. Det har også noe å si hvilket kjønn du har, ifølge en ny undersøkelse fra Universitetet i Tromsø.

HØYERE: Espressokaffe fører til høyere kolesterol, og da spesielt hos menn. Foto: Berit Roald/NTB
HØYERE: Espressokaffe fører til høyere kolesterol, og da spesielt hos menn. Foto: Berit Roald/NTB Vis mer
Publisert

Espressokaffe, som brukes i både cappuccino, kaffe latte og i kaffekapsler, fører til høyere kolesterol, og da spesielt hos menn som drikker mye espresso, skriver universitetet i en pressemelding.

Øker kolesterolet

Naturlige kjemikalier i kaffe øker nivået av kolesterol i blodet. Derfor er det nyttig å vite hvilke typer kaffe som påvirker kolesterolet mest. Tidligere forskning har vist at hvordan du brygger kaffen din har noe å si for hvor mye det påvirkes. Blant annet er kokekaffe kjent for å forhøye kolesterolet ganske mye.

Forskere ved Universitetet i Tromsø (UiT) har sammenlignet effekten av å drikke espresso, med andre typer kaffedrikker, blant voksne i alderen 40 år og eldre. Over 20.000 personer er med i studien.

Menn

Resultatene viser at det har noe å si om du er mann eller kvinne.

– Vi fant ut at å drikke tre til fem kopper espresso daglig førte til økt kolesterol, spesielt blant menn, sier Maja-Lisa Løchen, professor i forebyggende medisin ved UiT.

– Det er foreløpig ingen åpenbare forklaringer på kjønnsforskjellen i kolesterolrespons på kaffedrikking, legger hun til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer