Test av gåsko:

Vi ble begeistret!

De gamle gåskoene ble pensjonert etter dette.

GODT BRUKTE: Vi testet en modell fra Gaitline, den svarte skoen til venstre. Og en modell fra Hoka, til høyre i bildet. Foto: Kamilla Thoresen
GODT BRUKTE: Vi testet en modell fra Gaitline, den svarte skoen til venstre. Og en modell fra Hoka, til høyre i bildet. Foto: Kamilla Thoresen Vis mer
Publisert

10 000 skritt om dagen skal være en god regel for å få nok mosjon.

Veiene til målet er mange, men noe av det viktigste er å ha skikkelig skotøy for å unngå smerter og skader.

DinSide har testet to par sko, som skal være spesielt godt egnet for å gå i, og er ikke ment til løping. Mange bruker vanlige løpesko til gåturene – eller sneakers.

Vi var to personer som testet to par sko fra forskjellige produsenter. Vi har testet modellen Kawana fra Hoka, som ble lansert nylig. Ifølge produsenten skal dette være en skomodell som er laget spesielt for gåturene. Vi har også testet hvert vårt par fra Gaitline, som skal gi optimal demping på harde underlag samtidig som de skal kunne brukes på skogsturene.

GÅSKO: HOKA til venstre og Gaitline til høyre. Dette er herremodellen, i størrelse 44. Foto: Rolf Fiske
GÅSKO: HOKA til venstre og Gaitline til høyre. Dette er herremodellen, i størrelse 44. Foto: Rolf Fiske Vis mer

Vi har testet skoene i høst og vinter, i ulikt terreng. Skoene er testet på kontoret, på lengre turer i byen og i terreng. Vi har også sjekket hvordan de klarer seg på glattisen.

Skoene er vurdert opp mot de skoene vi vanligvis ville brukt på gåturene, helt vanlige løpesko med god demping eller sneakers.

HOKA Kawana:

  • Drop: 5mm
  • Vekt: 237 gram str 40 og 342 gram størrelse 44
  • Pris: 1799

Kamilla (45): Løper flere ganger i uken og bruker vanlige løpesko eller sneakers til gåturene. Går en times tid hver dag.

Hvordan føles den på foten?

Skoene sitter godt. Jeg kan fint gå med dem i flere timer uten at det blir ukomfortabelt når føttene hovner opp. De støtter godt uten at det klemmer noe sted. Det er heller ingenting som gnager her. Skoene føles litt tunge med en gang, men det er ikke plagsomt når jeg går.

Design: Skoene ser ut som løpesko, men fargen er avdempet. Skoene ser litt klumpete ut, vi snakker ikke nett italiensk design her.

Det hjelper at fargen er diskret. Jeg brukte skoene på kontoret og kunne lett pakket dem med til en storbyferie.

Jeg legger ekstra godt merke til sålen, den er bred og synes godt. Men nettopp dette er en del av HOKAs konsept. De har mange modeller med store såler som gir mye demping. Dempingen har gitt Hoka en stor fanklubb i løpemiljøet. Mange langdistanseløpere snører på seg sko fra dette merket.

Til gåturen:

Jeg går mest på asfalt og bytter gjerne ut kollektiv transport med en gåtur når jeg kan. Til nå har jeg brukt en løpesko på gåturene mine. Jeg liker å gå en times tid hver dag i tillegg til løpeturer. Kawai-modellen passer fint til mine føtter og mitt steg. Når jeg går, tramper jeg, og det skal helst være litt tempo. Skoene er stabile og gir nok demping til at jeg fint kan bruke dem i flere timer uten at det gjør vondt. Skoene har også nok respons slik at de ikke blir for myke å gå i. Vanligvis får jeg alltid litt smerter under føttene etter en lengre tur, men ikke med disse skoene. De lengste turene mine har vært på drøye mila, og jeg kunne fint gått en mil til i disse skoene. Hvis jeg hadde en jobb som innebar å stå eller gå på hardt underlag hele arbeidsdagen, ville jeg trolig tatt med Hoka Kawana. Jeg syns også sålen ga godt grep på holkete føre, men skoene er på ingen måte noen erstatning for brodder.

Produsenten skriver at skoene er laget for å passe til mange forskjellige aktiviteter, også løping og annen trening. Jeg har bare testet skoene på gåturer, og pensjonerte mine gamle gåsko etter å ha testet dette skoparet.

Pluss: Komfortable, ingenting som gnager, god støtte, gode selv om føttene hovner opp, kan brukes til det meste.

Minus: Litt klumpete.

Terningkast: 5

Rolf (66): Går turer med jevne mellomrom. Trives best med å gå på asfalt, men har testet begge skomodellene også i terreng. Må også innrømme at jeg har testet begge modellene på tredemølle.

Hvordan føles den på foten?

Hoka-skoene sitter knallgodt på foten. Har stor sans for hvordan de er sydd sammen. De er passe brede til en noe bred fot, og de sitter som klistret når turen har startet. Det er faktisk lite å utsette på oppbygningen av selve skoen.

LITT KLUMPETE: HOKA Kawai har klumpete såle, ifølge testeren. Foto: Rolf Fiske
LITT KLUMPETE: HOKA Kawai har klumpete såle, ifølge testeren. Foto: Rolf Fiske Vis mer

Design: Synes sålen rett og slett er litt klumpete. Der sitter liksom den nette skoen oppe på en vanvittig heftig såle. Ser, og er, litt klumpete, men mer om det seinere.

Til gåturen:

Det var en svært positiv opplevelse da jeg beveget meg utenfor asfalten. Skoene ga god fjæring, og var rett og slett behagelig å gå tur i.

Men turen gikk videre, og plutselig var vi kommet til tettbebygd strøk. Asfalt på veien var neste kilometer, og her merket jeg straks at skoene ikke fungerte like godt. De var litt stive i sålen, og jeg merket på rekordtid at jeg var ute på tur. Legger her til at jeg også har gått samme ruta i andre sko, og merket da ikke overgangen fra terreng til asfalt.

Så var det denne tredemølla da. Her ble skoene rett og slett for klumpete. Sålen var for stor, og jeg fikk det ikke helt til. Men i rettferdighetens navn: Det var turkvaliteten jeg skulle teste.

Hoka leverer svært gode «gåsko», selv om jeg både håpet, og trodde, de var bedre i overgangen fra terreng til asfalt.

Minus: God, men krevende, såle.

Terningkast: 4

Gaitline Float 2.0

· Drop 8 mm

· Vekt 369 gram/425 gram

· Pris: 1899

Produsenten sier at teknologien bak skoene skal få kroppen til å bevege seg mer harmonisk, balansert og komfortabelt. Vi testet modellen Float 2.0 som har en veiledende pris på 1899 kroner.

Hvordan føles den på foten?

Kamilla: Skoene er stabile og føles gode på foten. De klemmer ingen steder, men blir heller ikke for myke. Godt med demping og respons.

Design: Disse var nettere enn Hoka-modellen og gjør ikke så mye ut av seg. De kan fint brukes på kontoret, syns jeg.

Til gåturen:

De er litt uvante å gå med. Får en rullende følelse på det hardeste underlaget, og blir litt sliten i muskulaturen etter en times tur. Her kreves det litt tilvenning for de lengre gåturene, kjenner jeg. Men de er på ingen måte vonde eller ubehagelige. De er gode på hardt underlag som asfalt og kontorgulv. Skoene klemmer ikke når føttene hovner opp. Disse hadde gjort seg godt på en storbyferie i gater med mye brostein!

Pluss: Veldig nette, minimalistisk design, sitter godt på foten, gnager ikke.

Minus: Krever tilvenning. Føles litt rare i begynnelsen.

Terningkast: 4

Rolf: Her loves en behagelig turopplevelse, der skoen skal være harmonisk og god på foten. Og dette stemmer. Gaitline har rett og slett laget en sko som var veldig behagelig å gå lang tur med. Både i terreng og på svart asfalt.

Hvordan føles den på foten?

Skoene balanserte føttene godt, ga god fjæring og sluttresultatet var en veldig god turopplevelse. De er litt tyngre enn Hoka-skoene, men dette merkes overhodet ikke. Dette skyldes at sålen er enkel og grei, og den er aldri i veien når du beveger deg framover.

Design: Visuelt er den smekrere. Skoene er ikke så prangende, og du slipper å tenke på en ekstremt prangende såle.

Fotrommet er enkelt og greit, men føttene trives i de nye Gaitline-skoene. Litt blass i fargene kanskje, men dette er nok bevisst fra leverandørens side. De ønsket nok ikke å levere en prangende sko.

Til gåturene: Var veldig begeistret under turene ettersom skoene satt veldig godt på føttene. Det virker også som Gaitline har truffet godt med utformingen da jeg tror at dette er gode sko uansett hvilke nyanser man har på beinstillinga.

Disse skoene var nummer to i testen, og jeg var litt spent på om jeg nok en gang ville merke forskjell på når underlaget gikk fra terreng til asfalt. Og fornøyd var jeg selvsagt da jeg forskjellene på underlaget ikke var merkbart. Pluss til Gaitline her!

Måtte selvsagt også teste disse skoene på tredemølla. Liksom bare for å ha gjort det. Og resultatet: For meg fungerte disse utrolig mye bedre.

Minus: Litt kjedelige farger

Terningkast: 5

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer