Usunn drikke:

Vil forby dette

Helsemyndigheter ønsker å stoppe salg av melk med tilsatt smak i skolekantinene i USA av én enkelt grunn.

SJOKOLADEMELK: Snart kan melk med tilsatt smak stanses i skoler over USA. Foto: Shutterstock / NTB
SJOKOLADEMELK: Snart kan melk med tilsatt smak stanses i skoler over USA. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske myndigheter vurderer et forbud mot sjokolademelk, og annen melk med tilsatt smak, i kafeteriaer på barne- og ungdomsskoler.

Det skyldes det høye sukkerinnholdet, ifølge The Wall Street Journal (TWSJ).

Tilhengere av forbudet understreker at sukkerholdige drikker bidrar til fedme hos barn i landet. Rundt 20 prosent av barn i USA er plaget av overvekt, ifølge Centers for Disease Control and Prevention.

Helsemyndigheter i USA ønsker nå å gjøre flere tiltak, og har bestemt seg for å starte med forslaget om kutting av melk med tilsatt smak.

Forslaget deres støtter seg blant annet på en studie fra 2021, der National Library of Medicine fant at melk med smak var hovedkilden til sukkermengden i skolemåltider.

- Fra et helseperspektiv er det veldig fornuftig å prøve å begrense serveringen av smaksatt melk, fordi de har ganske mye tilsatt sukker, sier Erica Lauren Kenney, professor i folkehelse og ernæring ved Harvard School of Public Health til TWSJ.

Stor debatt: - Vil vi dette?

Mange distrikter, foreldre og embetsmenn i meieribransjen er uenige i forslaget, og hevder at sjokolademelk gir store helsefordeler for barn.

- Ønsker vi virkelig å ta et produkt som de fleste barn liker, som har ni essensielle næringsstoffer i seg, og si at de ikke kan drikke det lenger?, sier Katie Wilson, administrerende direktør i Urban School Food Alliance, som representerer 18 av de største skolekretsene i landet.

I etterkant av studiefunnet fra 2021, har føderale regulatorer vært i konflikt.

De var splittet mellom å forby melk med tilsatt smak, eller å tillate servering av alternativet med et minimum av ti gram tilsatt sukker for hvert 226 gram.

Nå ser det ut til at det sistnevte forslaget blir vedtatt i første omgang. Forrige måned gikk 90 prosent av skolemelk-produsenter med på å følge denne nye sukkerstandarden.

Noen ganger hender det at ølen eller brusen du skal drikke har blitt ristet, det er kjipt. Men visste du at det finnes et triks som gjør at du trygt kan åpne den etter et slikt uhell? Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Klipp: Johannes Riise Undall. Vis mer

- Vi erkjenner behovet

- Det er utfordrende å finne nøyaktig ut den beste veien videre i debatten om melk med tilsatt smak, sier Cindy Long, direktør for USAs landbruksdepartement for mat og ernæring.

- Vi ønsker virkelig å oppmuntre barn til å drikke melk, og vi erkjenner også behovet for å redusere forbruket av tilsatt sukker, sier Long videre.

Direktøren for ernæringstjenester ved Littleton Public Schools i Colorado, Jessica Gould, sier at mange elever og studenter vil gi avkall på nødvendige proteiner hvis sjokolademelken droppes, fordi mange ikke liker smaken av vanlig melk.

- Vil vi at barna skal få kalsiumet, proteinet, de ekstra næringsstoffene som er en del av melk? Da vi bare ga hvit melk så vi at en betydelig mengde studenter ikke drakk produktet, sier Gould til The Wall Street Journal.

Avgjørelsen om å stoppe salg av melk med tilsatt smak er forventet å tre i kraft innen skoleåret 2025/26, ifølge Cindy Long.

Valget vil påvirke rundt 30 millioner elever på amerikanske skoler.

Departementet ser også på muligheten for å gradvis senke saltinnholdet i skolematen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer