Alkohol krymper hjernen din

Og øker risikoen for demens.

Kvinnenes hjerne tåler mindre enn mennenes. Foto: Colourbox
Kvinnenes hjerne tåler mindre enn mennenes. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske forskeren Carol Ann Paul ved Wellesley College har målt hjernens volum hos mer enn 1.800 friske menn og kvinner i alderen 33 til 88 år, ved hjelp av magnetkamera. Samtidig har de intervjuet disse personene om deres alkoholkonsum.

Bildene viste at de som drakk, hadde mindre hjerne enn de som var avholds. Og jo større alkoholkonsum, jo mindre hjerne. Dette melder den svenske avisen Dagens Nyheter. Forskningsresultatene er også publisert i det medisinske tidsskriftet Archives of Neurology.

Vet du dette om alkohol?

Stort alkoholkonsum resulterer ifølge forskerne i mindre hjerne, men selv små mengder alkohol har innvirkning på hjernens størrelse, ifølge denne studien. Med lavt alkoholkonsum menes i denne sammenheng fra ett til sju glass vin i uka, måteholdent konsum tilsvarer åtte til 14 små glass, mens mer enn 14 glass regnes som stort konsum.

Alkoholen krymper hjernen til både menn og kvinner, men verst innvirkning har den på kvinnehjernene. Ifølge de amerikanske forskerne, drakk mennene i studien mer enn kvinnene, men konsekvensene for kvinnenes hjerner var større enn hos mennene. Grunnen til dette tror forskerne kan være at kvinnene som oftest er mindre enn menn, og at de derfor er mer følsomme overfor alkohol.

Også tidligere studier har vist at hulrommene i hjernen blir større med økt alkoholkonsum. Ifølge en studie fra Göttingen universitet i Tyskland, krymper hippocampus når man drikker vin. Hippocampus er den delen av hjernen som har funksjoner knyttet til hukommelse og orientering. Den tyske studien konkluderte også at hippocampus var mer enn ti prosent mindre hos personer som drakk vin enn hos de som drakk øl.

Vin krymper hjernen

Denne studien er en del av Framingham-studien, som de siste 50 årene har fulgt befolkningen i byen Framingham i USA. Målet med akkurat denne delstudien, var å se hvorvidt alkohol beskytter hjernen på samme måte som den kan beskytte mot hjerte- og karsykdommer. Men i stedet for å beskytte, ødelegger altså alkoholen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer