PFAS

Vil forby dette

Nå vil Norge og flere andre land forby alle perfluorerte stoffer.

NYTT FORSLAG: Norge har utarbeidet et forslag om å forby alle per- og polyfluorerte stoffer. Foto: Shutterstock/NTB
NYTT FORSLAG: Norge har utarbeidet et forslag om å forby alle per- og polyfluorerte stoffer. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det bekrefter Regjeringen på sine nettsider. Norge, Nederland, Sverige, Tyskland og Danmark har utarbeidet et felles forslag om å forby alle per- og polyfluorerte stoffer.

- PFAS er blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med. Et forbud i EU og EØS mot hele gruppen av PFAS vil være svært positivt for både mennesker og miljø. Det er en viktig milepæl når vi nå foreslår å forby hele gruppen samtidig - da vil ikke lenger en type PFAS kunne byttes ut med en annen, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Forslaget ble presentert på en pressekonferanse i Brussel tirsdag og er ifølge Miljødirektoratet et av de mest omfattende restriksjonsforslagene mot helse- og miljøskadelige stoffer i EU noen gang.

- Hvis dette forslaget blir vedtatt vil det være en kjempeseier for miljøet og folks helse. PFAS er noen av de verste miljøgiftene som finnes, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

I over 50 år har stoffene blitt brukt i en lang rekke produkter, som blant annet slippbelegg i kjeler og stekepanner, impregneringsmidler og sminke.

Forslaget innebærer et forbud mot hele stoffgruppen PFAS, som det finnes over 10 000 ulike varianter av.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer