Hjelper kjerringråd mot forkjølelse?

Er du en av dem som hiver innpå C-vitamin, hvitløk og solhatt for å bli frisk?

LITE MAN KAN GJØRE: Det finnes ingen effektiv kur mot forkjølelser. I tillegg er ekspertene våre skeptiske til mange av kjerringrådene som florerer. Det beste er nok, dessverre, å bare vente til det går over. Foto: SHUTTERSTOCK
LITE MAN KAN GJØRE: Det finnes ingen effektiv kur mot forkjølelser. I tillegg er ekspertene våre skeptiske til mange av kjerringrådene som florerer. Det beste er nok, dessverre, å bare vente til det går over. Foto: SHUTTERSTOCK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forkjølelse er den sykdommen som rammer oss mennesker hyppigst. Faktisk blir voksne i gjennomsnitt forkjølet én til to ganger i året, mens barn gjerne blir rammet opptil ti ganger i året.

Like utbredt som forkjølelsesvirusene, er nok kjerringrådene om hvordan man kan kurere eller behandle den.

Derfor fikk vi en allmennlege og en professor i virologi til å hjelpe oss å avklare et knippe forkjølelsesmyter.

Svarene deres vil kanskje skuffe dem som sverger til C-vitamin, hvitløk eller andre naturmedisiner når snufsingen melder seg.

- Det er veldig mange kjerringråd og myter omkring forkjølelse. Alle er avkreftet i studier eller lite dokumenterte. Eventuell effekt er derfor i beste fall minimal, oppsummerer Karl-Henning Kalland, professor i virologi ved klinisk institutt på Universitetet i Bergen.

LES OGSÅ: Her er fem myter om skadevare, antivirus og porno

1#: «Man blir forkjølet av å fryse!»

VARME KLÆR: Du blir ikke forkjølet av kulden, men det er likevel lurt å kle på seg godt for å unngå sykdommen. Foto: ISTOCKPHOTO.COM
VARME KLÆR: Du blir ikke forkjølet av kulden, men det er likevel lurt å kle på seg godt for å unngå sykdommen. Foto: ISTOCKPHOTO.COM Vis mer


- Det er bare delvis sant, sier Kalland.

Han sier at det ikke er nok å bare være ute i kulden, men at du samtidig må smittes av viruset. Det er likevel mer sannsynlig dersom du og nesen din er nedkjølt.

- Nedkjøling kan forbigående og i lett grad svekke immunsystemet, men tilstrekkelig til at smitte med virus gir infeksjon med symptomer, forteller Kalland.

Dette bekrefter også allmennlege, og leder av Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin:

- Det å fryse er i seg selv ikke nok. Man blir bare forkjølet dersom man blir smittet av et forkjølelsesvirus, men man er riktignok mer sårbar for smitte når man fryser eller er «bakpå» av andre årsaker.

LES OGSÅ: Du blir ikke syk av kabinluften

2#: «Man blir bare forkjølet på vinterhalvåret!»

Tyr du til kjerringråd når du er forkjølet? (Avsluttet)
Nei, jeg bare hviler, drikker vann og venter til det går over.(52%) 224
Jepp, da prøver jeg det meste.(27%) 116
Blir aldri forkjølet lenger. (21%) 88
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Det er ikke sant. Man kan bli ordentlig forkjølet på sommeren, men man blir nok litt hyppigere forkjølet på vinterhalvåret, sier Brelin.

Det kan være mange grunner til at man oftere blir syk om vinteren. Blant annet fordi folk oppholder seg tettere på hverandre, ofte innendørs, når gradestokken kryper nedover. Det øker smittefaren.

- I tillegg kan immunforsvaret være lettere redusert under vinterlige forhold, samtidig som at små dråper med virussmitte kan være luftbårne i lenger tid om vinteren, sier Kalland.

LES OGSÅ: Slik forebygger du smitte

3#: «Sink, rød solhatt eller store doser C-vitamin kurerer forkjølelsen!»

BRUKES MOT FORKJØLELSE: Rød solhatt er en av verdens mest brukte planter innen naturmedisin, men det er lite forskning som støtter påstanden om at den kan helbrede forkjølelse. Foto: WIKIMEDIA COMMONS/JMEETER
BRUKES MOT FORKJØLELSE: Rød solhatt er en av verdens mest brukte planter innen naturmedisin, men det er lite forskning som støtter påstanden om at den kan helbrede forkjølelse. Foto: WIKIMEDIA COMMONS/JMEETER Vis mer


- Det med C-vitaminer er en myte. Sink kan muligens ha en moderat effekt eller virkning, men det likevel er lite grunn til å anbefale det, sier Kalland og viser til forskningområdet.

Rød solhatt, som gjerne reklameres som et lindrende middel mot forkjølelse, får heller ikke mye støtte av forskning.

- Enkelte studier indikerer litt forebyggende effekt mot forkjølelse, men større metaanalyse (flere uavhengige studier lagt sammen, journ.anm) støtter ikke betydelig effekt, sier Kalland.

Allmennlege Brelin har heller ikke stor tro på disse tilskuddene.

- Det har vært gjort mange forsøk på å beskytte folk mot infeksjoner, men så langt har man ikke lykkes med store doser av noe som helst. Det beste er å være i god form, og å spise et balansert kosthold med frukt og grønnsaker.

LES OGSÅ: Her er mytene vi tror på

4#: «Hvis du er forkjølet, hjelper det å drikke varme væsker, som urte-te eller kyllingsuppe!»

SKADER IKKE: En varm, kopp te kan lindre noen av forkjølelsessymptomene, men vil nok ikke kurere sykdommen. Foto: COLOURBOX
SKADER IKKE: En varm, kopp te kan lindre noen av forkjølelsessymptomene, men vil nok ikke kurere sykdommen. Foto: COLOURBOX Vis mer


Det å koke opp og spise en god porsjon med kyllingsuppe, eller å helle innpå litervis med forskjellige typer vidunder-te, vil nok ikke hjelpe å kurere forkjølelsen, mener våre eksperter.

Det er uansett ikke feil å få i seg nok væske eller en god porsjon mat dersom man er forkjølet.

- Det er delvis en myte. Det kan gi en subjektiv lindring av symptomer, og vil ikke skade dersom det ikke er for varmt, sier Kalland.

Brelin mener det samme.

- Jeg har aldri sett noe forskning som sier at det hjelper mot forkjølelse, men hvis man får i seg noe godt, vil man kanskje føle seg litt bedre etterpå.

LES OGSÅ: Nei, du kan ikke legge til ti prosent på speedometeret

5#: «Å spise noen fedd med hvitløk vil hjelpe å behandle forkjølelsen!»

FOR SMAKENS SKYLD: Det er ikke nok forskning som viser at hvitløk har noen effekt mot forkjølelse. Foto: COLOURBOX
FOR SMAKENS SKYLD: Det er ikke nok forskning som viser at hvitløk har noen effekt mot forkjølelse. Foto: COLOURBOX Vis mer


- Nei, jeg tror ikke det har noen dramatisk effekt, sier Brelin.

Hvitløk har av enkelte blitt sett på som et mulig middel mot forkjølelse. Dette er nok grunnet en laboratorie-studie som hevder å ha påvist en antibakteriell og antiviral effekt hos hvitløk.

Man får blant annet kjøpt hvitløkstabletter og -tilskudd, som hevdes å være «allment styrkende», i enkelte helsekost-forretninger.

Kalland tror ikke at hvitløk vil ha særlig effekt på forkjølelser, og viser til en studie som sier at det har blitt gjort altfor lite forskning på området til å konkludere med noe som helst.

LES OGSÅ: 12 myter om bakrus

6#: «Det finnes ingen effektiv behandling av forkjølelse!»


«Det finnes ingen effektiv kur mot forkjølelser. Det beste å gjøre er bare å hvile, drikke og spise nok - og å vente til det hele går over.»

- Ja, det synes jeg hørtes riktig ut, sier Brelin.

Kalland mener det samme, men påpeker at man ikke trenger å bli sengeliggende selv om man er forkjølet, så lenge man unngår å komme for tett på enkelte sårbare grupper.

- Det er sannsynligvis ok å leve som normalt til det over, så lenge det bare er forkjølelse, sier han.

LES OGSÅ: Derfor blir du ikke kvitt tørrhosten

7#: «Skitt og kulde styrker immunforsvaret mitt, og beskytter meg mot forkjølelser!»

HJELPER IKKE: Du blir ikke mindre utsatt for forkjølelse dersom kjøkkenvasken din ser slik ut. Foto: COLOURBOX
HJELPER IKKE: Du blir ikke mindre utsatt for forkjølelse dersom kjøkkenvasken din ser slik ut. Foto: COLOURBOX Vis mer


- Det er en myte, sier Kalland og legger til:

- Ved normal livsførsel blir vi tilstrekkelig eksponert mot det vanlige ytre miljø. Renhold som reduserer støv og midd vil sannsynligvis bare være gunstig for å unngå allergiplager, med mindre man overdriver med bruken av rengjøringsmidler.

Allmennlege Brelin avfeier også tanken om at et rotete og skittent hjem vil styrke immunforsvaret ditt og gjøre deg bedre rustet mot forkjølelser.

- Nei, man blir jo ikke immun før etter man har møtt virusene. Dessuten blir man gjerne ikke smittet med forkjølelsesvirus av rot og søppel i hjemmet, sier Brelin.

LES OGSÅ: Her knuses 10 helsemyter

Fakta om forkjølelse

 • Skyldes en virusinfeksjon som skaper betennelsesreaksjoner i slimhinnene i nesen og de øvre luftveier.
 • Symptomene er tett, rennende nese og noen ganger sår hals, hodepine og slapphet.
 • Barn kan gjerne ha ti forkjølelsesperioder i løpet av et år, unge voksne to til tre ganger, mens voksne ofte har færre.
 • Det finnes flere hundre forskjellige forkjølelsesvirus, men man utvikler gradvis immunitet mot flere og flere med alderen.
 • Smitter ved dråpesmitte, som for eksempel ved snakking, hosting eller nysing.
 • Deler av artikkelen har vært publisert også tidligere

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer