Vi har testet piknik-griller under 400 kroner

Vi har testet sju turgriller under 400 kroner. Selv de minste og billigste får jobben gjort!

TEST AV TURGRILLER: Vi har testet sju turgriller under 400 kroner. Og jada, selv de minste får jobben gjort! Foto: KRISTIN SØRDAL
TEST AV TURGRILLER: Vi har testet sju turgriller under 400 kroner. Og jada, selv de minste får jobben gjort! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Piknik i parken, grilling i fjæra? Selv om det finnes miljøvennlige engangsgriller, er det likevel ikke veldig miljøvennlig å velge engangsgrill i utgangspunktet.

For ikke å snakke om all søpla som gjerne hoper seg opp i parker og friområder.

Men kanskje det viktigste argumentet for mange: Engangsgriller duger liksom ikke til så veldig mye annet enn til pølser - og selv da er det litt gambling med tanke på grilleffekten.

Da kan det være en bedre og billigere løsning å investere i en turgrill eller piknik-grill. Den kan du bruke flere ganger - og den kan gi større muligheter i forhold til hva du ønsker å grille.

Vi har testet sju turgriller fra 119 kroner til 364 kroner. Og ja, du kan gjerne velge den aller billigste grillen!

PIKNIK I PARKEN? Gjør turgrillen jobben?  Foto: KRISTIN SØRDAL
PIKNIK I PARKEN? Gjør turgrillen jobben? Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


- Du kan vel ikke ta med de der på tur??

- Det er vel ikke akkurat en «tur-grill»? Du kan vel ikke ta med de der på tur, var det flere på kontoret som kommenterte til de største turgrillene.

BÆRBART? Det er forskjeller på hvor lette grillene er å bære. Biltema-grillen (til venstre) er den av grillene med lokk som er lettest å bære - også på grunn av fasongen. Kulegrillene må man holde lenger ut fra kroppen. Foto: KRISTIN SØRDAL
BÆRBART? Det er forskjeller på hvor lette grillene er å bære. Biltema-grillen (til venstre) er den av grillene med lokk som er lettest å bære - også på grunn av fasongen. Kulegrillene må man holde lenger ut fra kroppen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Og jada, det er klart at dette ikke er grillene du tar med på de lengste marka-turene. Men for grilling i parken og på stranda fungerer de utmerket.

Det er imidlertid forskjeller på hvor enkle de ulike grillene er å bære med seg. Bøttene er så små og lette at du kan få bærehjelp av de minste barna.

Kulegrillene er både større og tyngre. Blant disse er Biltemas verktøykasse den som er enklest å bære - både fordi den har et godt håndtak, men også fordi den er avlang i fasongen, og dette er lettere å bære fordi du slipper å holde den ut fra kroppen for å unngå at den dunker borti beinet. For det er det som skjer med de andre mer tradisjonelt kuleformede kulegrillene.

Les også: Her er årets beste burgere

Grille, grille, grille

SJU GRILLER PÅ REKKE: Grilling i parken til stor glede for turister ... Foto: KRISTIN SØRDAL
SJU GRILLER PÅ REKKE: Grilling i parken til stor glede for turister ... Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Vi tok alle grillene med ut i en av Oslos parker og fyrte opp på rekke og rad - og til stor oppstandelse for forbipasserende cruise-turister.

Vi grillet to pølser og én kyllingfilet på hver grill - for å se om det er forskjell på effekt på grillene. Kyllingfileten er selvsagt det store usikkerhetsmomentet, ettersom den må være gjennomstekt: Klarer alle grillene den jobben?

Vi brukte samme type grillkull i alle grillene, og fyrte opp ved hjelp av opptenningsbriketter for grill.

Etter opptenning, ventet vi 30 minutter før vi la på maten.

Les også: Du trenger ikke tennvæske

Kjempeforskjeller!

Som du kan se av tabellen med grilltider, er det stor forskjell mellom de mest effektive grillene og de minst effektive. Og som du også kan se, er den én grill som skiller seg ut som særdeles treg:

For kulegrillen fra Clas Ohlson var en gedigen nedtur. Etter 25 minutter tar vi av pølsene, og da er de fremdeles ganske lyse. Etter én time (!) tar vi av kyllingfileten, da er den veldig bleik, svakt lunken og med en vag smak av kull. Joda, den er veldig saftig - men en time er altfor lenge å vente på en kyllingfilet.

Grilltider
GrillPølser (min.)Kylling (min.)
Nordic season grillbøtte829
Landmann grillbøtte1644
Clas Ohlson grillbøtte1344
Landmann kulegrill1045
Nordic season kulegrill1050
Biltema turgrill517
Clas Ohlson kulegrill2560
Steketidene er i minutter, fra vi la på maten til vi så at den var ferdig. Vi har brukt samme type grillkull på alle, og tent opp med opptenningsbriketter. Vi tar forbehold om tilfeldige variasjoner.

Ute etter noe litt større? Vi har testet Hellstrøms pelletsgrill

Konklusjon

Vi tar det viktigste først: Konklusjonen. Nedenfor kan du lese kommentarer for hver enkelt grill.

Vi har lagt vekt på hvor praktiske grillene er som turgriller - altså hvor lette de er å ta med seg og om de er enkle i bruk, samt varmeeffekt, effektivitet og grillflate.

Bøttegrillene er temmelig like i konstruksjon og bruk. Eneste forskjell er at bøttegrillen fra Clas Ohlson har faste bein og mangler rist under kullfatet - og de to andre har bein som kan felles inn, samt rist under kullfatet.

Effektive og lette

Bøtten fra Nordic season ser ut til å være mer effektiv, men her tar vi høyde for at dette kan være utslag av tilfeldige variasjoner i kullstørrelser og annet. Bøttegrillene er noe begrenset i forhold til grillflate, men de er ganske effektive, og du kan fint grille både pølser og mindre kjøttbiter der.

Selv etter en time var de såpass varme at vi kunne grille en rundte til med pølser - men da tok det selvsagt noe lenger tid å få pølsene ferdiggrillet og klare.

Billig løsning

Bøttegrillene er lette å få med seg - selv minstemann i familien kan fint bære bøtta til grillstedet. Og når du er ferdiggrillet, blir de raskt kalde - og du kan også bare tømme ut kullet der du er (om det er tilrettelagt for det) - og ta med deg bøtta hjem igjen. Rent og enkelt.

Alt i alt en enkel og billig løsning som kan mette hele familien om du ikke skal grille de største kjøttstykkene. Bøtten fra Nordic season er billigst og kom heldigst ut på grilltider ifølge vår grilltidstest, men hvilke av disse tre bøttene du velger vil være noenlunde det samme. De er alle gode valg.

DISSE ER GODE KJØP: Bøttegrillene er enkle og lette å ha med på tur, holder varmen godt og klarer å grille både pølser og gjennomsteke kjøtt. Biltema-grillen med lokk er billig og gir mest varmeeffekt av grillene i testen. Foto: KRISTIN SØRDAL
DISSE ER GODE KJØP: Bøttegrillene er enkle og lette å ha med på tur, holder varmen godt og klarer å grille både pølser og gjennomsteke kjøtt. Biltema-grillen med lokk er billig og gir mest varmeeffekt av grillene i testen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

De med lokk

Av de større grillene med lokk, er det Biltema-grillen som går seirende ut. Den er lettest å bære og det er grillen som er varmest og mest effektiv. Eneste ulempen må være at den blir såpass varm at her må du virkelig følge med for at ikke maten skal bli svidd - for her skjer det fort!

Og grillen blir veldig varm også på utsiden - og den holder seg lenge slik. Så dette er grillen for deg som skal være ute en stund - slik at du har tid til både å grille og vente på at grillen kjøler seg ned! Du kan grille både i bunnen og lokket på grillen, så her har du store grillflater alt i alt. Du kan også velge å ha den ene siden med litt lavere effekt enn den andre.

Om du vil ha en tradisjonell kule-grill, er Nordic season kulegrill den beste av grillene vi har testet, også prisen tatt i betraktning.

Testens desiderte taper, er kulegrillen fra Clas Ohlson. Den ble aldri helt varm. Etter 25 minutter tok vi av pølsene for å legge på lokket for ferdiggrilling av kyllingen - og selv da var pølsene eganske bleke. Etter én time var kyllingen ferdig, riktignok veldig saftig, men det er altfor lang tid å vente på en kyllingfilet.

Her er testresultatene:

Biltema bærbar grill

Biltemas turgrill. Foto: KRISTIN SØRDAL
Biltemas turgrill. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Grillflate: 34x22 cm x 2
Pris: 199 kroner

PLUSS: Førstevalget om du skal grille for flere, være lengre ute (den blir veldig varm utenpå og det tar lang tid før den blir kald) og grille større stykker. Den blir desidert varmest og holder varmen lenge. Du kan grille både i lokket og bunnen, alt ettersom behovet - her er altså muligheter for stor grillflate.

MINUS: Blir veldig varm utenpå, og den er varm lenge, så bruker du denne bør du være ute en stund. Eneste grillen som etterlater svimerker på gresset. Blir veldig varm - her må du passe maten så den ikke blir svidd!

Nordic Season Lakeside kulegrill

Lakeside fra Nordic season. Foto: KRISTIN SØRDAL
Lakeside fra Nordic season. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Grillflate: 33,5 cm
Pris: 199 kroner (Lefdal)

PLUSS: Kjøttet blir veldig saftig. Har langt håndtak for justering av ventil under grillen, så slipper du å brenne fingrene om du skal justere trekken. Stort kullfat i forhold til kullfatene på Clas Ohlson og Landmann-kulegrillene.

MINUS: Litt vond å bære.

Landmann Piccolino kulegrill

Testens flotteste å se på: Piccolino fra Landmann. Foto: KRISTIN SØRDAL
Testens flotteste å se på: Piccolino fra Landmann. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Grillflate: 34 cm
Pris: 364 kroner (Proshop)

PLUSS: Den ser veldig bra ut! Inkluderer grillklype som er festet ved beinet. Stødig. Kjøttet blir veldig saftig. Smart varmerist hvor du kan legge ting som er ferdige for varmholding, eller som ikke skal ha så mye varme.

MINUS: Litt lite kullfat? Blir ganske varm utenpå - varmere enn Lakeside-grillen, men ikke like varm som Biltema-grillen. Håndtaket er litt stort og dermed vondt for damehender - denne skal åpenbart far i huset bære ...

Clas Ohlson piknik kulegrill

Kulegrill fra Clas Ohlson. Foto: KRISTIN SØRDAL
Kulegrill fra Clas Ohlson. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Grillflate: 33 cm
Pris: 279 kroner

PLUSS: Den er lett i vekt og lett å bære, godt håndtak. Stødige bein. Kjøttet ble veldig saftig, men mangler helt stekeskorpe.

MINUS: Denne blir aldri skikkelig varm. Er det fordi det ikke er luftehull i selve kullfatet og fordi det ligger veldig langt nede i grillen? Pølsene er fremdeles lyse etter 25 minutter, og kjøttet er gjennomstekt etter 60 minutter - men helt uten stekeskorpe. Dette tar for lang tid!

Nordic season grillbøtte

Bøttegrill fra Nordic season. Foto: KRISTIN SØRDAL
Bøttegrill fra Nordic season. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Grillflate: 27 cm
Pris: 119 kroner (Jernia/Coop)

PLUSS: Lett å ta med seg. Blir fort varm og er effektiv. Fin til både pølser og litt mindre kjøttstykker - og greier fint å gjennomsteke en kyllingfilet. Mest effektiv av bøttegrillene ifølge grilltidene, men her må vi ta høyde for tilfeldige variasjoner. Testens billigste bøttegrill.

MINUS: Åpen bøtte, kan være en utfordring dersom du må frakte med deg bøtten med kull i hjem igjen. Liten grillflate om du ønsker å grille større kjøttstykker, eller flere store ting samtidig. Håndtaket til grillristen er litt løst; faller lett av.

Landmann grillbøtte

Bøttegrill fra Landmann. Foto: KRISTIN SØRDAL
Bøttegrill fra Landmann. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Grillflate: 27 cm
Pris: 239 kroner (Tretti.no)

PLUSS: Lett å ta med seg. Blir fort varm og er effektiv. Fin til både pølser og litt mindre kjøttstykker - og greier fint å gjennomsteke en kyllingfilet.

MINUS: Åpen bøtte, kan være en utfordring dersom du må frakte med deg bøtten med kull i hjem igjen. Liten grillflate om du ønsker å grille større kjøttstykker, eller flere store ting samtidig. Bruker litt lenger tid på å grille pølsene og kyllingen enn bøttegrillen fra Nordic season, men vi må ta høyde for tilfeldige variasjoner som følge av størrelse på kullbitene og annet.

Clas Ohlson grillbøtte

Bøttegrill fra Clas Ohlson. Foto: KRISTIN SØRDAL
Bøttegrill fra Clas Ohlson. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Grillflate: 27 cm
Pris: 129 kroner

PLUSS: Lett å ta med seg. Blir fort varm og er effektiv. Fin til både pølser og litt mindre kjøttstykker - og greier fint å gjennomsteke en kyllingfilet. Bøttenes tighteste passform når det kommer til hvor godt risten sitter på bøtta; denne risten har fire pinner for feste rundt bøtta, mot kun tre på de øvrige bøttene.

MINUS: Åpen bøtte, kan være en utfordring dersom du må frakte med deg bøtten med kull i, hjem igjen. Liten grillflate om du ønsker å grille større kjøttstykker, eller flere store ting samtidig. Bruker litt lenger tid på å grille pølsene og kyllingen enn bøttegrillen fra Nordic season, men vi må ta høyde for tilfeldige variasjoner som følge av størrelse på kullbitene og annet. Denne blir varmere utenpå enn de andre grillbøttene. Kan ikke felle opp eller ned beina.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer