Vil ha eget sertifikat for raske båter

Sjøfartsdirektoratet vil ha eget sertifikat for raske båter og vannscootere.

BÅT: Skal du ut i båten i sommer? Da er det greit å kunne dette. Video: Kristin Sørdal / Berit B. Njarga, Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sjøfartsdirektoratet foreslår at alle førere av hurtiggående båter og vannscootere må ha et eget sertifikat. Direktoratet vil også ha 18 års aldersgrense.

Det er Sjøfartstdirektoratet som forvalter og etterser arbeidet med sikkerhet for liv, helse, miljø og materielle verdier på fartøy med norsk flagg - og utenlandske fartøy i norske farvann.

Maksfart på 40 og 50 knop

I utredningen Sjøfartsdirektoratet har utarbeidet for Næringsdepartementet, anbefaler de et eget sertifikat for førere av båter som kan kjøre raskere enn 50 knop, skriver Dagens Næringsliv.

For vannscootere anbefales en grense på 40 knop, noe som i praksis betyr at alle som vil kjøre vannscooter må ha et slikt sertifikat.

40 knop tilsvarer 74 kilometer i timen og 50 knop er cirka 93 kilometer i timen.

Direktoratet ønsker også 18 års aldersgrense for dem som skal få et slikt sertifikat.

– Visjonen er jo at det ikke skal skje ulykker med dødsfall eller hardt skadde, og da tror vi et høyhastighetssertifikat er en god idé, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Tidligst fra 2021

Forslaget skal nå ut på høring og innføringen av et slikt sertifikat kan tidligst skje til neste år.

Så langt i år er 12 mennesker omkommet i fritidsbåtulykker og tallet er økende etter flere år med nedgang.

Redningsselskapet fikk i juni en ekstrabevilgning på tre millioner kroner for ytterligere styrking av sikkerheten til sjøs, i det som ligger an til å bli tidenes båtsommer.

Tallene viser allerede en økning i oppdrag for Redningsselskapet: Oppdrags-tallene for mai i år viser en oppgang i antall oppdrag for redningsskøytene på 25 prosent sett i forhold til mai i fjor.

Dette er reglene i dag

I dag er reglene at alle født før 1. januar 1980 ikke trenger båtførerbevis. De kan dermed føre båter opp til 15 meter (rundt 50 fot) uansett fart.

De som er født etter denne datoen må ha et båtførerbevis og være over 16 år dersom de skal føre båter på over åtte meter eller som har en motor på over 25 hestekrefter.

Sjøfartsdirektoratet anbefaler likevel alle å ta båtførerprøven for å øke kunnskapen knyttet til navigering, sjømerker og godt sjømannskap.

Hvilke aldersgrenser gjelder for å føre fritidsbåter i Norge?

Hvis du er under 16 år, kan du føre følgende fritidsbåter:

  • lengde opptil 8 meter (26,5 fot)
  • maks 10 hestekrefter (7,5 kw)
  • maks hastighet 10 knop (18,5 km/t)

Fra du er fylt 16 år kan du føre følgende fritidsbåter uten båtførerbevis:

  • lengde opptil 8 meter (26,5 fot)
  • maks 25 hestekrefter (19 kw)

Du kan avlegge båtførerprøven fra fylte 14 år, men du får ikke utstedt båtførerbevis før du er 16 år.

Med båtførerbevis kan du føre fritidsbåter opptil 15 meter (49,21 fot) uten ytterligere begrensninger.

Båtførerbeviset er et gjelder innenfor Norges grenser. Dersom du skal føre båt i utlandet, anbefaler Sjøfartsdirektoratet at alle, uavhengig av alder, har båtførerbevis, da mange land krever internasjonalt båtførerbevis (ICC) der standard båtførerbevis er en del av kravet.

På grunn av koronasituasjonen åpnet Sjøfartsdirektoratet for å ta videoovervåket test hjemmefra. Denne ordningen er nå forlenget til å vare ut september 2020, og er i perioden likestilt med prøver som gjennomføres på fysiske testsentre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer