Advarselen kommer nå som folk fyrer for å holde varmen.
Pipebrannene har nemlig steget i takt med de høye strømprisene, og i 2022 var det 1730 pipebranner, melder Brannvernforeningen i en pressemelding.
- Vi tror ikke dette er tilfeldig, men at det skyldes både hardere fyring med fuktig ved og at flere enn før har tatt i bruk vedovnen for å varme opp hjemmet sitt, forklarer rådgiver Line Hamre i Brannvernforeningen.
Årsaker til pipebrann
Hamre er bekymret for at folk fyrer med fuktig ved, som kan føre til pipebrann om den kombineres med dårlig trekk.
- Det er stor forskjell på ulike ovner og peiser. Sett deg inn i ditt ildsted og hvordan det brukes riktig, så sikrer du trygg, effektiv og koselig fyring.
Videre påpeker hun flere årsaker til at man kan få pipebrann:
- Feil dimensjonering av pipe og ildsted
- Feil fyring som gir ufullstendig forbrenning. Det kan skje ved at bålet bygges feil, for lite eller for mye trekk, feil brensel (papp/plast), bruk av peiskubber eller fuktig ved.
- Bruk tørr ved
For å unngå pipebrann er det flere ting man kan gjøre som huseier. Man kan sjekke pipa regelmessig, samt at man har nok varslere til at lyden høres godt i alle oppholds- og soverom.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger