Nye nasjonale tiltak

Vurderer forbud mot arrangementer innendørs og besøksstopp

Dersom smitten ikke går ned med innføringen av de nye nasjonale tiltakene fra torsdag, vurderes det enda strengere tiltak.

STRAMMER INN: Helsedirektør Bjørn Guldvog strammer inn i forkant av påska. Video: Elias Zahl-Pettersen / Reporter: Johannes Fjeld Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble nye nasjonale tiltak som gjelder fra 25. mars, innført for å slå ned smitten. De nye tiltakene som gjelder hele landet, innebærer blant annet skjenkestopp i hele landet, at man unngår besøk av mer enn to personer i eget hjem og stengte treningssentre. Her kan du lese om alle de nye nasjonale tiltakene.

Flere tiltak til vurdering

Samtidig har Helsedirektoratet i samråd med Folkehelseinstituttet (FHI) blitt bedt av Helsedepartementet om å vurdere effekten av flere konkrete tiltak.

Disse tiltakene kan innføres dersom det mye omtalte R-tallet ikke går ned under 1 etter de nye tiltakene, samt vurdere hvorvidt tiltakene bør forskriftsfestes.

Som du kan lese her, er det forskjell på regler i en forskrift, og anbefalinger. Eksempelvis er rådet om besøk i hjemmet en anbefaling.

Kan komme besøksstopp

Helsedirektoratet har nå kommet med et svar med sine anbefalinger for neste tiltakssteg. Blant anbefalingene er et nasjonalt forbud mot arrangementer og innendørs organisert fritids- og idrettsaktivitet, med unntak som vil bli utredet nærmere.

Helsedirektoratet og FHI anbefaler også at folk unngår å ha gjester på besøk i to uker. Unntak blir gjort for nødvendige hjemmetjenester og for folk som har kort tid igjen å leve. Det gjøres også enkelte andre unntak for aleneboende og for barn og unge.

Flere av tiltakene som ble anbefalt i neste runde, har allerede blitt innarbeidet i reglene som gjelder fra 25. mars. Det gjelder blant annet at all undervisning ved universiteter og høyskoler gjennomføres digitalt, og å unngå alle reiser som ikke er nødvendige.

Hva med gjenåpning?

Danmark la denne uka frem sin plan for gjenåpning av samfunnet, som i hovedsak går ut på at når alle over 50 år og i risikogruppene er vaksinert, kan samfunnet gradvis gjenåpnes.

I Norge har regjeringen foreløpig utsatt den langsiktige gjenåpningsplanen for Norge, som nå vil bli lagt fram etter påske.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har fortsatt tro på at gjenåpningen av samfunnet kan starte i mai:

– Det er fortsatt slik at hvis vi nå lykkes og kommer ut av april med lav smitte, så er min beste vurdering at vi i løpet av mai kan ta de første stegene inn i en mer normal hverdag, sier Høie til NTB.

Helsedirektør Bjørn Guldvog er av samme oppfatning:

– Det er foreløpig for tidlig å si nøyaktig når, men vi håper jo at vi kan starte gjenåpningen en gang i løpet av mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer