Sukkeravgift

Vil forby salget

Ernæringsfysiolog vil ha regler for hvor store porsjonene på godteri kan være.

En stor sjokoladeplate som du får kjøpt i butikken er som regel på 200 gram. Foto: Malin Iden
En stor sjokoladeplate som du får kjøpt i butikken er som regel på 200 gram. Foto: Malin Iden Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det bugner over av store sjokoladeplater i dagligvarebutikkene, og ofte er de på tilbud - rett ved kassakøen. Mange klarer ikke å motstå fristelsen.

Til TV 2 uttrykker imidlertid ernæringsfysiolog Tine Sundfør seg svært skeptisk til størrelsene på sjokoladeplatene og annen godteri. Hun etterlyser regler for hvor store porsjoner det er tillatt å selge.

- Individet er selv ansvarlig, men det bør gjøres en justering på samfunnsnivå. Særlig av hensyn til de som er sårbare og har lett for å gå opp i vekt, sier Tine Sundfør til TV 2.

Ikke til vurdering

Sundfør legger også til at sukkeravgiften, som ble fjernet i 2021, bør innføres igjen.

Helsedepartementet sier til TV 2 at å stille krav til størrelse på søtsaker eller å gjeninnføre sukkeravgiften ikke er et virkemiddel de vurderer per nå.

Da sukkeravgiften ble fjernet, advarte Forbrukerrådet mot at det ville øke forbruket.

- Det er svært uheldig for folkehelsen og den alvorlige situasjonen med økende overvekt og fedme. Når avgiften på sukker i alkoholfrie drikkevarer nå fjernes helt, må regjeringen få på plass tiltak som motvirker effekten som prisfallet på brus vil ha på folkehelsen. Strengere regulering av markedsføring og forsidemerking av alle produkter med en fargekode er nå helt nødvendig, sa Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer