Sporing av elsykkel

Vet alltid hvor elsykkelen din er

Tysk storprodusent med innebygd teknologi.

SKJULT: Denne nye Sduro Fullnine 8.0-elsykkelen fra Haibike kommer med GPS-sporing med nettforbindelse innebygd. Foto: Haibike
SKJULT: Denne nye Sduro Fullnine 8.0-elsykkelen fra Haibike kommer med GPS-sporing med nettforbindelse innebygd. Foto: Haibike Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har tidligere testet en GPS-enhet som kan festes til sykkelen, slik at du kan spore den opp om den skulle bli stjålet.

Nå leverer den tyske elsykkelprodusenten Haibike elsykler med slik teknologi innebygd, kalt eConnect.

Varsler via mobil-app

Som med gjør det selv-løsningene får du beskjed via en app på mobilen om noen prøver å stjele sykkelen din.

Klarer tyven å få opp låsen og sykle avgårde, kan du via appen eller nettside følge med på hvor hun eller han tar veien.

KART OG POSISJON: Via mobil-app eller nettside kan du følge sykkelens bevegelser. Som bonus kan du også registrere turene dine. Foto: Haibike
KART OG POSISJON: Via mobil-app eller nettside kan du følge sykkelens bevegelser. Som bonus kan du også registrere turene dine. Foto: Haibike Vis mer

Politiet advarer mot at du griper inn selv, men dette kan likevel være nyttig informasjon både for politi og forsikringsselskaper.

En liten elektronisk brikke er plassert under et deksel på motordelen ved pedalene på sykkelen. Den drives av et lite batteri som lades opp automatisk når du bruker hovedbatteriet på elsykkelen.

Bruker flere teknologier

Enheten består av tre deler: En GPS-enhet som viser posisjon, en GSM-sender/mottaker som formidler data til mobilen og en sensor som forteller når sykkelen beveger seg.

TYVERISIKKER: Haibikes eConmnect-system bruker flere teknologier for å hindre at noen stjeler den rådyre elsykkelen din. Video: e-bikeshop.co.ukVis merVis mer Vis mer

I tillegg har enheten Bluetooth, for kontakt med mobilen dinnår du er i nærheten.

Bevegelsessensoren registrerer vibrasjoner. Den har også en gyro-funksjon som merker når sykkelen settes i en annen stilling.

I tillegg får du beskjed når sykkelen beveger seg ut av et nærområdet.

Klargjort for nordmenn

Systemet er avhengig av en sentral database hos Haibike i Tyskland. Ikke alle markeder er klargjort for systemet ennå, men Norge er med.

SKJULT: Denne brikken festet på et lite tilgjengelig sted på sykkelen. Og skulle den blir stjålet, får du beskjed. Foto: Haibike
SKJULT: Denne brikken festet på et lite tilgjengelig sted på sykkelen. Og skulle den blir stjålet, får du beskjed. Foto: Haibike Vis mer

eConnect er foreløpig bare å finne på de nye elsyklene i Sduro 8.0-serien, altså de som i likhet med Dinside-testvinneren Sduro Trekking RC bruker Yamaha-motor.

Dette er sykler som ligger mellom 40.0000 og 60.000 kroner, så det er ikke akkurat billig-segmenet vi snakker om - heller ikke i den noe eksklusive Haibike-verdenen.

Kan ettermonteres

Men de som allerede har en Haibike-sykkel eller planlegger å kjøpe en rimeligere modell av samme merke trenger ikke å fortvile.

Haibike lover at eConnect-systemet på sikt vil kunne ettermonteres, akkurat som den avanserte Nyon-sykkelcomputeren til Bosch-motorer.

Det gjelder imidlertid bare sykler i Sduro og XDuro-seriene, og de kan ikke garantere at alle funksjonene vil virke med eldre sykler.

Det er foreløpig ikke kjent hvor mye en slik ettermontering vil koste.

LES OGSÅ:
Slik velger du riktig elsykkel
TEST: Terreng-elsykkel fra Biltema til 8.000
NAF: Fire av åtte elsykler har for dårlige bremser


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer