Skrekkhistorier fra legekontoret

Vær glad du ikke levde for over 100 år siden.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Victoria-tiden var metodene som ble tatt i bruk mot diverse lidelser mildt sagt kontroversielle, sett med dagens øyne. Det ble testet og eksperimentert i stor skala, og pasientene eller ofrene om du vil var prisgitt de metodene og rådene legen hadde å gi.

For moro skyld drar vi noen paralleller til dagens medisin:

Vaginal massasje

Før:
Kvinners humørsvingninger ble under Victoria-tiden ansett som en alvorlig sykdomstilstand. Og botemiddelet var da å gi kvinnene en vaginal massasje. Nå tuslet kanskje de fleste hjem med et smil om munnen etter endt «behandling», men man trenger neppe å være atomforsker for å forestille seg avisoverskriftene et liknende scenario ville skapt i dag...

I dag:
Markedet for sex-leketøy har kommet for å bli, og vibratoren gjør i dag jobben legen gjorde før.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Borre hull i skallen

Før:
Levde man under Victoria-tiden, og led av migrene eller epilepsi, kunne man regne med å få boret hull i skallen. Jepp, du leste riktig. Det foregikk stort sett uten bedøvelse, og det er vel unødvendig å si at pasientene ikke ble nevneverdig bedre.

I dag:
Migrene og epilepsi kan være tøft nok å leve med i dag, men nå har vi heldigvis gode behandlingsformer (som ikke innebærer å få boret hull i skallen).

Les også: Slik unngår du hodepinefellene

Farlig slanking

Før:
En velformet figur har gjennom alle tider vært det største kroppsideal blant kvinner, med unntak av perioder hvor linjalfiguren var mest populær. En endeløs rekke slankepiller har florert opp gjennom årene, og de med størst effekt gjorde mer enn å fjerne overflødige kilo. Feber, hjertetrøbbel, blindhet og i verste fall død var blant bivirkningene.

I dag:
Markedet for slankeprodukter har ikke akkurat blitt mindre med tiden, men i dag er man (stort sett) opplyst nok til å styre unna de største bløffene. Og dersom du ønsker å gå naturlig ned i vekt, og holde idealvekten når du har nådd den, kan du lese her.

Les også: Slanking for livsnytere

Tapping av blod

Før:
Teorien om at kroppen bør tappes for blod hvis man ikke føler seg helt på topp, er heldigvis nok et avsluttet kapittel. Men i oldtiden ble metoden flittig benyttet, da man mente at blodet var sammensatt av fire ulike væsker.

I dag:
Vi vet heldigvis bedre i dag. Å tappe kroppen for blod om man ikke føler seg bra, kommer sjelden opp som et forslag på legekontoret. I stedet blir man kanskje bedt om å ta litt febernedsettende og holde sengen til man blir bra.

Drikke urin

Før:
At nøkkelen til god helse ligger i å drikke (eller bade i) egen urin, er lite salgbart blant folk flest i dag. Men tidligere var dette en kur for å holde seg sunn.

I dag:
Vel, vi skal ikke skyve under en stol at noen faktisk anvender urin i ulike sammenhenger den dag i dag. Men for flertallet er nok ikke urin førstevalget, bedre helse eller ikke.

Skrekkhistorier fra legekontoret


Lobotomi

Før:
Lobotomi er noe vi i dag stort sett forbinder med vår mørke fortid innen psykiatrien. Men for våre arme forfedre som kanskje hadde depresjoner eller andre mentale lidelser, var lobotomi en dyster del av virkeligheten. Skaperen av lobotomi fikk sågar Nobelprisen for sitt arbeid i 1949.

I dag:
Verden vil ikke lenger bedras, og har heldigvis innsett at elektroder inn i kraniet ikke er den beste måten for å kurere mentale lidelser.

Elektrosjokk

Før:
Elektrosjokk mot impotens. Jada. Datidens Viagra gikk rett på sak. Ved å rette sjokkbølger mot mannens kjønnsorgan trodde man at viriliteten skulle våkne til live igjen, og det ble etter hvert en stor slager på markedet.

I dag:

Her får du råd og hjelp mot impotens. (Og vi garanterer at det er strømfritt!)

Heroin mot hoste

Før:
I gamle dager ble det ansett som ufint å hoste og nyse i sosiale sammenhenger, og hva var vel et bedre hostedempende middel enn... tja, heroin? Hosten forsvant nok den, men så ble man rusmisbruker på kjøpet da.

I dag:
Sliter du med hosten? Her får du gode råd om hva du kan gjøre (og det er ikke avhengighetsdannende).

Kvikksølv fikser alt

Før:
Kvikksølv har blitt brukt siden tidenes morgen, og i lang tid mente man at det kunne brukes til alt. Om det var en flekk på skjorta som skulle bort, eller et sår på kneet som skulle renses gikk for det samme.

I dag:
Nå vet vi at kvikksølv er giftig for kroppen, og symptomer på kvikksølvforgiftning er blant annet diaré og forstoppelse, uregelmessig hjerterytme, lav kroppstemperatur, og metallsmak i munnen.

Narkobombe mot barnegråt

Før:
Barnegråt var en uting, som bare virket forstyrrende på de voksnes konversasjon og sosiale sammenkomster. Små, søte flasker med deilig sirupssmak var løsningen på problemet. Men sirup alene kunne jo ikke holdet barnet tyst i ønsket antall timer. Så hva gjorde man da? Jo, man tilsatte en knivsodd morfin, litt heroin, opium, et dryss cannabis og ellers hva man måtte ha for hånden. Tyst ble det da i hvert fall. Ofte for godt.

I dag:
Smokken, slik vi kjenner den i dag, har heldigvis tatt over for de små narkobombene småbarna fikk sutte på i gammel tid. Men smokken hjelper ikke bestandig.

Les her hva du kan gjøre dersom barnet ikke vil slutte å gråte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer