Stjerneskudd

Vil heve aldersgrensa for stjerneskudd

Fra 2022 kommer det ny aldersgrense for kjøp av stjerneskudd.

ALDERSGRENSE: Det er 12-årsgrense for bruk av de «snilleste» stjerneskuddene (inntil videre...) - og 18-årsgrense for andre. Det er også forbudt med noen typer fyrverkeri. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er aldersgrensa for å kjøpe stjerneskudd 12 år, men fra neste år heves denne til 16 år.

Dette er blant Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sine forslag til endring i regelverket for fyrverkeri.

Flere endringer

I tillegg vil DSB innføre krav til bruk av beskyttelsesbriller og skikkethet ved avfyring av fyrverkeri.

DSB ønsker også begrense antall dager fyrverkeri kan selges i romjula fra dagens fem til tre dager, kun i perioden 29. til 31. desember.

TRYGG OPPSKYTING: Brannkonstabel Christian Hiorth fra Asker og Bærum brannvesen viser deg hvordan du trygt tenner fyrverkeri med vernebriller og tennstav! Vis mer

Høringsfristen er 20. juni 2021, og det foreslås at den nye forskriften trer i kraft 1. januar 2022.

Det er 18-års aldersgrense for kjøp og bruk av de fleste fyrverkerityper.

Styr unna ulovlig fyrverkeri

DSB forteller at dette er fyrverkerityper som det ikke er lov å bruke i Norge:

  • Pinneraketter: Raketter med styringspinne, såkalte pinneraketter, har vært forbudt siden 2008. Disse er både ulovlige å selge og kjøpe. Også fyrverkeri som likner leker er forbudt. Dette har ført til at personskader og materielle skader ligger på et lavere nivå nå enn før innføringen av forbudet.
  • Nødbluss/nødraketter: Det er ikke lov å sende opp nødraketter og nødbluss på nyttårsaften eller andre dager, med mindre man er i nød.
  • Andre typer fyrverkeri: Det er heller ikke lov med bakkebatterier over en kilo kruttvekt og sammenstilte batterier. Fyrverkeri som likner på leker, som for eksempel små tanks, er også forbudt å selge. Kinaputter er også forbudt.
  • Kinesiske lanterner: Det er lov å tenne og sende opp kinesiske papirlykter/lanterner i Norge, men både brannvesenet og hovedredningssentralene er ikke glade i lyktene på grunn av brannfare, og fordi de kan oppfattes som nødbluss. Det advares spesielt om bruk av disse i trehusbebyggelse. I enkeltkommuner er det lagt ned forbud mot bruken, det gjelder blant annet Oslo, Larvik og Ålesund.
  • Fyrverkeri som ligner leketøy: Pyrotekniske artikler som kan forveksles med leketøy, for eksempel små tanks, er forbudt i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer