Energidrikk:

Vil ha aldersgrense på energidrikk

- Ikke ment for barn, mener Forbrukerrådet.

POPULÆRT: Mange unge drikker energidrikker som dette. Forbrukerrådet ønsker aldersgrense. Foto: Heiko Junge / NTB
POPULÆRT: Mange unge drikker energidrikker som dette. Forbrukerrådet ønsker aldersgrense. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Forbrukerrådet er kritisk til Mattilsynets forslag til Helse- og omsorgsdepartementet om å droppe aldersgrense på energidrikk.

– Energidrikk er ikke ment for barn, og da må det heller ikke selges til barn, så enkelt er det, sier direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, i en pressemelding.

I 2019 anbefalte Mattilsynet at en lovpålagt aldersgrense ved salg av energidrikk burde vurderes, dersom inntaket økte blant barn og unge.

ENERGIDRIKK: I denne episoden av «Luksusfellen» blir vi vitne til svimlende summer som går til svimlende mengder energidrikk. Vis mer

Siden den gang har salget skutt i været – fra 41 millioner liter i 2019, til 73 millioner liter i 2022. Til tross for en massiv økning i konsumet siden 2019, fraråder nå Mattilsynet departementet å innføre en aldersgrense.

Tilsynet mener i anbefalingen at man ikke har gode nok data for å si at barn drikker mer energidrikk nå enn i 2019. Den gang anbefalte de at det ble satt i gang en overvåkning for å følge utviklingen. Det ble ikke gjennomført, og er en av grunnene til at Mattilsynet nå fraråder en aldersgrense.

Blyverket oppfordrer derfor helsemyndighetene til å ta barn og unges helse på alvor.

- Vi må stoppe utviklingen. Energidrikk er ikke ment for barn, og da må det heller ikke selges til barn, så enkelt er det. Ja, det står på boksen, med ørliten skrift, at dette ikke bør inntas av barn, men budskapet drukner i hipt og kult design, utviklet og laget for å treffe barn og ungdoms preferanser, sier hun.

Blyverket er skuffet over anbefalingen til Mattilsynet.

- En lovpålagt aldersgrense vil være et målrettet, effektivt og nødvendig tiltak for å bremse konsumet av energidrikk blant de yngste i samfunnet vårt, sier Blyverket.