Vintersykle for første gang?

Alt nybegynneren trenger å vite om piggdekk på sykkel.

VALGETS KVALER: Her viser Olav Berve frem dekk med henholdsvis (fra venstre): 294, 240, 160 og 106 pigger. Hva du skal velge avhenger av hvor du skal kjøre.  Foto: Thomas Strzelecki
VALGETS KVALER: Her viser Olav Berve frem dekk med henholdsvis (fra venstre): 294, 240, 160 og 106 pigger. Hva du skal velge avhenger av hvor du skal kjøre. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har ikke vært de ivrigste vintersyklistene. For å være helt ærlig har vi parkert sykkelen i løpet av senhøsten, og heller gått over til å ro foran tv-en.

Hvorfor slutte å sykle når vinteren kommer? To ting: Det er altfor kaldt og vi kommer til å tryne på isen. Dette skal ikke handle om å kle seg riktig til vintersykling, men om piggdekk som skal hindre deg i å nettopp tryne.

1. Hvordan skifte til vinterdekk?

Vi har reparert punkterte slanger på barnesykler, men vi har aldri byttet dekk på en sykkel for voksne. Ja, kanskje litt flaut. Heldigvis finnes det guider til slikt på nett, som for eksempel denne videoen på NRK.

– Min erfaring er at piggdekk er litt vanskeligere å montere på felgen enn vanlige dekk. Piggdekkene er ikke like fleksible, og er dermed vanskeligere å brette over felgen. Om du har erfaring med å bytte dekk fra før, klarer du deg nok fint med dekkspaker, rå muskelkraft og litt tålmodighet. Om du ikke har montert dekk før, kan du be butikken gjøre jobben for deg. Det pleier ikke koste mange kronene, forteller journalist Henrik Mühlbradt hos Sykkelmagasinet.

Her kan se du Olav Berve fra Felgen sykkelverksted i aksjon:

2. Hvor mange pigger trenger du?

– Det kommer an på hvor du skal sykle. Sykler du en fast og flat løype, kan du gå for rimelige dekk med 106 pigger, men skal du sykle på brattere og glattere underlag, bør dekkene ha flere pigger, gjerne fra 160 og oppover til 294, sier sykkelmekaniker Olav Berve hos Felgen sykkelverksted i Oslo.

Sykkeljournalist Mühlbradt sier det er tre faktorer som avgjør hva slags piggdekk du trenger: Sykkeltype, kjørestil og hva slags underlag du sykler mest på.

– Bruker man sykkelen i byen, trenger du derfor ikke de råeste og dyreste piggdekkene. Dekk med få pigger ruller bedre, er billigere og gir ok grep på is og hardpakket snø. Dekkene med mange pigger er tunge å få fart på når asfalten er bar. De egner seg best når det er skikkelig vinter med masse is og snø.

Mühlbradt mener det hovedsakelig er de som sykler aggressivt utenfor allfarvei som bør gå for dekk med mange pigger.

– Da kan du oppleve marka på en helt ny måte! Grepet er helt rått, og farten og flyten på opptråkkete stier er fantastisk når hindringene er jevnet ut av snø og is.

3. Er det påbudt med piggdekk om vinteren?

Sykkelmekaniker Olav Berve sier at vintersykling uten piggdekk på isbelagte gater burde vært forbudt, og irriterer seg over at det fortsatt er mange som ikke bruker pigg om vinteren.

– Dessverre finnes det de som synes det går fint uten, og som dropper piggdekk fordi det går tregere. Det er uansvarlig. Man har null kontroll. Men er det ulovlig? Hva hvis det blir snakk om ulykker og ansvar for skader?

Nei, det er ikke påbudt med piggdekk om vinteren, men du må følge Vegtrafikklovens paragraf 3 , som sier at man «skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom...»

FARLIG: Å sykle i byen om vinteren uten piggdekk er uansvarlig, sier en ekspert vi har snakket med.  Foto: Colourbox
FARLIG: Å sykle i byen om vinteren uten piggdekk er uansvarlig, sier en ekspert vi har snakket med. Foto: Colourbox Vis mer

4. Husk at dekkene må kjøres inn!

Dette er viktig, sier flere aktører vi har snakket med, blant annet mangeårig syklist Tore Neset. Han begynte å vintersykle til jobben for tre år siden.

Det er viktig å kjøre inn dekkene på vanlig, bar asfalt før du begynner å bruke dem på is og snø. Et par mil, minst. Og da er det viktig å ikke bråbremse, eller «burne»!

Grunnen er at piggene skal få feste seg skikkelig i dekkene. Kjører du dem ikke inn, kan du risikere å miste pigger. De fleste anbefaler en rolig innkjøring på 50 km på bar asfalt.

5. Hvordan skal du bremse om vinteren?

Sykkelmekaniker Olav Berve sier at selv med 106 pigger er det lett på bremse på snø, og med 160 pigger har du ordentlig gode bremser på snø. Og understreker at piggene ikke tar bort isen, det kjennes bare sånn ut.

Helårssyklist Tore Neset påpeker at man ikke må føle seg for trygg selv om man bruker pigger.

– Du ikke kan regne med særlig bremselengde selv om du har piggdekk. Piggdekk gjør at du ikke sklir sidelengs og at du sykler ganske trygt i svingene, men de hjelper deg ikke mye dersom du må bråbremse. Det er derfor enda viktigere å sykle passivt og forsiktig om vinteren enn i sommersesongen.

6. Hvilket merke skal du kjøpe?

SITTER GODT: Scwalbe Ice Spiker Pro har heftige 361 pigger, men ruller likevel godt, sier ekspertene vi har snakket med.   Foto: Produsent
SITTER GODT: Scwalbe Ice Spiker Pro har heftige 361 pigger, men ruller likevel godt, sier ekspertene vi har snakket med. Foto: Produsent Vis mer

Hos Felgen sykkelverksted anbefaler de å kjøpe dekk med 160 pigger. Av de andre entusiastene vi har snakket med, blir spesielt Schwalbe Ice Spiker Pro Piggdekk med 361 pigger til 653 kroner per stykk trukket frem som et godt kjøp for terrengsykkelen.

Sykkelentusiast og triatlon-utøver Frode Ugland sier til DinSide at han vanligvis er en talsmann for dekk med minst mulig pigger fordi de triller bedre, men var positivt overrasket over hvor godt Ice Spiker Pro rullet på underlaget.

Tore Neset går derimot for en Nokian med 240 pigger til 599 kroner per stykk. Han har brukt andre merker som Schwalbe og Continental, men synes Nokian «sitter» best.

– De limer seg liksom til underlaget og gir trygghet på holka. En annen ting å huske er at du bør ha mindre luft i piggdekk enn vanlige dekk. Da får du bedre veigrep. 30 psi er ideelt.

7. Finnes det piggdekk til alle hjulstørrelser?

Det finnes piggdekk til terrengsykler med 26- og 29-tommershjul (husk at 29-tommer egentlig er 28-tommer), og til hybrid og cyclocrossykler med 28-tommers hjul. Men har du sykkel med den nye hjul-standarden vil du slite litt.

Har du 27,5 tommers hjul får du en utfordring, for det produseres omtrent ikke piggdekk til denne hjulstørrelsen. En nødløsning kan være å investere i et billig 26-tommers hjulsett og kjøpe piggdekk til disse, råder Henrik Mühlbradt i Sykkelmagasinet, og minner om at brede piggdekk for terrengsykler ikke passer til hybrid og cyclocross-sykler fordi det ikke er nok klaring i ramme og gaffel.

Alt om sykkel fra DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer