Zalando starter med bruktsalg

Populær nettbutikk skal selge brukte klær på nett.

BRUKTSALG: Populære Zalando har lansert tjeneste for bruktsalg i flere europeiske land - og ser også på Norden som et aktuelt marked for denne tjenesten etterhvert. Den nye tjenesten har en egen app og et eget navn: Zalando Zircle. Du kan både selge klærne dine og kjøpe bruktklær der. Foto: Kristin Sørdal
BRUKTSALG: Populære Zalando har lansert tjeneste for bruktsalg i flere europeiske land - og ser også på Norden som et aktuelt marked for denne tjenesten etterhvert. Den nye tjenesten har en egen app og et eget navn: Zalando Zircle. Du kan både selge klærne dine og kjøpe bruktklær der. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Zalando er en populær butikk blant norske forbrukere og en av de beste på kundeopplevelse; i 2019 kom de på tredjeplass for beste kundeopplevelse i Norge, etter Vinmonopolet og Vipps. De er også trukket fram som en internasjonal aktør som har fått stor betydning for norsk netthandel sammen med Amazon og eBay.

Nå forteller det tyske selskapet at de har startet med bruktsalg av klær.

Ifølge den danske avisa DR.dk, er det flere grunner til at den populære nettbutikken gjør dette: De ønsker å gjøre brukthandel av klær- og moteprodukter til allemannseie blant europeiske forbrukere - og de ønsker at folk skal kunne handle brukt på nett og samtidig være sikker på at kvaliteten på produktene holder mål.

Zalando bemerker også overfor DR.dk at dette er en del av selskapets bærekraftsstrategi, hvor målet er å forlenge levetida til 50 millioner plagg innen 2023.

Her er de i gang

Bruktsatsingen er allerede i gang i flere europeiske land:

- Vi lanserte bruktkategorien i Tyskland og Spania 21. september - og vil lansere i Belgia, Frankrike, Nederland og Polen snart, sier Zalandos pressekontakt, Nathalie Fältlöv, til Dinside.

De skal være i gang i de siste landene hun nevner i løpet av oktober.

Brukthandel i Norge

Vi kjøper mindre enn 1 brukt plagg i året, viser en rapport om klesvaner fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

86 prosent av alle klær kjøpes nye. I gjennomsnitt er det mindre enn ett plagg i året per respondent som kjøpes brukt. Legger man til arv blir tallet 1,3 plagg i året.

Størst interesse for brukte klær er det iflg. rapporten blant kvinner 18-29 år. Denne gruppen skaffer seg 12 prosent av klærne sine gjennom bruktkjøp eller arv, eller 2 av 28 plagg i året.

Plagg som brukes sjelden, og avhendes av andre grunner enn slitasje, er mest aktuelle for gjenbruk. Skjørt og kjoler topper listen over plagg som gjenbrukes ofte, fulgt av jakker og kåper, topper og gensere og skjorter og bluser.

(Kilde: SIFO)

Dinside har spurt Zalando hvorvidt det vil være aktuelt å lansere bruktsalg også i Norge - og etter hva Fältlöv sier, anser de de nordiske markedene som svært aktuelle:

- For øyeblikket fokuserer vi på seks bruktmarkeder. Når bruktsatsingen viser seg suksessfull i de landene, vil vi sannsynligvis utvide til andre land. Vi ser at det er stor interesse for bruktsalg generelt i Norden, så Norden er definitivt en attraktiv region for Zalando brukt, sier Fältlöv til Dinside.

Hun understreker at lanseringen ikke kun er et prøveprosjekt - men en definitiv lansering. De kan foreløpig ikke si noe om status på prosjektet, altså hvordan tjenesten blir mottatt i markedet.

SMART BRETTING: Dette trikset sparer deg for plass, og organiserer kommoden bedre. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer

Slik fungerer det

Som nevnt ovenfor, er en av hensiktene med den nye brukttjenesten at forbrukeren skal kunne kjøpe brukt på nett og samtidig være trygg på kvaliteten på produktene man kjøper.

Tjenesten fungerer som følger for selger:

  • Ta bilde og beskriv hovedpunkter som kategori og merke
  • Få et prisforslag (fra Zalando) - og aksepter eller avslå
  • Send tingene til Zalando for en kvalitetssjekk. Du får fraktetikett til pakken fra Zalando
  • Zalando aksepterer eller avslår produkter etter kvalitetskontroll. Du kan bestemme om du ønsker produktene i retur - eller om du vil donere dem.
  • Du kan bestemme om du ønsker betalingen for de brukte tingene utbetalt i kreditt hos Zalando - eller om du vil donere dem til et veldedig formål.

For den som kjøper klær via brukttjenesten, fungerer det på samme måte som for kjøp av nye klær.

Andre brukttjenester i Norge

I Norge er Finn.no den desidert største tjenesten for rubrikkannonser fra private aktører. Du finner en god del brukte klær til salgs også på Finn - men i motsetning til tjenesten som Zalando nå starter så er det ingen mellommann der som kan evaluere kvaliteten og ektheten av produktet.

Finn.no har tidligere uttalt til Dinside at alle annonsene går gjennom en kontroll, og at de ved behov vil be om kvittering eller kreve at en annonsør må BankID verifisere seg før man får fortsette å annonsere.

Andre tjenester for bruktsalg av klær på nett er Depop, Tise, ASOS Marketplace, Beyond Retro, Thrifted.com, Etsy og Ebay.

Det finnes etterhvert også flere tjenester og motehus/kjeder hvor du kan leie ut - eller selv leie - klær.

Flere butikker tilbyr pant på klær - hvor du altså kan levere inn klær du ikke bruker i butikken og få verdisjekk eller rabatt på nye klær til gjengjeld. Stormberg, Bergans og Villoid er eksempler der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer