Vil forby dette

EU-landene er enige om å forby tilsatt mikroplast i flere produkter.

NYTT FORBUD: - Bruk av mikroplast tilsatt i kosmetiske produkter, vaskemidler og medisinske produkter er noe av det som blir forbudt, skriver Miljødirektoratet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
NYTT FORBUD: - Bruk av mikroplast tilsatt i kosmetiske produkter, vaskemidler og medisinske produkter er noe av det som blir forbudt, skriver Miljødirektoratet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Når forbudet blir vedtatt vil reglene også gjelde i Norge, melder Miljødirektoratet.

- EU-landene er enige om å forby tilsatt mikroplast fra det europeiske markedet gjennom kjemikalieregelverket Reach, men industrien vil få tid til å tilpasse seg forbudet.

Direktoratet skriver videre at forbudet vil gå til vurdering i EUs Råd og Parlament før det vedtas, for å sikre at det foreslåtte forbudet er i tråd med hensikten med kjemikalieregelverket.

Berører mange bruksområder

Videre skriver Miljødirektoratet av forbudet vil berøre mange bruksområder og sektorer.

- Bruk av mikroplast tilsatt i kosmetiske produkter, vaskemidler, medisinske produkter, og produkter til hagebruk og landbruk er noe av det som blir forbudt.

For visse vaskemidler, kosmetiske produkter og plantevernmidler er det foreslått en overgangsperiode før forbudet gjelder.

Ifølge Svanemerket er mikroplast små plastbiter som er mindre enn fem millimeter store.

- Mikroplast kan være skadelig for både helse og miljø, både fordi bitene er så små og vanskelige å hindre spredning av, fordi de ikke brytes ned og fordi de kan frakte med seg skadelige kjemikalier inn i kroppene til både dyr og mennesker. Der kan de over tid hope seg opp. Det er en stor utfordring at vi i dag vet for lite om hva slags effekter dette kan få.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer