Advarsler virker mot sin hensikt

Stimulerer røyksuget.

Dansk forskning mener at advarsler som "Røyking dreper" kan virke mot sin hensikt og heller stimulere til røykesug.  Foto: Colourbox
Dansk forskning mener at advarsler som "Røyking dreper" kan virke mot sin hensikt og heller stimulere til røykesug. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Røyking kan føre til en langsom og smertefull død", "Røyking dreper".

De skremmende ordene på fronten av røykpakkene skal få røykerne til å velge bort sigaretten, men kan ifølge ny forskning kan advarslene virke mot sin hensikt og heller stimulere røyksuget hos røykerne. Det melder den danske avisa Berlingske Tidende.

Les også: Røyking korter livet med 10 år

Den oppsiktsvekkende konklusjonen kommer fram i den nye boka ”Buyologi”. Sammen med et forskerteam skannet Martin Lindstrøm forsøkspersonenes hjerner for å avsløre hvordan de reagerer på ulike markedsføringstiltak.

Et av forsøkene illustrerte den manglende effekten ved tobakksadvarslene, som kommer i form av både bilder og ord.

- Vi konkluderer med at de advarende sigarettetikettene, som har til hensikt å redusere røyking, reduserer antall krefttilfeller og redde liv, istedenfor har blitt et redskap i tobakkindustriens markedsføring, skriver Martin Lindstrøm i boken.

Undersøkelsen har ifølge boken involvert forsøkspersoner fra hele verden og er utført av et annerkjent forskningsteam.

Les også: Light-sigaretter like ille

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.