Danmark:

Vil heve aldersgrensa hvert år

Den danske regjeringen vil at dem som er født i eller etter 2010 aldri skal ha lov til å kjøpe tobakksprodukter.

VIL FASE UT TOBAKK: Den danske regjeringen foreslår nå at alle som er født i 2010 og senere aldri skal ha lov til å kjøpe tobakksprodukter. Foto: Irina Iriser/Pexels
VIL FASE UT TOBAKK: Den danske regjeringen foreslår nå at alle som er født i 2010 og senere aldri skal ha lov til å kjøpe tobakksprodukter. Foto: Irina Iriser/Pexels Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den danske regjeringen har ambisjon om at generasjonen som er født 2010 og senere skal bli nikotinfrie.

Derfor foreslår de nå, anført av sundhetsminister Magnus Heunicke (S), å forby salg av sigaretter, snus og andre tobakksprodukter for alle som er født i eller etter 2010, melder Danmarks Radio.

I praksis vil det da si at aldersgrensa for å kjøpe disse produktene økes hvert år. For eksempel vil aldersgrensa for å kjøpe tobakksprodukter være 41 år i 2050 dersom den danske regjeringens forslag tas til følge.

Møter motstand

Forslaget har imidlertid møtt motstand fra opposisjonen.

– Når man er myndig, har man jo ansvaret for sitt eget liv, og derfor må man også få lov til å leve det livet man ønsker, sier helseordfører Per Larsen i de Konservative.

De Radikales helseordfører Stinus Lindgreen er vel så skeptisk:

– Det vil oppstå noen morsomme situasjoner om noen tiår, hvor en 65 år gammel kvinne ikke får kjøpe sigaretter, mens hennes 66 år gamle mann får lov, sier han. Hans parti vil heller øke avgiftene på sigaretter slik at prisen på en pakke stiger fra ca. 60 danske kroner i dag til 90 kroner (henholdsvis 80 og 120 norske med dagens kurs).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.