Blodtypen forteller hvem du er ...

Avgjør hvilken jobb du får og hvilken partner som napper.

Blodtype A er den mest vanlige i Norge; hele 48 prosent har den. Ifølge japansk blodtypetro skulle da halvparten av Norges befolkning være "følsomme perfeksjonister med nervøse tendenser". Er dette deg? Foto: Colourbox
Blodtype A er den mest vanlige i Norge; hele 48 prosent har den. Ifølge japansk blodtypetro skulle da halvparten av Norges befolkning være "følsomme perfeksjonister med nervøse tendenser". Er dette deg? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Det er rett og slett humbug. Ideen oppfordrer folk til å dømme andre etter blodtype, uten å forsøke å forstå dem som mennesker. Det er som rasisme.


Japanerne har gått helt av skaftet, melder flere utenlandske aviser. Nå kan blodtypen bestemme hvilken jobb du får, hvilken barnehage barna går i og hvilke partnere du kobles mot i datingbyråene. Dette skriver den danske avisen Jyllands-Posten.

Men mens noen går i flokk og følger hysteriet og tar til takke med sin forutbestemte blodtype-skjebne, roper andre buda hara, eller blodtype-sjikane ...

Personligheten avgjør sykdommen

Brokete fortid

Teorien om at blodtypen bestemmer hvilken person du er, stammer fra nazismens ideologier og ble vedtatt av Japans regjering i 1930-årene. Senere ble dette avskaffet fra det politiske program, men så ble ideen om blodtype-bestemte personligheter igjen populært på 1970-tallet.

Og nå når det altså store høyder, mye takket være en serie med bøker om de forskjellige blodtypene, utgitt på forlaget Bungeisha.

- Selvbekreftende

De fire bøkene er alle blant de ti mestselgende bøkene i Japan for 2008. Hittil er det solgt over fem millioner eksemplarer av de forskjellige blodtypebøkene; A, B, AB og 0. Dette vil si at 4 prosent av japanerne har gått til anskaffelse av sin egen blodtype-bok, når vi vet at det er drøye 127 millioner innbyggere i Japan.

Utgiveren forklarer suksessen med at leserne får selvbildet sitt bekreftet:

- Leserne oppdager definisjonen av sin blodtype og får følelsen av at "ja, det er meg", sier forlagssjef Taku Kabeya ifølge The Associated Press.

Er du mann eller mus?

Slik er du

Slik er de forskjellige blodtypene definert som ifølge de japanske bestselgende bøkene:

A: Følsomme perfeksjonister med nervøse tendenser.

B: Munter, eksentrisk og egoistisk.

0: Nysgjerrig, generøs og stødig.

AB: Kunstnerisk, mystisk og uforutsigelig.

Blodtypebøkene som er på bestselgerlistene i Japan.
Blodtypebøkene som er på bestselgerlistene i Japan. Vis mer


Norske blodtypepersonligheter?

Humbug eller sant?

Tror du personligheten din bestemmes av hvilken blodtype du er? (Avsluttet)
Nei, dette er humbug(69%)
Ja, det virker sant(19%)
Vet ikke(12%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dersom dette var sant, ville 40 prosent av den norske befolkningen være nysgjerrige, generøse og stødige, mens 48 prosent av oss ville passe under karakteristikken "følsomme perfeksjonister med nervøse tendenser".

Ifølge Blodbanken, er forekomsten av de forskjellige blodtypene i den norske befolkningen fordelt slik: A: 48 prosent, O: 40 prosent, B: 8 prosent og AB: 4 prosent.

Med andre ord: Ifølge de japanske blodtypebøkene ville det vært svært få her til lands som var muntre, eksemtriske og egoistiske - og for ikke å snakke om kunstneriske, mystiske og uforutsigelige ...

Slik virker det inn på samfunnet

Blodtype-hypen gjennomsyrer mye av det japanske samfunnet:

 • Du kan bli spurt om hvilken blodtype du er, i jobbintervju. Dette er selvsagt ikke lov, og kan føre til anmeldelser om rasisme, men det er så vanlig at bedriftene ikke vet det er ulovlig, skriver AP.

 • Datingbyråer matcher partnersøkende etter blodtype.

 • Blodtype er et trekk i et nytt Nintendo DS-spill.

 • "Lykkeposer" skreddersys for og merkes med de forskjellige blodtypene. Selges i store varehus.

 • En komedie om kvinner som søker menn etter blodtype, er under oppseiling for japansk tv.

 • Barn ved noen barnehager er inndelt etter blodtype.

 • Spillerne på det kvinnelige softball-laget som vant under OL i Beijing, fikk spesialtilpassede treningsprogram etter blodtypen sin.
 • Slik krangler stjernetegnene

  - Humbug

  Det er selvsagt ingenting sant i dette, at blodtypen bestemmer personligheten din.

  - Det er rett og slett humbug, sier psykologiprofessor Satoru Kikuchi ved Shinshu University ifølge AP. Ideen oppfordrer folk til å dømme andre etter blodtype, uten å forsøke å forstå dem som mennesker. Det er som rasisme, fortsetter professoren ifølge The Seattle Times.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer