Tør du la disse kurere deg?

Blodigler, larver og minifisk tar over der moderne legevitenskap kommer til kort.

Blodigler skal kunne kurere alt fra migrene og gikt til hjerteyskdom og betennelsesreaksjoner. Foto: http://www.leeches.biz/
Blodigler skal kunne kurere alt fra migrene og gikt til hjerteyskdom og betennelsesreaksjoner. Foto: http://www.leeches.biz/ Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg scenariet: I en liten balje med vann i svømmer 15 blodigler. De har ikke fått mat på et halvt år og begynner bokstavelig talt å bli sugne på litt blod. På en legebenk ved siden av ligger en person som nettopp har fått sydd på igjen en avkappet finger. En etter en fester legen blodiglene på området rundt pasientens finger for å få i gang blodsirkulasjonen.

Les også: Skrekkhistorier fra legekontoret

Det høres kanskje utenkelig ut at noe slikt kan forekomme på et sykehus i våre dager. Men etter å ha vært betraktet som avleggs i flere tiår, er såkalt bioterapi, det vil si behandling med levende dyr, sakte men sikkert på vei tilbake igjen.

Blodigler som skal kurere migrene og gikt, fluelarver som renser sår som ikke vil gro, og legefisk som gjør mirakler for psoriasispasienter, er bare noen av ingrediensene i den medisinske retningen.

- Det finnes ingen harde fakta på hvorvidt det fungerer. Det er først i det siste at bioterapi har funnet veien til rampelyset. Men larver og blodigler er et lovlig marked, og flere og flere leger studerer dette akademisk, forteller Sae-Il Chun, dekan ved Universitetet i Korea, til ABC News.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer