Nordmenn og coronavaksine

Vil utsette tredje dose

Tre av fire nordmenn ønsker å utsette sin tredje dose Covid19-vaksine i et halvt år, for å få vaksinert flere i fattige land.

UTSETTER FOR ANDRE: Ifølge en undersøkelse vil tre av fire nordmenn utsette tredje corona-vaksinedose, for at folk i fattigere land skal få vaksine. Foto: Lise Åserud / NTB
UTSETTER FOR ANDRE: Ifølge en undersøkelse vil tre av fire nordmenn utsette tredje corona-vaksinedose, for at folk i fattigere land skal få vaksine. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Mindshare og Respons Analyse for Norsk Folkehjelp ønsker nordmenn flest å utsette sin tredje dose av coronavaksine.

– Dette viser at nordmenn er opptatte av global rettferdig fordeling. Norge lovte å dele 5 millioner vaksiner i juni, tre måneder senere er bare 10 prosent av det delt, sier generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp i en pressemelding fredag morgen.

CORONATEST: Det er flere ting du må tenke på når du skal ta en coronatest selv. Vi viser vi deg hvordan det skal gjøres. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Skjevfordeling

Verdens helseorganisasjon (WHO) ba i august om at land med høy vaksinasjonsgrad utsetter den tredje påfyllingsdosen av Covid19-vaksinen frem til 10 prosent av befolkningen i alle land er vaksinert.

Ifølge WHO har over halvparten av befolkningen i rike land mottatt minst èn vaksinedose, mens bare litt over 1 prosent av befolkningen i fattige land har fått den første dosen.

– I tillegg til å dele vaksiner er det viktig at Norge endrer posisjon, og jobber aktivt for et patentunntak i Verdens handelsorganisasjons TRIPS-råd. Dette er den eneste løsningen for å få vaksineproduksjonen opp på et tilfredsstillende nivå, slik at alle mennesker får tilgang på den livsviktige vaksinen, sier Westhrin.

TRIPS-avtalen er en global avtale (WTO) som blant annet gjelder opphavsrett, patentrett, kjennetegnsrett, designrett og beskyttelse av forretningshemmeligheter, som også Norge er en del av.

– Ikke over ennå

Pandemien er på ingen måte over. I følge People’s Vaccine Alliance, som Norsk Folkehjelp er medlem av, mister tre barn en av sine foreldre eller omsorgspersoner til COVID19 hvert minutt. Flere og flere land går inn i sin fjerde bølge av utbrudd.

Norsk Folkehjelp mener kontrasten er stor til Norge, som nærmer seg fullvaksinering av den voksne befolkningen.

– Vi kan begynne å skimte lyset i enden av tunellen her hjemme. Nå er det viktig at vi viser solidaritet ved å dele doser slik både den norske befolkninga og WHO ønsker, men også ved å lede an i arbeidet med å få på plass et patentunntak, avslutter Westhrin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer