Skatteutvalget:

Vil gjeninnføre arveskatt

Skatteutvalget foreslår lavere personskatt. Det skal blant annet finansieres ved at en upopulær skatt kommer tilbake.

AKKURAT NÅ: Skatteutvalget ved utvalgsleder Ragnar Torvik legger frem sin utredning for finansminist... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag la Skatteutvalget, ved leder Ragnar Torvik, fram sin utredning for finansministeren.

Utvalget foreslår å redusere skattesatsen med én prosentenhet for alle inntektsnivåer, og innføre et nytt fradrag i arbeidsinntekt.

Totalt skal det gi personskattelette på rundt 40 milliarder kroner som særlig kommer lavtlønte til gode.

– En slik omlegging vil gi mer verdiskaping, mindre økonomiske forskjeller og lavere klimagassutslipp, ifølge utvalgets leder Ragnar Torvik.

Vekker omstridt skatt til live

Skatteletter et sted, vil gi innstramminger andre. Det er blant annet foreslått innstramminger av skatt på boliger og lik moms på alt, altså 25 prosent.

I tillegg er det lagt til grunn økte CO2 -avgifter og bedre utnyttelse av grunnrenteskatter på naturressurser.

Også formuesskatten bør reduseres og delvis erstattes av en skatt på arv, mener Skatteutvalget. I praksis foreslår skatteutvalget at denne skatten skal lettes både ved økt bunnfradrag og reduserte satser. Dette vil gi kutt i inntekter fra formuesskatten på rundt 8,4 milliarder kroner.

- Det som virkelig lønner seg her i Norge er å arve penger. Derfor er det på høy tid at det innføres arveskatt, sier stortingsrepresentant og nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, til DinSide.

Utvalgets flertall mener at formuesskatten bør reduseres og forbedres ved å utvide formuesgrunnlaget, fjerne verdsettelsesrabatter og verdsette ulike formuesobjekter til markedsverdi, opplyser Finansdepartementet.

- Smutthullene til de superrike i skattesystemet må tettes. Det er bra at utvalget vil øke skatten på dagligvarebaroner og andre som eier unoterte aksjer.

Nytt fradrag

Lavere personskatt, altså skatt på inntekt, trygdeytelser et cetera, skal oppnås på flere måter. Utvalget har foreslått skattekutt på 1 prosentpoeng for alle inntektsgrupper.

NOU LEVERT: Skatteutvalget, ved utvalgsleder Ragnar Torvik (t.v.), overleverer sin utredning til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under en pressekonferanse i Oslo mandag. Foto: Alf Simensen / NTB
NOU LEVERT: Skatteutvalget, ved utvalgsleder Ragnar Torvik (t.v.), overleverer sin utredning til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under en pressekonferanse i Oslo mandag. Foto: Alf Simensen / NTB Vis mer

I tillegg foreslår utvalget et nytt fradrag for arbeidsinntekt, kalt arbeidsfradrag.

Fradraget er på 55.000 kroner for inntekter under 300.000 kroner, og satsen blir gradvis mindre jo mer du tjener. Fradraget forsvinner for alle som tjener over 1,4 millioner kroner, ifølge E24.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer