Tør du la disse kurere deg?

Blodigler, larver og minifisk tar over der moderne legevitenskap kommer til kort.

Blodigler skal kunne kurere alt fra migrene og gikt til hjerteyskdom og betennelsesreaksjoner. Foto: http://www.leeches.biz/
Blodigler skal kunne kurere alt fra migrene og gikt til hjerteyskdom og betennelsesreaksjoner. Foto: http://www.leeches.biz/ Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg scenariet: I en liten balje med vann i svømmer 15 blodigler. De har ikke fått mat på et halvt år og begynner bokstavelig talt å bli sugne på litt blod. På en legebenk ved siden av ligger en person som nettopp har fått sydd på igjen en avkappet finger. En etter en fester legen blodiglene på området rundt pasientens finger for å få i gang blodsirkulasjonen.

Les også: Skrekkhistorier fra legekontoret

Det høres kanskje utenkelig ut at noe slikt kan forekomme på et sykehus i våre dager. Men etter å ha vært betraktet som avleggs i flere tiår, er såkalt bioterapi, det vil si behandling med levende dyr, sakte men sikkert på vei tilbake igjen.

Blodigler som skal kurere migrene og gikt, fluelarver som renser sår som ikke vil gro, og legefisk som gjør mirakler for psoriasispasienter, er bare noen av ingrediensene i den medisinske retningen.

- Det finnes ingen harde fakta på hvorvidt det fungerer. Det er først i det siste at bioterapi har funnet veien til rampelyset. Men larver og blodigler er et lovlig marked, og flere og flere leger studerer dette akademisk, forteller Sae-Il Chun, dekan ved Universitetet i Korea, til ABC News.

Les også: Disse dyrene tar siste stikk

To år uten mat

- Det var helt forferdelig i begynnelsen. Men jeg kunne ikke tro det da jeg så resultatene, sier koreanske Duck-Im Kim til ABC News.

Blodiglene kan bli fem-seks ganger så store som i utgangspunktet. Foto: http://www.leeches.biz/
Blodiglene kan bli fem-seks ganger så store som i utgangspunktet. Foto: http://www.leeches.biz/ Vis mer


Etter å ha prøvd mer eller mindre alt for å få bukt med en sjelden hudsykdom, kom hun over en artikkel om blodigler på internett. Nå går hun til behandling hos Dr. Don-Ha Han, eller Doktor Blodigle som han også kalles.

Se video på YouTube

- Teorien er at du får dem til å bite og suge på blodårer som har levret seg, og dermed gjøre det mulig for blodet å strømme fritt igjen, forklarer legen. Hemmeligheten skal være et enzym i blodiglenes spytt som kalles Hirudin, og som har en antikoagulerende effekt.

Blodiglene biter et lite hull i huden på pasienten og kan suge i seg fem-seks ganger sin egen vekt. Til gjengjeld kan den klare seg i inntil to år før den må spise neste gang. Dr. Hans igler har ikke spist på et halvt år når de setter i gang etegildet.

Larver i Flekkefjord

Larver er en annen populær skapning i bioterapien. De små, hvite krypene har blant annet funnet veien til Flekkefjord sykehus. Der bruker spesialist i allmennkirurgi, Marcus Gürgen, dem i sin behandling av pasienter med sår som ikke vil gro på vanlig måte. (OBS: Bilde lenger ned på siden).

De spesialoppdrettede helbrederne skal blant annet være veldig effektive på brannskadd hud og pasienter med liggesår.

- Spyfluelarvenes hemmelighet er at de bare tar hånd om dødt vev og ikke skader friskt vev. Derfor er det mer skånsomt å bruke larver enn for eksempel kirurgi, forklarer Gürgen.

Se video på YouTube

Overlegen satte i gang med den spesielle behandlingen for litt over et år siden. Sykesøstrene på avdelingen var ikke spesielt begeistret for nyvinningen til å begynne med, kan han fortelle.

- Før måtte vi ta ut larvene fra en boks og sette dem inn en etter en i såret, og sykesøstrene var redd for at de skulle rømme. Men nå ligger de i en biobag hele tida, også når de plasseres i såret, så da var det greit.

Larvene som ligger i en såkalt biobag, har gjort jobben sin og fjernes fra såret. Foto: Marcus Gürgen/Flekkefjord sykehus
Larvene som ligger i en såkalt biobag, har gjort jobben sin og fjernes fra såret. Foto: Marcus Gürgen/Flekkefjord sykehus Vis mer


Hittil har Gürgen behandlet 25 pasienter med larvemetoden. Han innrømmer at de fleste er litt skeptiske til å begynne med, men alle han har spurt, har sagt ja.

- Når jeg får forklart hva metoden går ut på, og at de vil bli friske av behandlingen, er de villige til å prøve, sier han.

Les mer om behandling med larver her

Hudspisende fisk

Legefisk, eller doctor fish, konkurrerer med larvene om å trå til for å reparere huden vår. De små karpefiskene er kjent for å forvandle den tørreste og mest sprukne overflate til babymyk og glødende hud, ifølge avisa The Guardian.

Behandlingen er spesielt populær i Japan, Kina og Tyrkia og går ut på at du senker føttene, hendene eller hele kroppen ned i et varmt basseng med hundrevis av sultne minifisk. De spiser opp den tørre huden på overflaten og lar det friske laget under komme til syne.

- Den første gangen jeg gikk ned i bassenget, var det skremmende – hundrevis av fisk kom imot meg. De flokket seg rundt føttene mine og ryggen min som var veldig dårlige. Jeg hoppet rett opp igjen. Til slutt innså jeg at fiskene var vidunderlige, slett ikke aggressive, forteller psoriasispasient Therese Dillon til The Guardian.

Se video på YouTube

Legefiskene har gjort blant annet byen Kangal i Tyrkia verdenskjent for sin psoriasisbehandling, og hvert år får mer enn 3.000 pasienter behandling der, ifølge avisa. Men her settes virkelig tålmodigheten på prøve: Skal behandlingen være vellykket, må du tilbringe åtte timer hver dag i tre uker i vannet!

Firfisler kan også gjøre deg frisk. Les mer her:

Kilder: ABC News, Interantional Biotherapy Society, Wikipedia.org, The Guardian

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer