Den danske regjeringen har ambisjon om at generasjonen som er født 2010 og senere skal bli nikotinfrie.
Derfor foreslår de nå, anført av sundhetsminister Magnus Heunicke (S), å forby salg av sigaretter, snus og andre tobakksprodukter for alle som er født i eller etter 2010, melder Danmarks Radio.
I praksis vil det da si at aldersgrensa for å kjøpe disse produktene økes hvert år. For eksempel vil aldersgrensa for å kjøpe tobakksprodukter være 41 år i 2050 dersom den danske regjeringens forslag tas til følge.

Første gang dette har skjedd
Møter motstand
Forslaget har imidlertid møtt motstand fra opposisjonen.
– Når man er myndig, har man jo ansvaret for sitt eget liv, og derfor må man også få lov til å leve det livet man ønsker, sier helseordfører Per Larsen i de Konservative.
De Radikales helseordfører Stinus Lindgreen er vel så skeptisk:
– Det vil oppstå noen morsomme situasjoner om noen tiår, hvor en 65 år gammel kvinne ikke får kjøpe sigaretter, mens hennes 66 år gamle mann får lov, sier han. Hans parti vil heller øke avgiftene på sigaretter slik at prisen på en pakke stiger fra ca. 60 danske kroner i dag til 90 kroner (henholdsvis 80 og 120 norske med dagens kurs).

Ønsker høyere aldersgrense
Vil øke aldersgrensa på alkohol
Ikke bare vil den danske regjeringen tobakk til livs - de vil også øke aldersgrensa på alkohol.
Per i dag kan 16-åringer kjøpe alkohol med styrke opp til 16,5 prosent i Danmark, men regjeringen ønsker nå å heve denne aldersgrensa til 18 år.
I en undersøkelse fra den danske Sundhetsstyrelsen (tilsvarende Helsetilsynet) kommer det fram at 74 prosent av elever i 9. klasse har drukket alkohol siste 30 dager. Andelen er dobbelt så høy som for resten av Europa. 59 prosent oppgir å ha drukket mer enn fire alkoholenheter ved samme anledning.
Per Larsen i de Konservative er uenig i forslaget:
– Vi er ikke umiddelbart interesserte i å sette opp aldersgrensen, for vi har jo også behov for at de unge får en introduksjon til alkohol, sier han.
Partiet er imidlertid positive til en endring i danskenes alkohollov og foreslår at grensen senkes fra 16,5 til 7 volumprosent for unge mellom 16 og 18 år.