Betaling med kontanter

Vil tvinge butikkene til å ta imot kontanter

Forbrukertilsynet og Norges Bank mener at du skal ha rett til å betale kontant, og ønsker innstramming av regelverket.

BETALING MED KONTANTER: Norges Bank ønsker at regelverket rundt kontanter som betalingsmiddel, strammes opp. Foto: John Olav Nesvold/NTB scanpix.
BETALING MED KONTANTER: Norges Bank ønsker at regelverket rundt kontanter som betalingsmiddel, strammes opp. Foto: John Olav Nesvold/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Sentralbanksjef Øystein Olsen ber om at loven som påbyr kontanter som tvungent betalingsmiddel, strammes opp.

«Banken ser med bekymring på en utvikling som medfører at publikums muligheter til å betale med kontanter svekkes. Det er Norges Banks vurdering at en slik utvikling bidrar til å svekke effektiviteten i betalingssystemet.», heter det i et brev til Finansdepartementet ABC Nyheter har fått tilgang til

Olsen reagerer på at det i dag ikke finnes sanksjonsmuligheter mot tilbydere som nekter å ta imot kontanter eller at det heller ikke er noe tilsynsansvar med å sikre at loven følges.

Oppfordrer publikum til å varsle

Derfor har han sammen med direktør Torbjørn Hægeland forfattet et brev til Finansdepartementet der de viser til at i samfunnet har to typer betalingsmidler: Harde kontanter, som Sentralbanken utsteder, og kontopenger fra de private bankene.

«At publikum har en reell mulighet til å velge mellom kontanter og bankkontopenger bidrar til konkurranse, og gir brukerne mulighet til å velge det som de samlet sett er best tjent med ut fra sine preferanser i den aktuelle situasjonen. Kontanter har noen egenskaper som bankkontopenger ikke har. De gir umiddelbart og endelig oppgjør uten å være avhengig av tredjepart eller elektroniske systemer, og de er enkle å bruke for alle.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer