Norsk kosthold inneholder ofte rikelig av vitamin A, ifølge NHI. Vitamin A forekommer naturlig i fisk, egg og meieriprodukter. Men vitamin A blir også brukt i hudpleieprodukter.
Retinol er en form for vitamin A som brukes i hudpleieprodukter for å forbedre tegn på aldring, akne og pigmentering. Produktet har blitt en del av hudpleierutinen for mange.
For bare noen måneder siden kunne DinSide melde om at Retinol ble revet ut av hyllene.
DinSide skrev også om den populære sportsdrikken Prime, hvor de måtte endre innholdet på grunn av et for høyt innhold av vitamin A og koffein enn det som var tillatt. Problemet var at forbrukeren kunne lett komme over grensen for hva som anses som trygt.
Nylig konkluderte vitenskapskomiteen for forbrukersikkerhet i EU (SCCS) i sin siste risikovurdering følgende:
Kosmetikk alene bidrar ikke til å overskride sikkerhetsmarginen for trygg bruk av vitamin A (retinol, retinylestere), men det bidrar til totaleksponeringen. Derfor kan det være bekymring for gruppen av forbrukere med høyest eksponering (5 prosent av totalpopulasjonen) av vitamin A fra næringsmidler og kosttilskudd.
I lys av risikovurderingen, foreslår Europakommisjonen at vitamin A føyes til listen over stoffer med visse bruksbegrensninger.
Forslaget er å ha en maksgrense på 0,05 prosent retinol i bodylotion. Mens de foreslår 0,3 prosent på andre "leave-on"-produkter som ansikts- og håndkrem, samt "rinse-off"-produkter.

Myggekspert med gladmelding
Vil sikre trygg bruk
Mattilsynet har nylig sendt ut høring på EUs forslag til regulering av vitamin A i kosmetikk, som bygger på risikovurderingen fra SCCS.
- Hovedkonklusjonene i SCCS’ risikovurdering sammenfaller langt på vei med norske anbefalinger (som ikke er rettslig bindende) som sikrer trygg bruk av vitamin A, men Mattilsynets risikohåndtering er strengere for ansikts- og håndkremer (0,15 prosent RE vs. 0,3 prosent RE) ut fra et forsiktighetsprinsipp i relasjon til risiko for postmenopausal osteoporose, sier seniorrådgiver Rune Jemtland i Mattilsynet, seksjon for kjemisk mattrygghet.
- Vi har også tilrådet merking av produktene for informasjon til forbruker, slik at kvinner med økt risiko for benskjørhet etter overgangsalderen blir gjort oppmerksom på at de bør begrense bruken av kosmetikk som inneholder vitamin A når du har inntak av vitamin A fra andre kilder, legger han til.

Denne må du sjekke
Ennå ikke vedtatt
- Blir det ulovlig med retinol over 0,3 prosent til ansiktet og 0,05 prosent til kroppen? Når vil dette skje?
- Kosmetiske produkter som ikke er i samsvar med den nye reguleringen vil måtte fjernes fra EU-markedet etter at regelverksendringen er iverksatt, innen en overgangsperiode på 18 måneder, forteller Jemtland.
Han påpeker at næringen vil bli gitt rimelig tidsrom til å tilpasse seg de nye kravene, for blant annet å foreta nødvendige justeringer av produktformuleringene.
- Det skal understrekes at EUs forslag til regulering av vitamin A i kosmetikk ennå ikke er vedtatt, og at det på dette tidspunkt må tas behørig forbehold om eventuelle endringer. Votering over det endelige reguleringsforslaget i EU vil forventelig skje høsten 2023, forklarer seniorrådgiveren i Mattilsynet.
De nåværende norske anbefalingene må avvikles samtidig som de nye EU-reglene trer i kraft.

- Fjern den fort
Tenk over totaleksponeringen
- Det er viktig at den enkelte forbruker tenker over egen totaleksponering av vitamin A forbindelser og eventuell risiko i forhold til alder og så videre, sier Jemtland.
Kosmetikk og kroppspleieprodukter er omfattet av et felleseuropeisk regelverk; det vil si samme regelverk gjelder i all hovedsak i Norge som i EU.
- Kosmetikkregelverket pålegger virksomheter som produserer og omsetter kosmetikk en rekke krav. Alle kosmetiske produkter i EU/EØS skal ha gjennomgått en risikovurdering - der alle ingredienser i produktet er vurdert i forhold til konsentrasjon, i tillegg til produktets funksjon og presentasjon, før det settes på markedet, avslutter han.