Test av liggeunderlag 2017

Vi har testet selvoppblåsbare liggeunderlag

Vi har prøvd fem forskjellige liggeunderlag, se hvilke som er best.

TEST AV LIGGEUNDERLAG: Hvor komfortable liggeunderlagene er, varierer. Men for mange vil et av de rimelige underlagene holde lenge. Foto: Hanna Sikkeland
TEST AV LIGGEUNDERLAG: Hvor komfortable liggeunderlagene er, varierer. Men for mange vil et av de rimelige underlagene holde lenge. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer
Publisert

Et behagelig liggeunderlag kan sikre bedre nattesøvn på teltturen, men hvor stor forskjell er det egentlig på liggeunderlag i forskjellige prisklasser - og tykkelser?

Vi har testet fem forskjellige selvoppblåsbare liggeunderlag for å finne ut nettopp dette.

Konklusjonen er at du kan få et greit liggeunderlag til en rimelig penge. Men ekstra godt sover du nok når liggeunderlaget er litt tykkere.

Hvilket bør du velge?

Ingen av de fem liggeunderlagene vi har testet denne gangen er direkte dårlige. Hvilket du bør velge kommer derfor i hovedsak an på hvilken bruk du planlegger for liggeunderlaget.

Er det snakk om noen få turer i året, hvor personen som skal bruke liggeunderlaget er relativt lett, holder et av de rimeligste liggeunderlagene fra Obs eller Clas Ohlson i massevis.

Er du derimot en som drar på tur ofte, vil god komfort være av større betydning. Da ville vi heller gått for liggeunderlaget fra Mammut eller Sea to Summit.

Samtlige liggeunderlag er små og lette når de er pakket sammen, så her er det heller ingenting å sette fingeren på hos noen av testproduktene.

Her kan du lese testresultatene for de fem liggeunderlagene vi har testet:

Mammut Kompakt Pump Mat Liggeunderlag, 7,5 cm

1.399 kroner, G-max

Mammut Kompakt Pump Mat Liggeunderlag, 7,5 cm. Foto: Hanna Sikkeland
Mammut Kompakt Pump Mat Liggeunderlag, 7,5 cm. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer

Liggeunderlaget er uten tvil det mest komfortable å ligge på. Skal du være på tur i mange dager, vil dette gjøre turen ekstra behagelig. Til tross for størrelsen når det er oppblåst er det like lite som de andre når det pakkes sammen.

Selv om bruksanvisningen lover at liggeunderlaget skal blåse seg selv opp i løpet av 20 minutter, skjer det ikke. Vi har prøvd flere ganger, uten hell. Dermed må man ta håndpumpa fatt, som sitter i liggeunderlaget, og er enkel å bruke, men det tar noen minutter å få blåst det helt opp.

PUMPE OPP: Det er en integrert håndpumpe i liggeunderlaget fra Mammut. Det tar 3-5 minutter å pumpe opp liggeunderlaget før bruk. Foto: Hanna Sikkeland
PUMPE OPP: Det er en integrert håndpumpe i liggeunderlaget fra Mammut. Det tar 3-5 minutter å pumpe opp liggeunderlaget før bruk. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer

Høy pris og det at liggeunderlaget ikke blåser seg opp selv trekker ned, men ellers er dette et svært godt liggeunderlag.

Sea To Summit Mat SI Camp M, 3,8 cm

589 kroner, XXL

Sea To Summit Mat SI Camp M, 3,8 cm. Foto: Hanna Sikkeland
Sea To Summit Mat SI Camp M, 3,8 cm. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer

Liggeunderlaget blåser seg opp på egenhånd, men trenger å etterfylles med 3-4 pust til slutt.

Det er komfortabelt å ligge på, og ingen av testpersonene kom nedi bakken da vi testet det, heller ikke vår mannlige testperson. Et praktisk og behagelig liggeunderlag som koster langt mindre enn det fra Mammut. Og du slipper å pumpe det opp selv.

Trangoworld Skin Micro-Lite, 3,5 cm

599 kroner, XXL

Trangoworld Skin Micro-Lite, 3,5 cm. Foto: Hanna Sikkeland
Trangoworld Skin Micro-Lite, 3,5 cm. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer

Til tross for at det skal være selvoppblåsbart, var det lite luft som slapp inn i dette liggeunderlaget. Her må du regne med å etterfylle selv, hvis ikke blir det ikke en behagelig opplevelse.

Liggeunderlaget er laget i et anti-skli-materiale som er litt uvant, men antakelig vil holde deg og soveposen på plass under søvn.

Liggeunderlaget gir grei komfort for både voksne menn og damer, og man kommer ikke nedi bakken med kroppen, selv om det ikke gir like god komfort som de to foregående liggeunderlagene.

Produktet er lett, og enkelt å rulle sammen.

Clas Ohlson selvfyllende liggeunderlag, 2,5 cm

399 kroner, Clas Ohlson

Clas Ohlson selvfyllende liggeunderlag, 2,5 cm. Foto: Hanna Sikkeland
Clas Ohlson selvfyllende liggeunderlag, 2,5 cm. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer

Dette liggeunderlaget gjør en god jobb med å fylle seg selv med luft, og trenger bare et par ekstra pust til slutt. Fin bredde på liggeunderlaget, og det gir helt ok komfort, selv om det er såpass tynt at man kommer litt nedi bakken, ikke minst når man ligger på sida.

For barn og unge, eller lette voksne, gjør det absolutt en godkjent jobb.

Det er lett å rulle sammen og tar liten plass.

Easy Camp lite selvoppblåsbart liggeunderlag, 2,5 cm

249 kroner, Obs

Easy Camp lite selvoppblåsbart liggeunderlag, 2,5 cm. Foto: Hanna Sikkeland
Easy Camp lite selvoppblåsbart liggeunderlag, 2,5 cm. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer

Dette liggeunderlaget gjør en god jobb med å fylle seg selv med luft, og trenger bare et par ekstra pust til slutt. Liggeunderlaget er ganske smalt, men gir helt ok komfort, selv om det er såpass tynt at man kommer litt nedi bakken, ikke minst når man ligger på sida. Derfor passer det best for barn og unge, eller lette voksne.

Med tanke på prisen er dette et liggeunderlag som passer fint til barn som skal på tur med klassen eller fotballlaget. Det er også verdt å merke seg at for 50 kroner mer får du et tilsvarende liggeunderlag, som er en centimeter tykkere.

Det er lett å rulle sammen og tar liten plass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer