Mister kontrollen i salvierus

... og legger ut skrytevideo på Youtube.

Over 5.000 videoer av unge mennesker i salvierus ligger på nettstedet Youtube. Salvierus kan gi en forvridd virkelighetsoppfatning og kan i verste fall medføre epilepsi-lignende anfall.  Foto: Colourbox
Over 5.000 videoer av unge mennesker i salvierus ligger på nettstedet Youtube. Salvierus kan gi en forvridd virkelighetsoppfatning og kan i verste fall medføre epilepsi-lignende anfall. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Muligens er rus på diverse hallusinogene stoffer en ny trend blant ungdom. I september gikk politiet i Asker og Bærum ut og advarte foreldre om at ungdom ruset seg på krydderet muskattnøtt som de kjøpte på dagligvareforretninger.

Et raskt søk på nettstedet Youtube viser at det er publisert over 5.000 videoer av unge mennesker på salvie-rus, deriblant ungdommer fra Norge.

Sjekk videoen på Youtube her:

(DinSide tar ikke ansvar for innholdet i eksterne videoer og advarer mot sterke scener)

Most INSANE Salvia trip ever recorded heter et av videoklippene og viser en norsk ung mann som røyker salvie fra vannpipe. Det tar under ett minutt før virkningen av stoffet slår inn. Mannen får krampetrekninger og faller ned på sofaen. Han spreller krakilsk og hyler før han begynner å stange hodet i veggen. Til slutt må en av kompisene gripe inn for å forhindre at han påfører seg selv større fysiske skader.

Videoklippene som viser ungdom som på ulikt vis mister grepet om virkeligheten, i en rus som blir sammenlignet med LSD, er sett av millioner av mennesker.

- Syke greier

Lege og faglig leder ved Balderklinikken, Bernt Rognlien, har sett den omtalte videoen og er skremt over det han så.

- Ut fra videoen ser man at virkningen av stoffet er umiddelbar. Mannen får krampetrekninger og begynner å stange hodet i veggen. Det virker som stoffet utløser et epileptisk-lignende anfall, sier Rognlien.

- Det er ganske syke greier.

Les også: Salvie kan gi bedre hukommelse

Det finnes flere ulike typer Salvie. Ifølge rådgiver ved Statens legemiddelverk, Asefeh Moradi, er salvie officinalis, kjent som kryddersalvie, klassifisert som legemiddel med unntak som krydder.

- Salvie officinalis inneholder thuyoner som i større mengder enn i krydder kan gi negative helseeffekter, sier Moradi til DinSide Helse.

Rognlien påpeker at det ikke er farlig å bruke denne type salvie til matlaging og medisinske formål.

Statens legemiddelverk kjenner imidlertid til at salvia divinorum, som har hallusinogene og psykotrope egenskaper, blir misbrukt. Derfor jobbes det nå med å få gjort urten ulovlig i Norge.

- Salvia divinorum er per dags dato klassifisert som reseptpliktig legemiddel, og det jobbes med å innta denne urten og stoffet salvinorin i narkotikalisten, opplyser Moradi.

Les også: Salvie mot sår hals og svette

-En syk dame

Rognlien antar at mannen i videoen har røykt vanlig kryddersalvie som han trolig få kjøpt via Internett. Ifølge metro.co.uk har internettbutikkene opplevd en økt interesse for salvie den senere tid. Enkelte hevder at salget har hatt en økning på så mye som 1000 prosent.

- Jeg er redd han brukte vanlig kryddersalvie. Den inneholder thujoner som er nervegifter. Dette er flyktige stoffer som når man inhalerer går rett i lungene og over i blodet. Det kan forklare den raske virkningen han fikk i videoen, sier Rognlien.

På Norsk cannabisforum er salvie debattert heftig:

"Jeg har en del erfaring med salvia… salvia er en syk dame, hun kan ta deg steder du aldri kan tenke deg", skriver JeB.

En annen mener at de fleste som har prøvd salvie-rus ikke liker det:

"Det er utrolig interessant, men det er en hard tur som gir deg flere spørsmål enn svar. Svarene må du finne i ditt "virkelige" liv."

- Jeg vil fraråde folk å røyke salvie ettersom det går i lungene og over i blodet og antagelig utløse epilepsi-lignenede anfall, avslutter Rognlien.

På grunn av flere støtende innlegg har vi sett oss nødt til å stenge debatten for denne artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer