Vil ha eget sertifikat for raske båter

Sjøfartsdirektoratet vil ha eget sertifikat for raske båter og vannscootere.

BÅT: Skal du ut i båten i sommer? Da er det greit å kunne dette. Video: Kristin Sørdal / Berit B. Njarga, Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sjøfartsdirektoratet foreslår at alle førere av hurtiggående båter og vannscootere må ha et eget sertifikat. Direktoratet vil også ha 18 års aldersgrense.

Det er Sjøfartstdirektoratet som forvalter og etterser arbeidet med sikkerhet for liv, helse, miljø og materielle verdier på fartøy med norsk flagg - og utenlandske fartøy i norske farvann.

Maksfart på 40 og 50 knop

I utredningen Sjøfartsdirektoratet har utarbeidet for Næringsdepartementet, anbefaler de et eget sertifikat for førere av båter som kan kjøre raskere enn 50 knop, skriver Dagens Næringsliv.

For vannscootere anbefales en grense på 40 knop, noe som i praksis betyr at alle som vil kjøre vannscooter må ha et slikt sertifikat.

40 knop tilsvarer 74 kilometer i timen og 50 knop er cirka 93 kilometer i timen.

Direktoratet ønsker også 18 års aldersgrense for dem som skal få et slikt sertifikat.

– Visjonen er jo at det ikke skal skje ulykker med dødsfall eller hardt skadde, og da tror vi et høyhastighetssertifikat er en god idé, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Tidligst fra 2021

Forslaget skal nå ut på høring og innføringen av et slikt sertifikat kan tidligst skje til neste år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer