Billig vinterferie

Vinterferie uten å blakke deg

Her er ni vinterferieaktiviteter som ikke koster skjorta.

BÅLKOS? Du MÅ ikke dra til fjells og leie hytte selv om det er vinter. Hva med bålkos i fjæra? Middag ute? Telttur i hagen. Eller spillkveld hjemme? Foto: Lill Haugen/NorskFriluftsliv
BÅLKOS? Du MÅ ikke dra til fjells og leie hytte selv om det er vinter. Hva med bålkos i fjæra? Middag ute? Telttur i hagen. Eller spillkveld hjemme? Foto: Lill Haugen/NorskFriluftsliv Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Totalt er det 24 prosent av oss som skal ta vinterferie i år, ifølge tall fra Virke Reiseliv. Av disse reiser 41 prosent til utlandet, mens 33 prosent velger å tilbringe ferien på hytte i Norge.

Og 20 prosent av dem som oppgir å ta vinterferie, sier de skal tilbringe den hjemme.

- Tid med familie og venner er formålet med vinterferien for de aller fleste, uansett reisemål, sier Astrid Bergmål, leder Virke Reiseliv.

Av dem som ferierer hjemme, hevder Bergemål at mange velger å være turist i egen by og tar i bruk kultur- og opplevelsestilbudene som finnes der.

- Bryt «hverdagstralten» hjemme

Men hva skal du drive med for å aktivisere deg selv og ungene, i vinterferien? Kanskje er det en hel uke med fridager som skal fylles - og det er ikke gratis å reise til fjells, uansett om du velger å gå på langrennsski eller ta en dag i skibakken.

Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal, har imidlertid tips til billige vinteraktiviteter for små og store:

- Det er ikke så mye som skal til for å skape spennende opplevelser for barn. Det viktigste er at dere er sammen og finner på noe som bryter litt med «hverdagstralten». Har man dette i bakhodet, er det faktisk utrolig mye moro å finne på i sitt eget nærområde, sier Heimdal.

Her er noen av forslagene fra friluftslivslederen:

#1: Vintertelting

Det er ifølge Heimdal fullt mulig å telte ute, også vinterstid (!).

- Dette er garantert en innertier hos barna! De fleste barn synes det å overnatte i telt er veldig artig, og på vinterstid blir det jo ekstra spennende, sier Heimdal - og understreker at det ikke trenger å være mer avansert enn å sette opp telt hagen.

Krav til utstyr: Telt, varm sovepose og liggeunderlag. Varme klær og godt med mat og drikke. Skal dere ut i naturen hvor det er snø, kan det være kjekt med en spade.

- For enkel telting i nærområdet er det nok å bruke det utstyret dere ville brukt til vanlig sommertelting, råder friluftsentusiasten.

Husk at du kan låne utstyr hos BUA eller kommunens utlånsordning.

#2: Skileik

Dette er kanskje noe du kjenner til fra du var liten selv: Sett opp en hinderløype i en bakke, som kan forseres på langrennsski, jetski eller til fots (eller kanskje også med truger?).

Dette er en mer proff variant - men du kan fint lage en hinderløype i hagen også. Foto: Magnus Nyløkken
Dette er en mer proff variant - men du kan fint lage en hinderløype i hagen også. Foto: Magnus Nyløkken Vis mer

- Granbar eller pinner kan brukes til å sette opp en enkel slalåmløype. Hopp er også alltid gøy. Men for mindre barn kan det være fint å begynne med å bygge to små kuler i bakken og trene på å kjøre over disse først, sier Håkon Dahl, aktivitetssjef i Skiforeningen.

Her kan du utvide og innskrenke utfordringene etter behov og ferdighetsnivå.

#3: Bygge iglo eller snøskulptur

- Hogg ut snøblokker i noenlunde samme størrelse, og bruk disse til å bygge deres drømmeiglo, tipser Heimdal.

- Det å få være med og bygge og bestemme hvordan den skal se ut, er en stor opplevelse for barna. Blir igloen stor nok, kan dere dessuten overnatte i den etterpå, og få et skikkelig vintereventyr, sier han videre.

Eller gå for en noe enklere variant og bygg snøskulpturer.

Krav til utstyr: Spade, eventuelt snøsag.

#4: Trugetur

Truger har gått fra å bli noe man «måtte» ha for å få hentet vann til hytta fra en eller annen vannkilde i nærheten, til å bi nokså trendy og kult. Det gjør heller ikke noe at trugene har blitt mye lettere å hanskes med, både hva gjelder fysisk vekt og generell utforming.

Heimdal sier en tur på truger kan være en super måte å komme seg ut og oppleve naturen på nært hold i den kalde tida.

- På truger kommer dere nært på vinterlandskapet, og kan gå på steder som dere ikke like enkelt kommer til på ski eller til fots. Siden dere kan gå i uberørt snø, innbyr truger også til baksing og lek, noe som gjør at det er veldig egnet for barn, sier Heimdal.

Krav til utstyr: Truger og evt skistaver.

- Truger er jo ikke noe alle har, så om dere er nysgjerrige på å prøve dette, vil jeg anbefale dere å ta kontakt med nærmeste BUA eller en annen utlånssentral for friluftsutstyr, råder Heimdal.

Isfiske. Foto: Norges jeger- og fiskeforbund
Isfiske. Foto: Norges jeger- og fiskeforbund Vis mer

#5: Isfiske

Kanskje ikke noe or frossenpinner, men isfiske kan være gøy for deg som liker den slags - om du finner et sted du faktisk kan greie å få fisk.

Espen Farstad, kommunikasjonssjef i Norges Jeger- og fiskerforbund, understreker at du alltid må sjekke at isen er trygg.

- På denne tiden av året er det som regel greit, men sjekk med andre fiskere eller turgåere at isen holder. Bruk ispigger rundt halsen for sikkerhets skyld, da kommer dere opp på isen igjen om uhellet er ute, sier Farstad - og legger til at en fiskekompis alltid er den beste sikkerheten du har.

Krav til utstyr: Pilkestikke, pilk, isbor og ispigger.

Alternativt kan du bruke fiskehullet fra en annen isfisker, eller spørre noen om å låne boret deres.

- Det kan også være greit å ta med en øse til å ta bort issørpe fra hullet. Da kjenner du nappene bedre og får mer fisk. Forsøk også å fiske på ulike dybder. Fisken står som regel ved bunnen, så fisk deg utover fra land til du finner der fisken tar, sier Farstad.

#6: Turbingo

Bingo kan gjøres på mange måter, og hvorfor ikke som en «turbingo»?

Lasse Heimdal forklarer: Før turen blir dere enige om ting, dyr, spor eller planter som det er sannsynlig å finne der dere skal på tur, og barna tegner så disse på et ark. Så går dere ut og leter etter det dere har tegnet. Når noe er funnet, har dere bingo!

-Turen blir en skikkelig skattejakt! Samtidig er det en god anledning til å lære barna om ulike ting i naturen, sier Heimdal.

#7: Turskøyting

Svenskene har drevet med det lenge (de kaller turskøytene «långskridskor»), men de siste par åra har det blitt skikkelig populært også her til lands.

Turskøytene festes utenpå vanlige sko - da helst kraftige vintersko/fjellsko.

Men pass på: Her er sikkerhet svært viktig. Ikke legg ut på isen uten ispigger og helst en kompis i følge. Du bør også ha noe som flyter med deg i sekken - og et tau som binder dere sammen.

DNT har lokale turskøytegrupper som kjøer kurs og fellesturer. Sjekk med ditt lokallag.

Krav til utstyr: Turskøyter, fløyte, isstaver, gjerne ismåler for å måle istykkelse, kasteline/redningsline, sekk med hoftebelte og reim under skrittet eller rundt lårene, og komplett skift i sekken pakket i vanntett pakkpose.

#8: Utemiddag

Ta med middagen ut, for å bryte hverdagstralten, foreslår Heimdal i Norsk Frilftsliv.

- Det trenger ikke å være så hokus pokus. Et godt tips er å kutte opp ingrediensene hjemme på forhånd, eller rett og slett å ta med rester som dere varmer opp ute. Gryter, supper og pytt i panne, er eksempler på enkle retter å lage på bål eller primus, sier Lasse Heimdal.

Krav til utstyr: Avhengig av hva du skal tilberede, trenger du i alle fall ved til bål eller primus - og evt grillpinner, kjeler - eller folie.

Heimdal anbefaler å hardtrampe snøen om du skal lage bål der det er mye snø, og deretter legge lag på lag med vedkubber, for å unngå at det blir for vått.

Og ja: Du må selvsagt ha dessert:

Slik lager du muffins på tur – bakt i appelsinskall på bålet! Vis mer

#9: Spill et spill - eller sats på vaffelkos og «after vandring»

Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Danske Bank, slår også et slag for litt billigere vinterferieaktiviteter:

- Legg opp til å gjøre hyggelige ting sammen med venner og familie som ikke nødvendigvis koster for mye. Er dere på hytta, arranger hoppkonkurranse og grill marshmallows; er dere i byen, ta fram spill og samle venner eller familien, stek vafler og lag kos som verdsettes av alle, uttaler Tvetenstrand i en pressemelding.

- Hva med alternativ afterski på hytta? Er du i byen så ta en byvandring og inviter venner på «after vandring» hjemme etterpå, foreslår forbrukerøkonomen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer