Corona-vaksinen:

Vurderer tre vaksinedoser

Kan gi økt beskyttelse.

Oslo 20201228. Spryter med Covid-19 vaksine fra Pfizer / Biontech klargjres til vaksinasjon p et sykehjem i Oslo.Foto: Tone Spieler / NTB
Oslo 20201228. Spryter med Covid-19 vaksine fra Pfizer / Biontech klargjres til vaksinasjon p et sykehjem i Oslo.Foto: Tone Spieler / NTB Vis mer
Publisert

For de aller fleste er det nok med to vaksinedoser, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) som nå kartlegger hvilke risikogrupper som er aktuelle for vaksinepåfyll.

– For friske som vaksineres i sommer, er det sannsynligvis lenge til det er behov for oppfriskning, hvis det trengs i det hele tatt, sier FHI-overlege Sara Viksmoen Watle til VG.

En tredje dose kan øke beskyttelsen og sørge for langvarig immunitet. Flere land vurderer det. Blant dem er Danmark, der det kan bli aktuelt i høst, og Storbritannia. Sistnevnte undersøker hvilke vaksiner som fungerer best til formålet i det som er verdens første kliniske studie på såkalte booster-vaksiner.

I Norge har FHI ikke lagt noen konkret plan, men følger nøye med på effekten hos de vaksinerte, skriver VG.

Watle sier det mest sannsynlig er aktuelt å kun gi booster til risikogrupper som eldre, personer med svekket immunforsvar eller andre som av ulike årsaker ikke har fått god nok beskyttelse.

FHI vil ikke tidfeste en tredje vaksinerunde. Personer som har fått organtransplantasjon, kan få en ny vaksinedose i høst, mens andre risikogrupper kan få tilbud til vinteren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.