Danmark:

Vil heve aldersgrensa hvert år

Den danske regjeringen vil at dem som er født i eller etter 2010 aldri skal ha lov til å kjøpe tobakksprodukter.

VIL FASE UT TOBAKK: Den danske regjeringen foreslår nå at alle som er født i 2010 og senere aldri skal ha lov til å kjøpe tobakksprodukter. Foto: Irina Iriser/Pexels
VIL FASE UT TOBAKK: Den danske regjeringen foreslår nå at alle som er født i 2010 og senere aldri skal ha lov til å kjøpe tobakksprodukter. Foto: Irina Iriser/Pexels Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den danske regjeringen har ambisjon om at generasjonen som er født 2010 og senere skal bli nikotinfrie.

Derfor foreslår de nå, anført av sundhetsminister Magnus Heunicke (S), å forby salg av sigaretter, snus og andre tobakksprodukter for alle som er født i eller etter 2010, melder Danmarks Radio.

I praksis vil det da si at aldersgrensa for å kjøpe disse produktene økes hvert år. For eksempel vil aldersgrensa for å kjøpe tobakksprodukter være 41 år i 2050 dersom den danske regjeringens forslag tas til følge.

Møter motstand

Forslaget har imidlertid møtt motstand fra opposisjonen.

– Når man er myndig, har man jo ansvaret for sitt eget liv, og derfor må man også få lov til å leve det livet man ønsker, sier helseordfører Per Larsen i de Konservative.

De Radikales helseordfører Stinus Lindgreen er vel så skeptisk:

– Det vil oppstå noen morsomme situasjoner om noen tiår, hvor en 65 år gammel kvinne ikke får kjøpe sigaretter, mens hennes 66 år gamle mann får lov, sier han. Hans parti vil heller øke avgiftene på sigaretter slik at prisen på en pakke stiger fra ca. 60 danske kroner i dag til 90 kroner (henholdsvis 80 og 120 norske med dagens kurs).

Vil øke aldersgrensa på alkohol

Ikke bare vil den danske regjeringen tobakk til livs - de vil også øke aldersgrensa på alkohol.

Per i dag kan 16-åringer kjøpe alkohol med styrke opp til 16,5 prosent i Danmark, men regjeringen ønsker nå å heve denne aldersgrensa til 18 år.

I en undersøkelse fra den danske Sundhetsstyrelsen (tilsvarende Helsetilsynet) kommer det fram at 74 prosent av elever i 9. klasse har drukket alkohol siste 30 dager. Andelen er dobbelt så høy som for resten av Europa. 59 prosent oppgir å ha drukket mer enn fire alkoholenheter ved samme anledning.

Per Larsen i de Konservative er uenig i forslaget:

– Vi er ikke umiddelbart interesserte i å sette opp aldersgrensen, for vi har jo også behov for at de unge får en introduksjon til alkohol, sier han.

Partiet er imidlertid positive til en endring i danskenes alkohollov og foreslår at grensen senkes fra 16,5 til 7 volumprosent for unge mellom 16 og 18 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer