Hjelper kjerringråd mot forkjølelse?

Er du en av dem som hiver innpå C-vitamin, hvitløk og solhatt for å bli frisk?

LITE MAN KAN GJØRE: Det finnes ingen effektiv kur mot forkjølelser. I tillegg er ekspertene våre skeptiske til mange av kjerringrådene som florerer. Det beste er nok, dessverre, å bare vente til det går over. Foto: SHUTTERSTOCK
LITE MAN KAN GJØRE: Det finnes ingen effektiv kur mot forkjølelser. I tillegg er ekspertene våre skeptiske til mange av kjerringrådene som florerer. Det beste er nok, dessverre, å bare vente til det går over. Foto: SHUTTERSTOCK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forkjølelse er den sykdommen som rammer oss mennesker hyppigst. Faktisk blir voksne i gjennomsnitt forkjølet én til to ganger i året, mens barn gjerne blir rammet opptil ti ganger i året.

Like utbredt som forkjølelsesvirusene, er nok kjerringrådene om hvordan man kan kurere eller behandle den.

Derfor fikk vi en allmennlege og en professor i virologi til å hjelpe oss å avklare et knippe forkjølelsesmyter.

Svarene deres vil kanskje skuffe dem som sverger til C-vitamin, hvitløk eller andre naturmedisiner når snufsingen melder seg.

- Det er veldig mange kjerringråd og myter omkring forkjølelse. Alle er avkreftet i studier eller lite dokumenterte. Eventuell effekt er derfor i beste fall minimal, oppsummerer Karl-Henning Kalland, professor i virologi ved klinisk institutt på Universitetet i Bergen.

LES OGSÅ: Her er fem myter om skadevare, antivirus og porno

1#: «Man blir forkjølet av å fryse!»

- Det er bare delvis sant, sier Kalland.

Han sier at det ikke er nok å bare være ute i kulden, men at du samtidig må smittes av viruset. Det er likevel mer sannsynlig dersom du og nesen din er nedkjølt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer