Når forbudet blir vedtatt vil reglene også gjelde i Norge, melder Miljødirektoratet.
- EU-landene er enige om å forby tilsatt mikroplast fra det europeiske markedet gjennom kjemikalieregelverket Reach, men industrien vil få tid til å tilpasse seg forbudet.
Direktoratet skriver videre at forbudet vil gå til vurdering i EUs Råd og Parlament før det vedtas, for å sikre at det foreslåtte forbudet er i tråd med hensikten med kjemikalieregelverket.
Berører mange bruksområder
Videre skriver Miljødirektoratet av forbudet vil berøre mange bruksområder og sektorer.
- Bruk av mikroplast tilsatt i kosmetiske produkter, vaskemidler, medisinske produkter, og produkter til hagebruk og landbruk er noe av det som blir forbudt.
For visse vaskemidler, kosmetiske produkter og plantevernmidler er det foreslått en overgangsperiode før forbudet gjelder.

FHI med vaske-advarsel
Ifølge Svanemerket er mikroplast små plastbiter som er mindre enn fem millimeter store.
- Mikroplast kan være skadelig for både helse og miljø, både fordi bitene er så små og vanskelige å hindre spredning av, fordi de ikke brytes ned og fordi de kan frakte med seg skadelige kjemikalier inn i kroppene til både dyr og mennesker. Der kan de over tid hope seg opp. Det er en stor utfordring at vi i dag vet for lite om hva slags effekter dette kan få.
Påvirker fotballen
Forbudet vil også bety en stor omveltning for norsk fotball. Ifølge Miljødirektoratet er gummigranulat på kunstgressbaner en stor bidragsyter til forurensning.
- Forbudet vil også gjelde andre løse fyllmaterialer som faller inn under definisjonen for mikroplast. Virkningen av denne delen av forbudet er allerede i vesentlig grad ivaretatt i Norge gjennom vårt nasjonale regelverk.
Her kan du lese mer om gummigranulat på kunstgressbaner.