Advarer gravide mot å droppe bilbelte

Amerikanske forskere avliver myten om at gravide som bruker bilbelte utsetter fosteret for fare, og slår fast at det stikk motsatte er tilfelle

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Risikoen for at fosteret skal omkomme eller bli alvorlig skadd i en bilulykke reduseres kraftig dersom moren bruker bilbelte, konstaterer forskerne ved University of Michigan.
Forskerne anslår at 200 av de rundt 370 fostrene som årlig omkommer i bilulykker i USA, kunne ha vært reddet dersom mødrene hadde brukt bilbelte.

– Bilbelter beskytter absolutt fosteret, sier dr. Mark Pearlman som har ledet arbeidet med undersøkelsen.

– Gravide kvinner må bruke bilbelte hver eneste gang de setter seg inn i bilen, råder han.
Gravide som blir involvert i en ulykke, reduserer risikoen for at fosteret skal omkomme eller bli alvorlig skadd med hele 84 prosent dersom de bruker bilbelte, viser undersøkelsen.
82 prosent av amerikanske bilister bruker bilbelte regelmessig, mens bare 72 prosent av de tilfeldig utvalgte kvinnene som deltok i undersøkelsen brukte bilbelte.

Mellom 6 og 7 prosent av alle vordende mødre i USA vil i løpet av graviditeten bli involvert i en eller annen form for bilulykke, konstaterer forskerne. (©NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer