Søvnregistrering

- Ville definitivt kuttet det ut

Smartklokker er ikke presise nok, sier forskere og advarer mot søvntrend.

INDIKERTE MÅL: - Søvnen skjer i hjernen og ikke på håndleddet, poengterer forsker. Foto: Anastasia Møyland
INDIKERTE MÅL: - Søvnen skjer i hjernen og ikke på håndleddet, poengterer forsker. Foto: Anastasia Møyland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smartklokker har blitt mer og mer utbredt de siste åra. Noen kjøper det for å følge med på antall skritt de har gått og kalorier de har forbrent daglig, og andre kjøper det kanskje for å slippe å sjekke varslene på mobilen hele tida.

Søvnregistrering, også kalt søvntracking, har imidlertid også blitt en greie. Nærmest en trend.

Flere sover med klokka på, og sjekker dataene den har samlet inn i løpet av natta.

Morgen etter kan en få oversikt over nattas søvnstadier. I tillegg til det viser flere av de nye klokkene en såkalt søvnscore. Scoren kan være på alt fra 1 til 100 og baserer seg på dataene klokka har samlet inn i løpet av natta.

Men er det egentlig lurt å overvåke søvnen sin? Vi har spurt to forskere.

Ikke presis nok

- Det er klart en bekymring at vi skal bli for opptatt av hva en smartklokke viser når det gjelder søvn, sier Erlend Sunde til DinSide.

UTFORDRENDE: Erlend Sunde er postdoktor ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen, og forsker ved Forskningssenter for søvn, arbeid og helse. Foto: Foto: Sunniva S. Hammerås
UTFORDRENDE: Erlend Sunde er postdoktor ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen, og forsker ved Forskningssenter for søvn, arbeid og helse. Foto: Foto: Sunniva S. Hammerås Vis mer

Noe som ifølge ham har vært bekymrende i forskningen de siste åra og som er en utfordring, er at en smartklokke ikke er helt presis.

- Søvnen skjer i hjernen og ikke på håndleddet. En smartklokke måler bare bevegelse, så du får et indirekte mål på søvn, forklarer Sunde.

Mange smartklokker kommer også med tips basert på dataene de har samlet inn. Et eksempel er hvis du har hatt for lite dyp søvn en natt - da kan klokka tipse deg om å få mer av det.

- Men det er veldig vanskelig å gjøre noe med det, for du kan ikke bestemme å få dypere søvn, forklarer Sunde.

- En ond sirkel

Ståle Pallesen forteller at en slik klokke også kan gi falske positive, altså indikasjoner på at du har et problem selv om du faktisk ikke har det. Dette kan i verste fall øke belastningen i helsevesenet, forteller han.

- Noen kan bli stresset av resultatene fra appene, i en slik grad at en sover dårligere på grunn av dette, og kan slik komme inn i en ond sirkel, forklarer Pallesen.

ØST BELASTNING: Ståle Pallesen er professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, og medlem i arbeidsgruppen ved Nasjonalt senter for søvnmedisin. Foto: Universitetet i Bergen
ØST BELASTNING: Ståle Pallesen er professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, og medlem i arbeidsgruppen ved Nasjonalt senter for søvnmedisin. Foto: Universitetet i Bergen Vis mer

Han tror de fleste stoler for mye på det klokkene viser.

- Noen blir stresset av søvnmålinger og får prestasjonsangst. Søvn er imidlertid ikke noe man presterer, men noe som skjer automatisk, sier Pallesen.

Begynner man å fokusere mentalt på automatiske atferder, som søvn eller for eksempel å gå beint på gata, får vi ifølge Pallesen ofte atferden dårligere til enn ellers.

Se forskjellen på å sove med døra åpen og lukket dersom det brenner. #closebeforeyoudoze Vis mer

Kan gi nyttig informasjon

Begge forskerne er imidlertid enig i at det også kan være positivt å følge med på søvnmålinger.

- De positive effektene er at man kan bli aktivt involvert i egen søvn og forbedre vaner i forhold til søvn. Data som deles med selskapene som står bak kan også brukes i forskningsøyemed, slik at en dermed bidrar til forskning, forteller Pallesen.

Sunde påpeker også at en smartklokke kan gi nyttig informasjon om døgnrytme, søvnvaner og søvnmønster over tid.

- Det kan absolutt være bra å være engasjert i egen søvn, men det er jo også helt vanlig at søvnen varierer fra dag til dag. Hvis man har dårlig søvnscore en dag, så trenger man ikke å bekymre seg med en gang, sier Sunde.

- Man bør ta resultatene med en klype salt, understreker han.

Det finnes ikke en fasit på hvor mye søvn hver og en av oss må ha hver natt. Det er forskjellig fra person til person.

- Voksne bør ha sju til ni timer søvn. Mindre enn seks er ikke å anbefale, konstaterer Sunde.

- Søvn er subjektivt

Både Sunde og Pallesen anbefaler å kutte ut søvnmåling fra smartklokker dersom en blir stresset av det.

- En kan ende opp med å håndtere en lav søvnscore dårligere hvis en ikke har tilstrekkelig kunnskap om hvordan resultatene skal tolkes, opplyser Sunde.

Han tror absolutt at man slapper av mer og sover bedre dersom man ikke følger med på alle søvnscorene man får ved å bruke en smartklokke.

- Det er viktig å huske på at søvn også er en subjektiv greie. Hvis du selv føler at du er uthvilt, så bør det holde, understreker Sunde.

Kommer med råd

Smartklokker er ikke egnet for å diagnostisere søvnproblem eller søvnsykdommer. Det konstaterer begge forskerne.

- Om en sliter med søvn og bruker smartklokke for å spore søvnen og ikke opplever å bli stresset eller bekymret av tilbakemeldingene, kan en gjerne fortsette å bruke den. Men man må uansett ha i mente at resultatene ikke representerer fasiten/sannheten om søvnen, forteller Pallesen.

Også han forteller at det viktigste er hvordan en selv opplever sin egen søvn.

- Ikke hvilke resultat et forholdsvis upålitelig måleinstrument viser, sier Pallesen.

Begge forskerne oppfordrer de som sliter med søvn til å oppsøke profesjonell hjelp.

- For de som blir stresset av å måle søvn med smartklokke, ville jeg definitivt kuttet det ut, råder Pallesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer