Nordmenn og coronavaksine

Vil utsette tredje dose

Tre av fire nordmenn ønsker å utsette sin tredje dose Covid19-vaksine i et halvt år, for å få vaksinert flere i fattige land.

UTSETTER FOR ANDRE: Ifølge en undersøkelse vil tre av fire nordmenn utsette tredje corona-vaksinedose, for at folk i fattigere land skal få vaksine. Foto: Lise Åserud / NTB
UTSETTER FOR ANDRE: Ifølge en undersøkelse vil tre av fire nordmenn utsette tredje corona-vaksinedose, for at folk i fattigere land skal få vaksine. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Mindshare og Respons Analyse for Norsk Folkehjelp ønsker nordmenn flest å utsette sin tredje dose av coronavaksine.

– Dette viser at nordmenn er opptatte av global rettferdig fordeling. Norge lovte å dele 5 millioner vaksiner i juni, tre måneder senere er bare 10 prosent av det delt, sier generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp i en pressemelding fredag morgen.

Skjevfordeling

Verdens helseorganisasjon (WHO) ba i august om at land med høy vaksinasjonsgrad utsetter den tredje påfyllingsdosen av Covid19-vaksinen frem til 10 prosent av befolkningen i alle land er vaksinert.

Ifølge WHO har over halvparten av befolkningen i rike land mottatt minst èn vaksinedose, mens bare litt over 1 prosent av befolkningen i fattige land har fått den første dosen.

– I tillegg til å dele vaksiner er det viktig at Norge endrer posisjon, og jobber aktivt for et patentunntak i Verdens handelsorganisasjons TRIPS-råd. Dette er den eneste løsningen for å få vaksineproduksjonen opp på et tilfredsstillende nivå, slik at alle mennesker får tilgang på den livsviktige vaksinen, sier Westhrin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer