- Vil revolusjonere kjøkkenet

Forskere har klart å 3D-printe en ostekake. Nå tror de at 3D-printet mat snart vil innta markedet, men flere er skeptiske.

MED GLASUR: Sju ingredienser ble brukt for å 3D-printe ostekaka - deriblant peanøttsmør, Nutella og syltetøy. Foto: Jonathan Blutinger / Columbia Engineering
MED GLASUR: Sju ingredienser ble brukt for å 3D-printe ostekaka - deriblant peanøttsmør, Nutella og syltetøy. Foto: Jonathan Blutinger / Columbia Engineering Vis mer
Publisert

Når du i framtida setter tennene i et stykke kake, kan det være at kaka ikke er resultatet av mange timer slit på kjøkkenet. Det er heller sannsynlig at den er sprøytet ut av en 3D-printer, skal man tro The Guardian.

Forskere ved Columbia University har nå klart å 3D-printe en ostekake - riktignok etter flere mislykkede forsøk.

Målet med forsøket er å vise at denne teknologien kan revolusjonere kjøkkenet ved å gjøre matpasta og -pulver om til spiselige og appetittlige måltider.

- Ostekaka er det beste vi kan vise fram nå, men printeren kan gjøre utrolig mye mer, sier Jonathan Blutinger, ingeniør ved Columbia's Creative Machines Lab i New York.

- Vi kan printe kylling, oksekjøtt, grønnsaker og ost. Alt som kan gjøres om til pasta, væske eller pulver, legger han til.

Flere ernæringsfysiologer er mindre begeistret for den potensielt revolusjonerende mat-teknologien.

- Ikke Michelin-kokker

Teknologien for å kunne 3D-printe mat har, ifølge Videnskab.dk, eksistert siden 2005. Gjennombruddet på markedet har derimot latt vente på seg.

Etter å ha klart å 3D-printe en ostekake, mener forskere ved Columbia University at dette ligger rett rundt hjørnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer